S-a stabilit data procesului fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy

Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 18:55
3347 citiri
S-a stabilit data procesului fostului presedinte francez Nicolas Sarkozy
Foto: Arhiva Facebook/ Nicolas Sarkozy

Pentru prima data in Franta un fost presedinte al Republicii va fi judecat pentru coruptie: procesul lui Nicolas Sarkozy in afacerea asa-numita a "ascultarilor" se va derula incepand cu 5 octombrie, a decis miercuri tribunalul competent din Paris.

Nicolas Sarkozy este suspectat ca ar fi incercat sa obtina la inceputul lui 2014, prin intermediul avocatului sau Thierry Herzog, informatii secrete de la Gilbert Azibert, pe atunci inalt magistrat, intr-o procedura care il viza, in schimbul unui mic ajutor pentru un post in principatul Monaco.

Procesul fostului sef de stat (2007-2012) pentru "coruptie" si "trafic de influenta" se va derula intre 5 si 22 octombrie dupa o audiere intermediara fixata pentru 17 iunie, relateaza AFP.

Acest proces al unui presedinte francez pentru coruptie este inedit, chiar daca si predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac, a avut probleme cu justitia. Acesta din urma a devenit in 2011 primul sef de stat francez condamnat pentru "deturnare de fonduri publice" si "abuz de incredere" intr-o afacere de angajari fictive la Primaria din Paris in anii 1990, cand era primar al capitalei.

Curtea de casatie a respins in iunie ultimele recursuri formulate de Nicolas Sarkozy, avocatul si prietenul sau Thierry Herzog si fostul inalt magistrat al Curtii de casatie Gilbert Azibert, care incercau sa evite un proces. Avocatii lor nu au dorit sa faca niciun comentariu in acest caz miercuri, potrivit France Presse.

Nicolas Sarkozy, care s-a retras din viata politica dupa infrangerea din alegerile primare ale dreptei de la sfarsitul lui 2016, urmeaza sa fie judecat in urmatoarele luni si pentru "finantarea ilegala" a campaniei sale din 2012. Datele celui de al doilea proces nu sunt inca cunoscute.

Intr-un rechizitoriu sever din octombrie 2017, parchetul national financiar a comparat metodele lui Nicolas Sarkozy cu cele ale unui "delincvent experimentat" si a criticat numeroasele recursuri intentate de avocatii sai care au "paralizat" judecarea cazului.

Dosarul isi are originea in interceptarile conversatiilor telefonice ale fostului sef de stat cu avocatul sau, cerute in cadrul anchetei privind acuzatiile referitoare la o finantare libiana a campaniei sale din 2007.

Politistii au descoperit ca Nicolas Sarkozy folosea un mobil secret cu o cartela prepay achizitionata sub numele "Paul Bismuth" pentru a comunica cu un sigur interlocutor, avocatul sau.

Ascultarile politiei, pe care se bazeaza acuzarea, au fost validate de Curtea de casatie in martie 2016. Ele ar putea insa provoca o apriga lupta juridica dupa inceperea procesului.

Vezi si Sarkozy s-a ales cu un nou dosar de coruptie! E acuzat ca ar fi cumparat un magistrat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Nicolas Sarkozy proces , #stiri Nicolas Sarkozy
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza MugurDEfluier
MugurDEfluier
rank 5