Paris: Versiunea franceza a planului de pace ruso-georgian este cea autentica

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 16:30
750 citiri
Paris: Versiunea franceza a planului de pace ruso-georgian este cea autentica

Franta a apreciat ca versiunea originala, in franceza, a planului de pace georgian prezentata de Nicolas Sarkozy in 12 august este cea autentica, in timp ce traducerea in rusa permite o interpretare diferita a "zonelor-tampon".

"Doar versiunea prezentata in 12 august de presedinte autoritatilor ruse si georgiene si acceptata de cele doua parti este autentica", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al Ministerului de Externe francez, Frederic Desagneaux, citat de AFP.

Aceasta precizare a fost facuta in timp ce Sarkozy, care detine presedintia Uniunii Europene, se afla luni la Moscova pentru a accelera retragerea trupelor ruse din Georgia.

Sambata, ministrul francez de Externe Bernard Kouchner recunoscuse ca "o problema de traducere" contribuie la interpretarile diferite ale planului de pace negociat de Sarkozy.

Intrebat de unde provin diferentele de interpretare ale acestui plan, in special in ceea ce priveste retragerea rusilor din zonele de securitate din jurul Osetiei de Sud si Abhaziei, Kouchner a raspuns: "Din traducere, ca intotdeauna (...) A fost semnat pe aceeasi hartie (de toate partile), dar semnat in franceza, apoi tradus in engleza si in rusa".

Aceasta este originea "dificultatilor de interpretare", a spus el. "Eu cunosc una in mod deosebit, celelalte nu au mare importanta. Este 'a Osetiei' versus 'in Osetia'", a spus el, confirmand astfel declaratiile unui oficial rus. Acesta declarase, sub acoperirea anonimatului ca "in versiunea rusa, textul vorbea despre securitatea Abhaziei si Osetiei de Sud", in timp ce in "documentul transmis lui Saakasvili", in limba engleza, era vorba de securitatea "in Abhazia si in Osetia de Sud". "Nu este acelasi lucru", a subliniat oficialul rus.

Prepozitia care lipsea intr-una dintre variantele textului joaca un rol semnificativ, pentru ca poate influenta definirea "zonelor-tampon" instituite de armata rusa in Georgia, a apreciat oficialul.

Rusia a creat zone-tampon in jurul republicilor separatiste proruse Abhazia si Osetia de Sud, afirmand ca vrea sa previna o noua ofensiva georgiana impotriva lor. Moscova sustine ca mentinerea trupelor in aceste zone este conforma planului de pace, in timp ce occidentalii considera ca rusii nu s-au retras complet, in mare parte tocmai din cauza acestor zone-tampon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Rusia, #Act, #Franta, #francez, #versiune, #autentica, #plan, #pace , #stiri Nicolas Sarkozy