Cuplul Sarkozy, in vizita oficiala in Ciad si Africa de Sud

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 10:25
1178 citiri
Cuplul Sarkozy, in vizita oficiala in Ciad si Africa de Sud

Presedintele francez Nicolas Sarkozy efectueaza, miercuri, o vizita in Ciad, tara pe care Parisul a sustinut-o in timpul loviturii de stat de la inceputul lunii februarie, iar joi si vineri se va afla in Africa de Sud intr-o vizita oficiala, insotit de Carla Bruni, relateaza AFP.

Vizita in Ciad a fost confirmata marti seara, si intervine la mai mult de trei saptamani dupa atacul comis de trei grupari rebele, inarmate si sustinute de Khartum, potrivit Ciadului, impotriva regimului lui Idriss Deby, pe care Franta l-a sustinut indirect, dar intr-un mod decisiv.

Sarkozy a "ezitat" inainte de a decide deplasarea in Ciad, dar "daca nu ar fi mers, ar fi insemnat ca lasa aceasta tara in voia sortii", potrivit unei surse diplomatice de la Paris care a mai spus ca obiectivul presedintelui este dublu.

El merge pentru a cere relansarea dialogului politic de la Ciad in perspectiva alegerilor democratice si pentru a obtine de la N'Djamena organizarea unei comisii de ancheta cu privire la disparitia opozantilor regimului la inceputul lunii februarie, in timpul atacurilor rebelilor.

Disparitia deputatului Ngarlejy Yorongar si a purtatorului de cuvant al principalei coalitii a opozitiei de la Ciad, Ibni Oumar Mahamat Saleh este atribuita armatei de catre cei din anturajul opozantilor.

Autoritatile de la Ciad au dorit sa "atenueze" situatia, prin decizia luata marti de a "a-l supraveghea" pe un alt opozant, Lol Mahamat Choua, arestat la domiciul de la inceputul lunii februarie.

La N'Djamena, Sarkozy ar urma sa-i ceara lui Idriss Deby gratierea a sase membri din dosarul Arca lui Zoe, condamnati in decembrie 2007 in Ciad la opt ani de munca silnica in legatura cu tentativa de rapire a 103 copii provenind din orfelinatele din Darfur.

La 28 decembrie, ei au fost transferati in Franta pentru a-si ispasi pedeapsa. Sursa diplomatica a precizat ca aceste solicitari de gratiere nu constituie obiectivul deplasarii. Parisul nu doreste "sa amestece aceste cereri" cu celelalte scopuri ale vizitei, potrivit sursei.

In afara de aspectele diplomatice si umanitare, vizita lui Sarkozy este importanta si pe plan militar, in conditiile in care este in desfasurare forta europeana EUFOR in estul Ciadului si in nord-estul Republicii Centrafricane.

Dorita in special de Paris, EUFOR este destinata protejarii celor 250.000 de refugiati din provincia sudaneza Darfur, care au fugit din cauza razboiului civil.

Aceasta forta europeana, care probabil va deveni operationala la jumatatea lunii martie, dispune de aproximativ 3.700 de militari, dintre care 2.100 francezi.

Potrivit lui Martinon, presedintele se va intalni la un dineu, miercuri, cu militari francezi care au baza la N'Djamena, inainte de a plecat in Africa de Sud, prima sa vizita intr-o tara africana anglofona.

Conform sursei diplomatice, Africa de Sud, prima putere economica africana, este un "partener necesar" Frantei, "daca se doreste o politica serioasa in Africa".

Un contract pentru o centrala urmeaza sa fie semnat, in valoare de circa 1,4 miliarde de euro, dar si alte acorduri, in special in sectorul energiei, in conditiile in care tara se confrunta cu o grava criza energetica ce ii ameninta dezvoltarea economica.

Nicolas Sarkozy se va intalni cu omologul lui, Thabo Mbeki, care a fost unul dintre putinii africani care l-au felicitat pentru "discursul de la Dakar" din 26 iulie 2007, foarte critic la adresa continentului african.

Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
Soția premierului Netanyahu, ”întinerită” cu 20 de ani într-o fotografie oficială. „Nu e amuzant. Mă sperie” FOTO
La Ierusalim a avut loc un eveniment cu participarea personalului militar israelian și a familiei prim-ministrului Benjamin Netanyahu. La sfârșitul serii, soția premierului, Sara Netanyahu, a...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Cuplul Sarkozy, #vizita, #oficiala, #Ciad, #Africa de Sud , #Carla Bruni-Sarkozy