Bush exercita presiuni pentru o trilaterala cu Merkel si Sarkozy

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 20:55
1507 citiri
Bush exercita presiuni pentru o trilaterala cu Merkel si Sarkozy

Presedintele american George W. Bush exercita presiuni pentru o trilaterala cu Angela Merkel, cancelarul german, si cu liderul francez Nicolas Sarkozy, care sa deblocheze criza din NATO legata de acordarea statutului de candidate pentru Georgia si Ucraina, potrivit unor diplomati, citati de AFP.

Inca de la sosirea la Bucuresti, Merkel si-a reiterat opozitia fata de primirea celor doua foste republici sovietice in Planul de actiuni pentru aderare (MAP), pasul decisiv catre integrarea in NATO.

"Am ajuns la concluzia ca este inca prematur sa li se ofere MAP acestor doua tari", a spus ea, dar a subliniat ca opozitia Germaniei nu este una din principiu si nici valabila pentru totdeauna.

"Portile sunt deschise. Vedem o perspectiva pentru aderare. Dorim sa ajutam cele doua state pe calea catre MAP", a spus Merkel.

Raspunzand acuzatiilor unora dintre tarile favorabile acordarii MAP Ucrainei si Georgiei la acest summit, Merkel a asigurat ca ea nu recunoaste un drept de veto al Rusiei, care se opune categoric unei noi extinderi spre Est a Aliantei militare. "Este evident ca Rusia nu decide cine devine membra", a subliniat ea.

Merkel are prevazuta pentru joi dimineata o intalnire cu presedintele polonez Lech Kaczynski si cu premierul britanic Gordon Brown, potrivit unui oficial german. Polonia este de acord cu acordarea MAP Ucrainei si Georgiei

Pe de alta parte, Bush s-a declarat multumit de ceea ce a auzit legat de angajamentul Aliantei in favoarea Afganistanului, dar s-a aratat prudent in privinta aderarii Macedoniei.

"Sunt multumit de ceea ce aud din partea altor lideri in privinta dorintei lor de a sustine Afganistanul", a declarat Bush, dupa discutii cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Bush, care le ceruse anterior aliatilor sa trimita mai multi militari in Afganistan, nu a precizat daca vorbeste despre un angajament din partea lor in aceasta directie sau despre sustinere politica.

"Daca obtinem maine o clarificare in ceea ce priveste sustinerea in termeni de militari, asa cum ati spus ca s-ar putea sa se intample, afganii vor fi mai mult decat recunoscatori", a declarat Bush, adresandu-se lui de Hoop Scheffer.

"In ceea ce priveste extinderea NATO, vom vedea", a spus Bush. "Exista o problema cu o tara in mod deosebit, dar sunt optimist in ceea ce priveste posibilitatea de a o rezolva", a precizat el, referindu-se la Macedonia, tara amenintata cu veto-ul Greciei, care ii cere sa-si schimbe numele, considerand ca el tine strict de patrimoniul elen.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bush, #exercita, #presiuni, #trilaterala, #merkel, #Sarkozy , #stiri Nicolas Sarkozy