Sarkozy si Brown: Este nevoie de schimbarea totala a sistemului financiar

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 12:08
2060 citiri
Sarkozy si Brown: Este nevoie de schimbarea totala a sistemului financiar
Foto: Daylife

Taxele pe tranzactiile financiare si pe bonusurile oferite in banci in 2009 este doar una din masurile care ar trebui introduse intr-un set de reguli pentru schimbarea totala a pietei financiare, potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, si a premierului britanic, Gordon Brown.

"Europa a condus lupta impotriva crizei financiare, restructurandu-ne sistemul bancar si intarind sistemul financiar global. De asemenea, Uniunea Europeana a fost a fost prima care a cerut liderilor G20 cooperarea economica. Europa a promovat stimuli fiscali si a incercat sa-i coordoneze la nivel global, acesta fiind un factor principal al prevenirii adancirii recesiunii", au spus cei doi lideri, intr-un comentariu pentru The Wall Street Journal.

Potrivit lui Sarkozy si Brown, pietele financiare europene stabile, deschise si competitive sunt esentiale pentru cresterea economica mondiala, mai ales prin dezvoltarea centrolor financiare importante, precum Londra si Paris.

La o analiza a institutiilor financiare, s-a observat ca majoritatea au crescut prin intermediul unei retele de trading netransparente, cu produse complexe si bonusuri care incurajau riscul, o piata pe care putini oameni o inteleg. Iar, cand a lovit criza, contribuabilii au fost cei care au fost nevoiti sa plateasca pentru greselile acestei piete.

"Pur si simplu nu este acceptabil ca oamenii sa plateasca pentru pierderi, in timp ce actionarii si angajatii instutiilor financiare sa se bucure de castiguri, pe masura ce economia se redreseaza", au scris presedintele francez si premierul britanic.

Pentru a reduce riscurile pentru contribuabili, este nevoie de o reglementare mai severa si o supraveghere mai atenta a pietelor. Uniunea Europeana a adoptat, deja, o serie de masuri pentru evitarea repetarii crizei: control asupra agentiilor de rating, cererea unui capital mai mare si imbunatatirea conditiilor pentru depozite.

Cum poate fi modificat sistemul financiar?

In Europa a fost creat si un sistem mai eficient pentru monitorizarea sistemului financiar, care sa gestioneze relatiile dintre autoritatile nationale din domeniu si orice criza ar putea aparea.

"Aceasta criza ne-a facut sa recunoastem faptul ca economiile nu mai sunt nationale, ci globale. Trebuie sa ne asiguram, prin reglementare corespunzatoare, ca sectorul financiar opereaza corect la nivel mondial", au spus Sarkozy si Brown.

Cei doi lideri europeni sustin ca este nevoie urgenta de o intelegere intre banci si societatea pe care o servesc, prin care sa fie recunoscut riscul pe care il suporta contribuabilii daca bancile dau faliment si relatia dintre risc si bonusuri in cadrul sistemului bancar.

"Trebuie sa ne asiguram ca toata lumea beneficiaza de pe urma redresarii economice, nu doar bancherii", au adaugat prim ministrul britanic si presedintele francez.

De asemenea, bancile trebuie impiedicate sa foloseasca paradisurile fiscale pentru a scapa de plata taxelor pe pietele in care opereaza.

Nicolas Sarkozy si Gordon Brown au fost de acord ca impozitarea bonusurilor este o prioritate, avand in vedere ca, in 2009, acestea au crescut, datorita sprijinului acordat de stat sistemului bancar.

Totusi, orice solutie trebuie sa fie globala. "Nu ne putem astepta ca nici un teritoriu sa poata actiona pe cont propriu. Si, daca reusim sa gasim o solutie si s-o implementam in economiile majore, atunci vom gasi o cale sa ne asiguram ca oamenii nu vor mai trebui sa plateasca pentru riscurile asumate de sectorul bancar", au spus cei doi conducatori.

Sarkozy si Brown propun o noua strategie macroeconomica, incepand cu un raport al Fondului Monetar International asupra celor mai mari economii si o discutie majora la G20, anul viitor.

"Fiecare tara ar trebui sa participe la reducerea dezechilibrelor globale. Pentru a avea stabilitate si incredere, trebuie ca pietele financiare sa se apropie de valorile antreprenorilor: sa fie resplatita munca grea, resposabilitatea, integritatea si onestitatea. Oamenii isi doresc un sistem bancar post-criza care sa puna nevoile lor pe primul lor. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o schimbare globala", au incheiat Nicolas Sarkozy si Gordon Brown.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Nicolas Sarkozy, #Gordon Brown, #sistem financiar global, #schimbare sistem bancar , #stiri Nicolas Sarkozy