Obama si Sarko, prieteni la catarama

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 11:09
1042 citiri
Obama si Sarko, prieteni la catarama

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, si-au exprimat vineri unitatea de vederi, la sfarsitul unei intrevederi la Paris, insistand asupra importantei relatiilor transatlantice in fata marilor probleme internationale, relateaza AFP.

La o zi de la sustinerea discursului din Berlin, in fata a 200.000 de persoane, Obama s-a oprit pentru cateva ore la Paris, inainte de a ajunge vineri seara la Londra.

La incheierea unei discutii de mai mult de o ora la Palatul Elysee, Sarkozy a vorbit despre "o mare convergenta de vederi" cu Barack Obama, iar candidatul democrat a dat asigurari ca "americanul obisnuit tine foarte mult la francezi".

In conferinta de presa comuna, Obama si-a exprimat "recunostinta pentru prezenta trupelor franceze in Afganistan" si i-a multumit lui Sarkozy pentru "vointa de a trimite si alte trupe" in aceasta regiune.

El a vorbit despre perceptiile "caricaturizate" de ambele parti ale Atlanticului si l-a felicitat pe Sarkozy ca a "distrus aceste stereotipuri". Intrebat de ce a fost atat de scurta vizita sa la Paris, el a raspuns ca acest lucru i-a fost impus de calendarul foarte incarcat.

In fata entuziasmului manifestat de Sarkozy, Obama a tinut sa reitereze ca nu vorbeste in calitate de presedinte american, ci in cea de candidat la presedintia Statelor Unite.

Relatiile franco-americane, foarte tensionate la momentul declansarii razboiului din Irak in 2003, s-au imbunatatit de la venirea la putere a lui Sarkozy, un "prieten" declarat al Statelor Unite. Multi curiosi, tinuti la distanta de fortele de securitate, se adunasera in apropierea Palatului Elysee, incercand sa-l vada pe candidatul democrat in momentul in sosirii la palatul prezidential.

Dupa intrevedere, Sarkozy s-a declarat foarte nerabdator ca "democratia americana sa-si aleaga viitorul presedinte si sa fie adoptate mai multe initiative comune intre Europa si Statele Unite". El a vorbit despre schimbarea climatica, reforma institutiilor internationale, pacea in lume si despre capitalismul financiar. "Suntem prieteni, prieteni independenti, insa prieteni", a subliniat Sarkozy.

Potrivit lui Obama, "alegatorul american intelege perfect ca problemele precum incalzirea climatica, energia si terorismul nu pot fi rezolvate doar de o singura tara". Senatorul democrat a cerut de asemeena Iranului sa nu astepte desemnarea viitorului presedinte american pentru a accepta propunerile occidentalilor in dosarul nuclear, "pentru ca presiunile nu vor face decat sa se intensifice".

In timpul turneului sau, senatorul democrat a vizitat Afganistanul, Kuwaitul, Irakul, Iordania si Israelul, inainte de a incepe la Berlin vizitele in Europa. El a plecat vineri seara spre Londra, unde se va intalni cu premieul britanic Gordon Brown si cu predecesorul sau in functie, Tony Blair, Marea Britanie fiind ultima etapa a turneului sau international, considerat impecabil de analisti.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#Obama, #turneu, #Europa, #Sarkozy , #Barack Obama