Intrarea Greciei in zona euro, o greseala pe care n-am apucat s-o facem (Opinii)

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 08:34
2849 citiri
Intrarea Greciei in zona euro, o greseala pe care n-am apucat s-o facem (Opinii)
Foto: Nicolas Sarkozy / TF1

Asa cum, la intoarcerea de la Bruxelles, presedintele Basescu a tinut o conferinta de presa despre ce a auzit acolo, presedintele Frantei a tinut si dansul, joi, o conferinta televizata despre ce a discutat cu liderii UE.

De la aceasta conferinta, ziarul La Tribune retine astfel principala concluzie a presedintelui francez, cu privire la intrarea Greciei in zona euro: "a fost o eroare".

Mai mult decat atat, Sarkozy acuza Grecia de rea credinta, reamintind ca, inainte de acceptarea ei in respectiva zona, Atena furnizase Comisiei Europene "date inexacte" cu privire la situatia ei financiara.

Plusand, presedintele francez nu scapa prilejul sa-si informeze auditorii ca, la data cand Grecia a primit acceptul de a intra in zona euro, nici dansul, nici doamna Merkel, nu se gaseau in fruntea statelor respective.

Ar parea o acuza, dar poate este o simpla constatare, intrucat ziarul german Die Welt sustine ca Sarkozy s-a pronuntat, in luarile sale de cuvant, cu aprecieri excelente privind fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder.

Dar sa revenim la conferinta televizata de joi a domnului Sarkozy. Ziarul La Tribune retine explicatiile date punctual unor probleme esentiale, pe care francezii le asteptau numai ochi si urechi, asa cum asteptam si noi, cand ne aduce presedintele vesti.

O catastrofa in zona euro si in lume

Au auzit, astfel, ca "nu se pune problema cresterii generalizate a TVA. O astfel de masura ar fi nedreapta". In Romania aceasta masura a fost insa adoptata.

Presedintele n-a comentat nici masurile de austeritate preconizate de guvern: "N-ar servi la nimic sa anunt perspectivele, inainte sa stiu cum se va desfasura, miercuri si joi, intalnirea G20".

Observand atata prudenta la nivelul unui lider de varf la Uniunii Europene incep sa-l inteleg pe liderul nostru, care e viteaz la toate, dar, cand e vorba de bani, devine prudent, de parca ar duce in brate un cos plin cu oua.

Totusi, spre deosebire de francezi, care n-au aflat inca nimic cu privire la ce-i asteapta, noi am fost informati ca austeritatea nu ne va ciunti nici pensiile, nici salariile.

Ar fi fost excelenta aceasta explicatie, daca presedintele ne-ar fi spus si ce va ciunti in locul lor, ca sa nu para ca sufla degeaba in iaurt, dupa ce s-a fript in nereusita taierii pensiilor.

Intrand in fondul problemei, domnul Sarkozy a declarat ca cele convenite la Bruxelles au avut ca scop sa evite "o catastrofa in zona euro si in lume", adaugand ca, in cazul cand ar fi explodat moneda euro in Grecia, unda de soc s-ar fi propagat in toata Europa.

Don Quijote al Romaniei

In ce priveste economia, pare inevitabila o scadere a cresterilor prognozate in UE pana acum. Franta, care isi propunsese o crestere modesta, de 1,75%, va trebui sa-si revizuiasca programul, multumindu-se cu 1%, in 2012.

Conferinta presedintelui Sakozy a avut un ecou favorabil in Germania. Cu privire la Grecia, Die Welt insista pe detaliul ca primii care trebuie sa salveze aceasta tara sunt grecii insisi si citeaza: "Grecia se va salva, daca va stii sa faca efortul necesar in acest sens. Oamenii din Grecia trebuie sa plateasca impozite si trebuie sa combata frauda fiscala".

Iarasi revin la noi, vazand cum pune degetul pe rana presedintele Sarkozy, iar rana este dureroasa nu numai pentru Grecia, dar si pentru alte state, socotite ca fiind "la periferia Europei".

Ca sa fiu sincer, expresia nu-mi place. Este ceva cam cum era altadata eticheta "la mahala". Nu-mi place, dar trebuie s-o accept, pentru ca, vrand-nevrand, si pe noi ne-a aruncat geografia tot prin mahalaua Europei.

Si noi suntem restantieri la incasarea impozitelor, dupa ce le-am facut mai mici, tocmai ca sa poata fi incasate mai usor. Si la noi infloreste evaziunea, iar justitia - acest don Quijote al Romaniei - demonstreaza o performanta de invidiat in arta de a lupta cu morile de vant ale evaziunii.

Nu mai bateti saua, pentru ca iapa a priceput

E si greu sa lupti cand vantul sufla in forta dinspre Parlament, unde afacerile stau pitite dupa deget, scoase rapid din zona conflictului de interese si trecute pe buletinul fiicei, pe pasaportul soacrei, al sotiei, cumnatilor, cuscrilor, nasilor si finilor de catre tot felul de Felicsi, asezati - te miri cum - in fotoliile legislativului.

Marele nostru noroc este ca n-am apucat sa intram in zona euro, cum au apucat grecii, pe baza datelor cosmetizate.

Dar norocul nostru si mai mare este ca, indiferent de moneda altora, BNR stapaneste leul nostru cu o dibacie care ma face sa nu regret ca n-am ajuns la euro.

De altfel, dupa cum bat saua liderii europeni, iapa a inceput sa priceapa ca noi nici nu ajungem prea curand acolo.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Nicolas Sarkozy Grecia, #summit UE Grecia, #masuri summit UE, #Sarkozy Merkel Grecia , #presedinte Franta
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deci, dacă una n-avea ce căuta acolo, de ce i-ar mai primi pe alţii?