Sarkozy nu se lasa: expulzarea rromilor romani si bulgari va continua

Joi, 26 August 2010, ora 10:58
1216 citiri
Sarkozy nu se lasa: expulzarea rromilor romani si bulgari va continua

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat miercuri, dupa prima reuniune de Guvern de dupa vacanta de vara, ca Parisul va continua politica privind rromii, in pofida controverselor.

El a subliniat ca taberele de rromi reprezinta o sursa de infractionalitate, prostitutie, trafic de persoane si exploatarea copiilor.

Sarkozy a cerut echipei sale sa "nu fie distrasa de controversele inutile", a declarat ministrul imigratiei, Eric Besson, citat de BBC.

Masurile Frantei impotriva rromilor, evaluate de Comisia Europeana

Fostul premier Dominique de Villepin, probabil viitor candidat la presedintie, a apreciat politica drept "rusinoasa". "Este o strategie electorala. Nu va contribui cu nimic la securitatea poporului francez", a adaugat el.

Sute de rromi au fost trimisi inapoi in Romania si Bulgaria, iar peste 100 de tabere ilegale au fost demolate.

Operatiunea a fost criticata de organizatiile pentru drepturile omului si de opozantii lui Sarkozy, care il acuza ca incearca astfel sa isi creasca popularitatea.

Romania a pus sub semnul intrebarii compatibilitatea repatrierilor cu legea europeana, iar Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu demersul.

Sarkozy, acuzat ca discrimineaza rromi

Pe de alta parte, aproape jumatate dintre francezi (48%) sunt de acord cu repatrierea romilor in tarile lor de origine, arata un sondaj dat publicitatii joi de Le Parisien.

42% dintre persoane chestionate se opun acestei masuri, in timp ce 10% nu se pronunta.

Dosarul repatrierii romilor a provocat o diviziune puternica intre dreapta si stanga. Astfel, majoritatea sustinatorilor dreptei (70%) si ai extremei-drepte (83%) sunt de acord cu acest demers, in timp ce in randul electoratului de stanga, respingerea este masiva - 61% se opun in medie, 65% dintre sustinatorii Partidului Socialist si 83% dintre sustinatorii Partidului Comunist.

Sondajul a fost realizat telefonic, in 24 si 25 august, pe un esantion national reprezentantiv de 1.000 de persoane, cu varsta de peste 18 ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Franta rromi expulzari, #rromi Sarkozy , #stiri Nicolas Sarkozy