Sarkozy, cel mai putin popular presedinte francez, intre criza si alegerile prezidentiale

Joi, 09 Februarie 2012, ora 17:12
1448 citiri
Sarkozy, cel mai putin popular presedinte francez, intre criza si alegerile prezidentiale
Foto:ubi.com

Nicolas Sarkozy, cel mai putin popular presedinte francez de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, se bazeaza pe felul in care a administrat criza datoriilor suverane pentru a obtine un al doilea mandat prezidential, care ar insemna o victorie electorala fara precedent.

Nicolas Sarkozy, 57 de ani, a promis sa fie "capitanul din furtuna", dupa ce rezultatele economice slabe au dus la scaderea ratingului de tara AAA al Frantei, pentru prima oara in istorie, informeaza Bloomberg.

La doar 74 de zile de primul tur de scrutin, Sarkozy il urmeaza pe contracandidatul sau socialist in sondaje, cu un procent de 32% din optiunile de vot. Niciun presedinte francez atat de putin popular nu a mai fost reales pana acum.

"Principalul sau avantaj, si probabil atuul din maneca, este ca pare mai degraba un presedinte", a declarat Pascal Perrineau, analist la centrul de studii politice Cevipof. "Trebuie sa scoata in evidenta acest lucru", a declarat acesta.

Sarkozy, care nu si-a anuntat oficial candidatura, a declarat, pe 29 ianuarie, in fata unei audiente de 16,6 milioane de oameni, adica 25% din populatia totala, ca are incredere in ceea ce a facut in ultimii cinci ani de zile.

Acesta isi doreste sa nu devina alta victima a crizei datoriilor suverane, dupa ce tari ca Irlanda, Portugalia, Grecia, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia si-au sanctionat liderii.

La inceputul mandatului sau, Sarkozy a fost cel mai popular lider francez de la generalul Charles de Gaulle, eroul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si fondatorul celei de-a Cincea Republici.

Sarkozy il urmeaza pe candidatul socialist Francois Hollande in sondaje la o diferenta de 16 puncte procentuale din numarul total al voturilor, potrivit ultimului sondaj de opinie.

In timp ce Franta s-a descurcat mai bine in criza economica, decat tari ca Spania, care are o rata a somajului de 23%, "dibacia" lui Sarkozy a devenit mai greu de vandut, acum ca tara se afla la marginea recesiunii si dupa ce cererile de munca au crescut cu 5,6% anul trecut, la cea mai mare cota din ultimii 12 ani.

Agentia Standard & Poor's a redus ratingul de top AAA al Frantei cu o unitate, pe 13 ianuarie, afirmand ca decidentii politici nu au facut destul pentru a combate "problemele sistemice ale zonei euro".

Sarkozy a considerat aceasta decizie a fi un "non-eveniment", spunand ca "nu aduce nicio schimbare" si ca a gasit reabilitarea in piete.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Franta Sarkozy alegeri prezidentiale , #presedinte Franta
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Bun **** / De acord ****