Doi favoriti pentru postul de premier al Frantei

Luni, 07 Mai 2007, ora 12:38
1158 citiri
Doi favoriti pentru postul de premier al Frantei

Dupa publicarea rezultatelor definitive ale alegerilor prezidentiale din Franta, analistii politici se grabesc sa faca estimari in legatura cu echipa aleasa de Nicolas Sarkozy. BBC mizeaza pe Francois Fillon (foto stanga), seful de campanie al lui Nicolas Sarkozy si fost ministru al Afacerilor Sociale si al Educatiei in Guvernul condus de Jean Pierre Rafarin, care este favorit pentru ocuparea functiei de premier al Frantei.

Nicolas Sarkozy a declarat, de altfel, in campania electorala, ca Fillon, in varsta de 54 de ani, are "profilul ideal pentru un prim ministru".

El a avut un rol decisiv in adoptarea reformei pensiilor si a educatiei, in stabilirea saptamanii de lucru la 35 de ore, in pofida protestelor de strada ale sindicatelor, sustinute de opozitia de stanga. Fillon a fost demis, in 2005, dupa esecul inregistrat in referendumul pentru Constitutia europeana si nu s-a mai regasit in echipa premierului Dominique de Villepin.

In toamna anului 2005 a fost ales senator, doi ani mai tarziu devenind sef de campanie al candidatului de dreapta Nicolas Sarkozy. Francois Fillon este casatorit cu o galeza si are cinci copii.

Un alt posibil membru al noului Cabinet de la Paris este Jean Louis Borloo (foto dreapta), in varsta de 56 de ani, de profesie avocat si fost primar al orasului Valenciennes in perioada 1989-2002, drept pentru care este considerat un specialist in probleme sociale. Barloo a ocupat functia de ministru al Oraselor si Regenerarii Urbane, apoi cea de ministru al Muncii si Coeziunii Speciale, iar din 2004 detine portofoliul Muncii, Coeziunii Sociale si Locuintei, potrivit BBC.

El s-a alaturat Uniunii pentru Miscarea Populara (UMP) in 2002, parasind Uniunea pentru Democratia Franceza (UDF), formatiune de centru, acest antecedent punandu-l intr-o pozitie privilegiata in perspectiva alegerilor alegerilor parlamentare din iunie, pentru a atrage voturile simpatizantilor liderului UDF, Francois Bayrou.

Sarkozy a promis un Guvern restrans, cu 15 portofolii, din care sapte vor fi alocate femeilor. Printre acestea se regaseste Michelle Alliot Marie, ministru al Apararii pana la inceputul acestui an, care ar putea primi din nou acelasi portofoliu. Printre celelalte femei care s-ar putea regasi in Guvernul de ls Paris se numara Rachida Dati, fost consilier personal al lui Sarkozy la Ministerul de Interne si purtatoare de cuvant a acestuia in campania electorala, Nicole Guedj, fost secretar de Stat pentru Drepturile Omului, Valerie Pecresse si Rama Yade.

Fostul premier francez in perioada 1995-1997, Alain Juppe, ar putea primi un post important in administratia Sarkozy, chiar cel de ministru de Externe. Fostii premieri Jean Pierre Raffarin si Edouard Balladur s-ar putea numara printre consilierii lui Sarkozy, chiar daca in posturi neoficiale.

Curtoazie franceza

Duminica seara, dupa primele estimari oficiale, noul presedinte francez Nicolas Sarkozy si rivala sa socialista Segolene Royal au avut o conversatie telefonica, dar echipa fiecaruia dintre cei doi candidati sustine ca reprezentantul sau a fost cel care l-a sunat pe celalalt. La inceputul serii, anturajul presedintelui ales a anuntat ca Sarkozy a sunat-o pe Royal si a felicitat-o pentru campania sa, inca de la aflarea primelor estimari. Putin mai tarziu, unul dintre consilierii lui Royal a afirmat ca aceasta a fost cea care l-a sunat duminica seara pe Nicolas Sarkozy, in scopul de a-l felicita pentru victorie.

Violente la periferia Parisului

Cateva zeci de vehicule au fost incendiate, duminica noapte, la periferia Parisului, dupa anuntarea victoriei in alegerile prezidentiale a candidatului de dreapta Nicolas Sarkozy. Surse din politie, citate de AFP, au declarat ca in mai multe departamente de la periferia Parisului au fost incendiate, in afara masinilor, si containere si pubele de gunoi, iar politia a retinut cateva persoane la Val-de-Marne si Val-d'Oise, la nord si, respectiv, sud-est de Paris.

La Hauts-de-Seine, la vest de Paris, politia a semnalat "deplasari ale unor grupuri de tineri echipati cu bate de base-ball", iar la Asnieres-sur-Seine a avut loc un incendiu, ale carui cauze nu sunt cunoscute inca, la sediul asociatiei Le Trait d'Union. La Essonne, la sud de Paris, au fost inregistrate doua focare de incendiu, "fara consecinte grave", intr-o scoala si un centru de recreere.

Un important dispozitiv de politie a fost amplasat la Paris si la periferia capitalei franceze, pentru a preveni eventualele incidente violente, in principal in zona unde au avut loc confruntarile de la sfarsitul anului 2005. Mai mult de 10.000 de masini si sute de sedii ale unor institutii publice au fost incendiate in decurs de mai multe saptamani.

Sarkozy a atras nemultumirea unei mari parti a tineretului provenit din imigratie, afirmand ca delincventii de la periferii reprezinta o "pleava". Incidente asemanatoare au mai avut loc si la Nantes si Lyon.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...