Franta si Rusia pun umarul pentru a scoate Europa din criza

Luni, 21 Iunie 2010, ora 18:02
1738 citiri
Franta si Rusia pun umarul pentru a scoate Europa din criza
Foto: NouvelOBS

Nicolas Sarkozy a incercat sa-l inroleze, sambata, pe Dmitri Medvedev, in lupta cruciala pentru reglementarile financiare in UE.

Presedintele francez a profitat de participarea la cel de-al 13-lea Forum Economic International din Sankt-Petersburg pentru a consolida rolul Frantei in Rusia.

Mai mult de douazeci de acorduri economice si contracte, care s-au incheiate intre societatile ruse si franceze, au fost semnate sau formalizate cu aceasta ocazie.

"Vreau sa-mi exprim aprecierea in ceea ce priveste schimbarile in relatiile economice dintre cele doua economii,(...), si diversificarea activitatilor noastre comune. Rareori in istoria relatiilor dintre Rusia si Franta legaturile noastre au fost atat de ambitioase, senine si pline de incredere reciproca", a declarat Nicolas Sarkozy in timpul unei conferinte de presa, citat de Le Nouvel Observateur.

Inainte de Forumul de la Sankt-Petersburg, Nicolas Sarkozy si-a reafirmat convingerea cum ca UE si Rusia ar trebui "sa lucreze impreuna, strategic, foarte aproape si intr-o relatie de incredere".

"Razboiul Rece s-a terminat. Rusia este o mare putere. Suntem vecini. Vrem sa fim prieteni, avem nevoie sa ne apropiem", este de parere presedintele francez, care a promis sa lupte impreuna cu omologul sau rus, pe 26 si 27 iunie, la summit-ul G20 de la Toronto, astfel incat deciziile luate la summit-urile precedente in materie de control sa fie aplicate.

Acesta a reafirmat ca sustine impozitarea bancilor, pentru a finanta un "sistem de asigurare", si o taxa pe tranzactiile financiare, doua subiecte pe care UE doreste sa le abordeze la summit-ul de la Toronto.

Acorduri in valoare de cinci miliarde de euro

Presedintele francez si-a reiterat dorinta de instituire a unui nou sistem international monetar si a indemnat Rusia sa se alature Frantei in acest sens.

Vizita presedintelui Frantei in Rusia, insotit de o numeroasa delegatie de ministri si antreprenori, a fost "in esenta, economica". In cadrul vizitei s-au semnat acorduri in valoare de trei miliarde de euro reprezentand investitii franceze in Rusia, si de doua miliarde de euro reprezentand investitiile ruse in Franta.

Semnarea acordului final privind intrarea GDF-Suez in gazoductul Nord Stream, cu o participatie de 9%, si un memorandum de intelegere privind participarea FED in consortiul de gestionare a conductei South Stream erau de asteptat.

Un acord tripartit intre Alstom, partenerul TMH si caile ferate din Kizihstan privind furnizarea de 200 de locomotive de marfa a fost semnat cu aceasta ocazie, partea franceza fiind estimata la 500 de milioane de euro.

Si Danone a semnat cu firma rusa Unimilk un contract pentru crearea unui joint-venture, care urmeaza sa fie lider al sectorului produselor lactate in Rusia. Este vorba de o investitie de 1,3 miliarde de euro pentru grupul alimentar francez.

La randul sau, Arianespace a semnat un contract in valoare de 400 de milioane de euro pentru achizitionarea a 10 lansatoare Soyuz Roskosmos.

Cele doua guverne au semnat, cu acest prilej, o declaratie politica privind crearea unui "centru franco-rus pentru eficienta energetica", in urma caruia se asteapta beneficii economice importante in viitor. Practic, cele doua tari par sa colaboreze pentru a rearanja economiile lumii si a ajuta Europa sa iasa din profunda criza in care a intrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza Europa, #criza Franta, #colaborare Franta Rusia , #stiri Nicolas Sarkozy
Comentarii