Sarkozy, comparat cu un fost colaborator al Germaniei naziste

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 19:44
1703 citiri
Sarkozy, comparat cu un fost colaborator al Germaniei naziste
Foto: paperblog.fr

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost comparat cu liderul Regimului de la Vichy, maresalul Philippe Petain, pentru ca a facut curte extremei dreapta franceze.

Doua ziare franceze de stanga au publicat articole critice in care prezinta asemanari dintre Nicolas Sarkozy si fostul lider al tarii din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, maresalul Philippe Petain, care a fost acuzat de colaborare cu Germania nazista, informeaza France 24.

Presedintele francez a facut curte votantilor extremei dreapta, inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, din 6 mai, ceea ce a generat reactia vehementa a stangii din Franta.

Reactia lui Nicolas Sarkozy nu a intarziat sa apara, acesta acuzand presa de stanga de "terorism intelectual", pentru compararea sa cu maresalul Petain, din cauza "flirtului" actualului lider francez pe langa electorii extremei dreapta.

Cotidianul de stanga Liberation a publicat o fotografie sumbra, in alb si negru, cu presedintele francez, pe prima sa pagina, iar sub imagine este un citat al lui Sarkozy care spune ca Marine Le Pen, liderul Frontului National de extrema dreapta, este "compatibila cu Republica".

Intr-un editorial, Sarkozy este acuzat de "petainisme", care este un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politica reactionara.

La randul sau, cotidianul cu legaturi comuniste, L'Humanite, a fost si mai explicit, publicand pe prima pagina fotografii ale lui Sarkozy si Petain, unul langa celalalt.

Ziarul il acuza pe Sarkozy ca incearca sa acapareze ziua de 1 mai, care este in mod traditional o sarbatoare a aripii de stanga, ca parte a campaniei pentru a-i convinge pe cei 6,4 milioane de alegatori ai lui Le Pen, din primul tur al alegerilor prezidentiale.

Sarkozy are nevoie disperata de acele voturi. In primul tur, el a iesit pe locul doi, cu 27,8% dintre voturile exprimate, fiind devansat de socialistul Francois Hollande, care a strans 28,6%. Turul al doilea va avea loc pe 6 mai.

Maresalul Philippe Petain a ocupat functia de sef al statului in Regimul de la Vichy, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre 1940 si 1944.

Cu toate ca in Primul Razboi Mondial a fost considerat un erou, in urma celei de-a doua conflagratii mondiale maresalul Petain a fost declarat tradator si condamnat la moarte, dupa care Charles de Gaulle i-a comutat pedeapsa in inchisoare pe viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sarzkoy comparatie Philippe Petain, #Sarkozy comparat colaborator nazist, #comparatie Sarkozy lider Vichy, #Sarkozy extrema dreapta, #alegeri prezidentiale Franta , #presedinte Franta