Sarkozy sau Hollande: Care e mai bun pentru economia europeana?

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 18:51
2914 citiri
Sarkozy sau Hollande: Care e mai bun pentru economia europeana?
Foto: Daylife

Alegerile din Franta, in care actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, a pierdut primul tur de scrutin in fata socialistului Fracois Hollande, va avea efecte semnificative asupra economiei europene si chiar mondiale.

Pana acum, Sarkozy a fost un adept al politicii de austeritate impusa de cancelarul german Angela Merkel, prin care incearca sa puna capat crizei din zona euro.

In schimb, Hollande, favoritul pentru turul final de pe data de 6 mai, a declarat ca, in cazul in care va castiga alegerile si va deveni presedintele Frantei, va iesi din tratatul fiscal incheiat de majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Astfel, candidatul socialistilor si-a rugat vecinii sa petreaca mai mult timp concentrandu-se pe masuri pentru sporirea cresterii economice, decat pe austeritate. "Responsabilitatea mea, si stiu ca sunt privit si de dincolo de granitele noastre, este sa reorientez Europa pe calea cresterii economice si a crearii de locuri de munca", a declarat Hollande, citat de The Wall Street Journal.

In primul tur de scrutin, desfasurat duminica, Holland a castigat 28,6 la suta din voturi, iar Sarkozy 27,1 la suta, potrivit Ministerului de Interne.

In lupta decisiva de pe 6 mai, Hollande ar urma sa aiba 56 la suta din voturi, fata de 44% pentru actualul presedinte, potrivit unor sondaje realizate de CSA si Harris Interactive, citate de Bloomberg.

Desi guvernul francez a cerut, frecvent, un echilibru intre disciplina fiscala si solidaritatea cu zona euro, Sarkozy a fost, intotdeauna, de partea cancelarului german, pentru a se asigura ca toate tarile din uniunea monetara intra la "dieta", spre neplacerea nu numai a francezilor, dar mai ales a italienilor si spaniolilor, care trebuie sa indure reforme dure.

De altfel, in ciuda reducerilor de cheltuieli pe toate fronturile, economia tarilor din zona euro este in scadere, iar investitorii isi fac griji cu privire la abilitatea unor state precum Spania sau Italia de a-si finanta deficitele bugetare din pietele financiare.

In plus, chiar si una din ultimele tari din zona euro cu rating maxim, AAA, Olanda, a inceput sa aiba dificultati, estimandu-se o contractare economica in acest an si o majorare a deficitului bugetar.

In fata infrangerii, Sarkozy si-a schimbat atitudinea, cerand, pe langa masurile deja agreate, si politici menite a stimula cresterea economica.

Hollande ar putea castiga pe fondul nemultumirii francezilor

In afara Frantei, actualul presedinte este vazut ca un lider in lupta impotriva crizei financiare globale. Acasa, insa, sufera din cauza inconsistentei politicilor sale economice, potrivit analistilor. In 2007, Sarkozy a fost ales deoarece a promis o revitalizare a economiei, micsorarea aparatului de stat si scaderea ratei somajului la sub 5%. Insa, in timpul crizei financiare, Sarkozy s-a bazat pe datorii pentru a sprijini bancile si producatorii auto, precum si generosul sistem de asigurari sociale.

Desi nu a ajuns in situatia Greciei, Irlandei, Spaniei sau Italiei, cea de-a doua economie a zonei euro a avut mult de suferit. Rata somajului este la cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani, de aproape 10%, iar datoriile publice se ridica la aproape 90 la suta din PIB, fata de 64% din PIB in 2007.

Astfel, Hollande are toate sansele sa castige primele alegeri prezidentiale pentru socialisti din ultimii 24 de ani.

Ingrijorator, pentru analisti, este si succesul neasteptat al extremistilor. Marine Le Pen, de la partidul de extrema dreapta Frontul National, a castigat 18,1 la suta din voturi, un record pentru formatiunea polica, depasind toate estimarile si sondajele. Reteta folosita de Le Pen: un discurs dur anti-euro si anti-imigranti.

Analistii estimeaza ca jumatate din persoanele care au votat cu Le Pen i-ar putea acorda votul final lui Sarkozy, care, la randul sau, a vorbit despre "criza imigratiei", promitand un control mai mare la granite.

La randul sau, Fracois Hollande a propus lansarea unor programe de investitii pan-europene, in domenii precum energia sau transporturile, pentru a stimula cresterea economica, finantandu-le prin emisiunile de bonduri europene.

In a doilea tur de scrutin, Hollande se poate baza pe voturile oferite candidatului de extrema stanga, Jean-Luc Melenchon, ce a obtinut 11,1% in primul tur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Nicolas Sarkozy alegeri Franta, #Fracois Hollande alegeri Franta, #impact economic alegeri Franta , #presedinte Franta