Cum arata Parisul viitorului?

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:51
1741 citiri
Cum arata Parisul viitorului?
Foto: The Telegraph

Presedintele Nicolas Sarkozy a cerut tuturor arhitectilor sa elaboreze un plan de schimbare radicala a Parisului, printr-un proiect desfasurat pe o perioada de 20 de ani.

Zece din cei mai mari arhitecti ai lumii si-au detaliat planurile lor pentru "Marele Paris", cel mai complex proiect arhitectural de schimbare completa a fetei unui oras, informeaza The Telegraph.

Propunerile s-au axat in principal in directia largirii spatiului verde si maximizarea potentialului Senei. Ideea aceasta nu este una noua, ea fiind propusa prima oara de Napoleon Bonaparte.

El vroia ca raul sa fie singura strada principala a intregii urbe. "Paris-Rouen-Le Havre: un singur oras cu o strada principala: Sena", era de parere Bonaparte.

Arhitectul francez Christophe de Portzamparc a propus construirea unui nou Paris drept un centru economic solid, inconjurat de spatiu verde, iar gara Aubervilliers sa fie reconstruita dupa modelul londonez al garii St Pancras.

Roland Castro a propus realizarea unui nou Paris cultural, construit dupa modelul unei flori cu opt petale si cu un parc imens in mijloc, asemanator Central Parkului din New York.

Arhitectul italian Bernardo Secchi a propus largirea orasului si evidentierea zonei sale naturale. Tot in aceeasi directie s-a situat si propunerea expertului Yves Liot.

Presedintele Sarkozy le-a cerut arhitectilor "libertate catre visare" in toate propunerile lor si transformarea Parisului si a imprejurimilor sale intr-un nou centru cultural, economic si turistic.

Propunerile vor fi dezbatute public saptamana viitoare, iar pe 29 aprilie va fi deschisa o expozitie in care vor fi expuse toate proiectele pentru realizarea Marelui Paris.

Anunțul făcut de Novak Djokovic în privința viitorului său antrenor
Anunțul făcut de Novak Djokovic în privința viitorului său antrenor
Novak Djokovic, numărul unu mondial, care a anunţat miercuri încheierea colaborării cu Goran Ivanisevic, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Belgrad, că nu ştie cine va fi...
Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
FC Barcelona are mai multe variante în vedere pentru a-i succede lui Xavi, care şi-a anunţat plecarea de la club în vară. Totuşi, potrivit Mundo Deportivo, oficialii de la FC Barcelona speră...
#Paris, #arhitectura, #schimbare, #Sarkozy , #stiri Nicolas Sarkozy