Sarkozy ameninta din nou ca va scoate Franta din Schengen

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 18:25
2751 citiri
Sarkozy ameninta din nou ca va scoate Franta din Schengen
Foto: Arhiva

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a reiterat ca tara sa ar putea suspenda participarea la Acordul Schengen, daca nu vor fi sanctionate statele care nu isi pazesc in mod eficient granitele.

El a spus ca ar putea adopta o pozitie extrem de ferma in aceasta chestiune, asemanatoare cu politica "scaunului gol" din 1965, cand Franta era condusa de generalul Charles de Gaulle, potrivit firstpost.com, care citeaza cotidianul Journal du Dimanche.

Liderul conservator a declarat ca a fost cat se poate de serios cand a anuntat, luna trecuta, in timpul campaniei electorale, ca va sprijini principiul unui "Buy European Act" si ca ar putea retrage Franta din Schengen, in cazul in care controalele de la granitele exterioare nu vor fi inasprite.

La acea vreme, diplomatii europeni au precizat ca amenintarile presedintelui francez reprezinta de fapt "un mesaj de avertisment adresat in special Greciei, Bulgariei si Romaniei".

Sarkozy a adoptat niste idei politice de dreapta, atacand competitia low-cost si imigratia necontrolata, in contextul inceperii celor doua runde ale alegerilor prezidentiale, care incep la 22 aprilie. Principalul sau contracandidat este socialistul Francois Hollande, aflat in frunte in sondajele de opinie.

Presedintele Frantei a explicat ca, in contextul in care Comisiei Europene ii revine datoria de a gestiona negocierile comerciale, liderii europeni au dreptul sa solicite reciprocitate din partea unor tari care refuza sa acorde companiilor europene un acces echitabil la contracte guvernamentale.

"Toate pietele publice de pe continentul nostru au fost deschise incepand din 1994. In Japonia, singura piata deschisa este marea. In China, nu exista nicio piata publica deschisa", a subliniat el.

"Tot ceea ce vreau eu este reciprocitate. Altfel, contractele publice franceze vor fi acordate numai companiilor care produc in Europa. Cand generalul de Gaulle a recurs la 'politica scaunului gol' in 1965, el a reusit sa obtina Politica Agricola Comuna, iar Europa a progresat", a continuat acesta.

Fostul presedinte Charles de Gaulle a declansat o criza acuta in cadrul Comunitatii Economice Europene, precursoarea Uniunii Europene, in 1965, cand a retras Franta din aceasta structura, din cauza unor neintelegeri privind finantarea agriculturii, pana cand acordul de la Luxembourg a acordat o suveranitate mai mare tarilor in cadrul dezabterilor despre conflicte.

In plus, Sarkozy a reintarit intentia sa de a retrage Franta din zona Schengen, in cazul in care frontierele exterioare ale spatiului fara frontiere nu vor fi consolidate.

"Exista 120 de kilometri intre Grecia si Turcia care nu sunt paziti. Ofer un ragaz de un an pentru ca acest lucru sa se schimbe. Altfel, ne vom suspenda participarea la Acordul Schengen", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sarkozy iesire Franta Schengen, #Sarkozy Shengen, #Sarkozy retragere Franta Schengen , #presedinte Franta