Sarkozy merge la Casa Alba pentru a discuta probleme economice

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:43
1225 citiri
Sarkozy merge la Casa Alba pentru a discuta probleme economice
Foto: ivarfjeld.wordpress.com

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, va prezenta, luni, la Casa Alba, proiectul de "noua ordine monetara internationala", in prezenta liderului american, Barack Obama.

Cei doi vor discuta, timp de o ora, despre programul detaliat al G20, apoi vor vorbi despre problemele de politica externa, relateaza Le Figaro.

Rezultatul discutiei economice, unde vor fi abordate rolul dolarului, volatilitatea preturilor materiilor prime si taxa pentru finantarea dezvoltarii, va influenta foaia de parcurs a Palatului Elysee pentru G8 si G20, care va fi prezentata de presedintele francez, pe 24 ianuarie, la Paris, mai arata sursa citata.

Publicatia scrie ca Sarkozy urmareste sa faca ordine "in haosul monetar actual", caracterizat printr-o volatilitate excesiva a ratei de schimb si printr-un aflux de capitaluri destabilizatoare catre tarile emergente, care isi multiplica initiativele unilaterale pentru a impiedica aprecierea monedelor lor.

Haosul monetar este provocat, in opinia Parisului, de declinul dolarului, confruntat cu o concurenta din ce in ce mai mare din partea altor monede, precum yenul, euro si yuanul.

"China a iesit mai puternica din criza, trebuie sa ne adaptam noua ordine mondiala monetara la noua ordine economica", sustin surse de la Elysee.

"Vrem sa incurajam dezvoltarea celorlalte valute internationale, inclusiv a yuanului", au mai declarat surse din anturajul presedintelui francez.

Acest subiect este unul sensibil pentru Washington, care nu "se agita sa reduca rolul dolarului". "Dolarul este o deviza majora si ne dorim ca aceasta moneda sa joace un rol major, dar raportul de forte intre monede se va schimba, ceea ce va provoca tensiuni, la care G20 trebuie sa raspunda", au explicat oficiali de la Elysee.

Presedintia franceza a G20 sugereaza consolidarea rolului Fondului Monetar

International in crizele de lichiditati, cresterea coordonarii politicilor economice si adoptarea unui cadru pentru a raspunde miscarilor bruste de capital.

Quarterly Report - Editia 4

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis sâmbătă, 18 mai, că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii...
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, 18 mai, la Congresul Studenţilor din România, de la Palatul Parlamentului, că sistemul de vot din România este cel mai...
#presedintele francez Nicolas Sarkozy, #Casa Alba Obama , #Barack Obama