Ce isi spun Sarkozy si Obama intr-o videoconferinta? (Video)

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 14:13
2362 citiri
Ce isi spun Sarkozy si Obama intr-o videoconferinta? (Video)
Foto: kgmi.com

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost criticat pentru ca a permis camerelor video sa filmeze in timpul unei videoconferinte cu presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

Miscarea a fost catalogata de criticii sai drept o cascadorie care "a stanjenit Franta", liderul francez fiind auzit vorbind in limba engleza cu omologul sau american, relateaza The Guardian.

Totodata, evenimentul a fost privit drept o incercare a lui Sarkozy de a-si imbunatati sansele de a fi reales in fruntea tarii, cu cateva zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta.

Episodul a fost fara precedent in diplomatia franceza, iar buletinele de stiri ale mai multor televiziuni franceze au transmis primele minute ale videoconferintei dintre presedintele francez si cel american.

Momentul inedit a suprins si o scurta discutie dintre cei doi, pe tema campaniei prezidentiale a liderului francez.

"Trebuie sa fie o perioada aglomerata. Admir batalia grea pe care o duci", a spus Obama, iar Sarkozy i-a replicat, ranjind, cu bratele incrucisate.

"Vom castiga, domnule Obama. Tu si cu mine, impreuna", a fost raspunsul presedintelui francez. Camerele au parasit incaperea inainte ca liderii sa inceapa discutiile despre problemele din Siria, cele din Iran si cele referitoare la petrol.

In urma acestui eveniment, Partidul Socialist l-a acuzat pe Sarkozy ca a incalcat protocolul diplomatic si ca a stanjenit Franta pe scena mondiala in incercarea de a-si revigora campania prezidentiala pentru realegerea in fruntea statului.

"Imaginile au slabit credibilitatea Frantei in fata Washingtonului si pe tot cuprinsul lumii", a fost pozitia socialistilor, iar presa franceza s-a intrebat daca Obama a stiut ca filmarea va fi facuta publica. Washingtonul a anuntat, insa, ca era la curent cu faptul ca primele minute ale videoconferintei vor fi filmate.

Nicolas Sarkozy urmareste un al doilea mandat de presedinte, dupa cel din 2007, la alegerile care vor avea loc pe 22 aprilie, primul tur, si pe 6 mai, al doilea tur. Lupta electorala este stransa, principalul sau contracandidat fiind socialistul Francois Hollande.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Sarkozy videoconferinta Obama, #Sarkozy conversatie Obama, #alegeri prezidentiale Franta, #gafa Nicolas Sarkozy , #presedinte Franta