Sarkozy merge in Siria in septembrie

Sambata, 12 Iulie 2008, ora 20:34
730 citiri
Sarkozy merge in Siria in septembrie

Presedintele francez Nicolas Sarkozy va merge in Siria "inainte de jumatatea lunii septembrie", a anuntat sambata un comunicat franco-sirian comun, la finalul intrevederii sefului statului cu omologul sau sirian Bashar al-Assad.

Vizita va fi pregatita printr-o deplasare la Paris a vicepremierului sirian Abdallah Dardari, in 21 si 22 iulie, si printr-o vizita la Damasc a ministrului francez de externe Bernard Kouchner, precizeaza comunicatul remis AFP.

Ultima vizita in Siria a unui presedinte francez dateaza din 2002, cand presedintele Jacques Chirac a mers la Damasc in cadrul unui turneu in Orientul Mijlociu.

Chirac a suspendat relatiile la nivel inalt dintre cele doua tari dupa asasinarea, in 2005, la Beirut, a fostului premier libanez Rafic Hariri, de care a fost acuzata Siria. Desi o ancheta internationala a descoperit piste care duc spre Damasc, Siria a negat permanent orice implicare in asasinat.

Presedintele sirian a sosit sambata dupa-amiaza la Elysee pentru o intrevedere cu omologul sau francez, inaintea summitului care va lansa Uniunea pentru Mediterana si care va avea loc duminica. Assad a trecut in revista Garda Republicana, apoi a fost primit de Sarkozy.

Vizita liderului sirian la Paris, prima din 2001, consacra revenirea Siriei pe plan diplomatic, dupa izolarea care i-a fost impusa de comunitatea internationala dupa asasinarea lui Hariri.

Vizita lui Assad la Paris si mai ales participarea anuntata a acestuia la parada de 14 iulie au suscitat critici aprinse. La sapte luni de la vizita foarte controversata la Paris a colonelului Muammar Gaddafi, stanga si organizatiile neguvernamentale au criticat primirea in Franta a altui "dictator" si incalcarile drepturilor omului din tara acestuia.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#Sarkozy, #vizita, #Siria, #Bashar al Assad , #stiri Nicolas Sarkozy