Sarkozy, victorie detasata la alegerile europene din Franta

Luni, 08 Iunie 2009, ora 11:51
811 citiri
Sarkozy, victorie detasata la alegerile europene din Franta

Partidul de dreapta al presedintelui Nicolas Sarkozy a obtinut o victorie detasata la alegerile europene din Franta, in fata unei opozitii socialiste in deriva, prinsa din urma de ecologistul Daniel Cohn-Bendit, surpriza acestui scrutin, relateaza AFP.

Potrivit rezultatelor partiale date publicitatii de Ministerul francez de Interne la ora locala 1.45 (2.45, ora Romaniei), partidul de guvernare UMP a obtinut 27,89%, cu 11 puncte procentuale mai mult decat Partidul Socialist (PS - 16,48%). Acesta a castigat numai cu 37.000 de voturi mai mult decat Europa Ecologista, condusa de Daniel Cohn-Bendit si fostul magistrat franco-norvegian Eva Joly (16,27%). Absenteismul a atins nivelul record de 59,34%.

Diferenta dintre voturile obtinute de UMP si PS este aproape aceeasi ca la alegerile din 2004, cand insa PS a devansat dreapta.

Figura importanta in revolta studentilor din mai 1968, din Franta, Cohn-Bendit, poreclit la un moment dat "Danny cel Rosu", care isi imparte cariera intre Franta si Germania, s-a impus in mod surprinzator pe scena politica franceza.

El si-a exprimat dorinta de a incerca sa continue "aceasta aventura extraordinara reprezentata de adunarea" ecologistilor si le-a propus partidelor MoDem si PS o alianta impotriva presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Alegerile au fost marcate si de esecul liderului din opozitia de centru Francois Bayrou, care spera sa isi consolideze pozitia fata de marele sau rival Nicolas Sarkozy inainte de alegerile prezidentiale din 2012. Partidul lui Bayrou, MoDem, nu a obtinut decat 8,47% dintre sufragii.

Dreapta a castigat alegerile, in pofida crizei economice si a nemultumirii sociale din Franta si desi presedintele Nicolas Sarkozy se bucura de numai 43% dintre opiniile favorabile ale cetatenilor, potrivit unui sondaj recent.

UMP a profitat de bilantul presedintiei franceze a Uniunii Europene (UE), din al doilea semestru din 2008, si de activitatea diplomatica intensa desfasurata de Nicolas Sarkozy in contextul crizei financiaraesi in timpul conflictului din Georgia.

Salutand "rezultatul foarte bun al majoritatii prezidentiale", premierul Francois Fillon a facut apel la "unitate nationala" in fata recesiunii.

In schimb, socialistii au fost clar invinsi, obtinand un rezultat mult mai slab decat in 2004, cand au primit 29% dintre voturi. Esecul la europarlamentare al principalului partid din opozitie poate fi considerat al noului lider al formatiunii, Martine Aubry, care a fost supusa astfel primului sau test electoral, dupa sase luni in functie. "PS a avut de pierdut din cauza conflictelor interne si a diviziunilor", a recunoscut Aubry, adaugand ca partidul are "nevoie de o profunda reinnoire" si ca ea isi va continua misiunea. PS a castigat dupa 2002 scrutinele intermediare, insa nu si scrutinele nationale.

Dupa aceste alegeri, presedintele Sarkozy va face o remaniere guvernamentala, pentru a-i inlocui, printre altii, pe ministrul agriculturii Michel Barnier si pe cel al justitiei, Rachida Dati, care alese in Parlamentul European.

La doi ani de la sosirea la putere, presedintele isi poate incepe in conditii mai bune a doua jumatate a mandatului, in pofida climatului social foarte tensionat. Intr-un semn de bunavointa, Sarkozy i-a invitat luni pe cei cinci lideri ai principalelor sindicate franceze.

Dintre cele 72 de locuri in PE detinute de Franta, UMP a obtinut 29 sau 30, socialistii si ecologistii cate 14, iar MoDem, condus de Bayrou, sase locuri, potrivit estimarilor institutelor de sondare a opiniei publice. Frontul de Stanga, format din comunisti si fosti socialisti, ar obtine patru sau cinci locuri, iar Frontul National (de extrema-dreapta) ar obtine trei locuri, fata de sapte, in 2004.

Presa franceza scria luni ca victoria partidului lui Nicolas Sarkozy la alegerile europene ii permite presedintelui francez sa inceapa a doua jumatate a mandatului sau sub mai putina presiune si il plaseaza in pozitia de favorit la urmatoarele alegeri. De asemenea, mass-media a subliniat un progres semnificativ al Verzilor si o prabusire a socialistilor. "Ecologistii vad viitorul in roz; rosiii il vad in negru", afirma cotidianul francez de stanga Liberation.

Potrivit Le Figaro, ziar francez conservator, "furiosul din mai '68", aluzie la Cohn-Bendit, a "jumulit pasarea socialista" si l-a "ingenunchat pe Francois Bayrou", liderul partidului de centru MoDem. Cotidianul comunist Humanite sustine, insa, ca rezultatul obtinut de Cohn-Bendit "nu reprezinta o pista fecunda pentru stanga".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#europarlamentare rezultate Franta, #Sarkozy victorie alegeri , #stiri Nicolas Sarkozy