Franta, Germania, Italia si Marea Britanie promit sa sustina bancile

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 09:20
1116 citiri
Franta, Germania, Italia si Marea Britanie promit sa sustina bancile

Cele patru tari europene membre ale G8 si-au luat angajamentul de a sustine institutiile financiare aflate in dificultate, a anuntat presedintele francez Nicolas Sarkozy, la sfarsitul unui minisummit de la Paris.

Presedintele francez, care ii avea alaturi pe cancelarul german Angela Merkel si premierii britanic Gordon Brown si italian Silvio Berlusconi, a mai spus ca cei patru membri europeni ai G8 doresc un summit international "cat mai curand posibil" pentru a revizui regulile capitalismului financiar.

Potrivit lui Sarkozy, "in caz de sustinere publica a unei banci in dificultate, fiecare stat membru" G4 "isi ia angajamentul ca directorii care au gresit sa fie sanctionati".

In ceea ce priveste alte initiative, presedintele francez a afirmat ca "Comisia Europeana ar trebui sa dea dovada de flexibilitate in aplicarea regulilor in materie de ajutor de stat acordat companiilor, ca si a principiilor pietei unice". El a mai subliniat ca "aplicarea Pactului de stabilitate si crestere ar trebui sa reflecte circumstantele exceptionale" actuale.

Pactul de stabilitate si crestere trebuie respectat "integral", a replicat insa premierul luxemburghez si presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker, in conferinta de presa.

"Cred ca aceasta intalnire este o contributie importanta la increderea care trebuie avuta in sectorul financiar", a afirmat Merkel, subliniind ca trebuie "sa se ceara socoteala celor responsabili". "Trebuie sa instituim regulile si dispozitivele care vor preveni aceste crize pe viitor", a spus ea. Cancelarul german s-a declarat "foarte fericita" ca a discutat cu omologii sai europeni despre regulile contabile.

Fiecare tara "trebuie sa isi asume responsabilitatile care ii revin la nivel national" in fata crizei bancilor, dar fara sa afecteze interesele celorlalte state europene, a subliniat Merkel. Sefa Guvernului german a apreciat ca planurile de salvare decise de fiecare tara in parte trebuie sa respecte regulile unei concurente loiale intre bancile europene. Merkel s-a declarat in special nemultumita de initiativa Guvernului irlandez de a acorda garantii anumitor banci mari irlandeze.

"Am cerut deja Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene sa incerce sa discute cu Irlanda. Este important sa actionam in mod echilibrat si sa nu ne cream probleme unii altora, este nevoie de demersuri care sa respecte concurenta", a spus ea.

"Astazi s-a exprimat cu o mare claritate si determinarea dorinta tarilor noastre de a garanta economiile cetatenilor si de a mentine increderea cetatenilor in sistemul bancar, care trebuie sa continue sa sustina economia reala", a subliniat la randul sau Berlusconi.

Minisummitul de la Paris a fost convocat de presedintele francez in incercarea de a formula un raspuns comun la criza financiara care afecteaza in prezent economia mondiala. Finlanda s-a declarat nemultumita ca majoritatea tarilor membre UE au fost excluse de la aceste discutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Producția de „aur alb” a început la zăcământul care poate alimenta 500.000 de mașini electrice în fiecare an. Apar vești bune pentru industria energetică din Europa, deoarece...
#G8, #Franta, #Germania, #Italia, #Marea Britanie, #banci, #sustinere, #criza , #presedinte Franta