Sarkozy vrea un plan european de sustinere a industriei auto

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 21:34
973 citiri
Sarkozy vrea un plan european de sustinere a industriei auto

Nicolas Sarkozy, seful statului francez, incearca sa prelungeasca seria de castiguri obtinute de presedintia franceza a Uniunii Europene, solicitand un plan european de sustinere a industriei auto.

Agasat de procesul "protectionismului" facut cu voce tare de Comisie Europeana si de unele state membre, Nicolas Sarkozy, a hotarat sa nu ramana indiferent, duminica, la summitul informal ce va avea loc la Bruxelles, comenteaza, in editia online, publicatia franceza Le Figaro, citata de NewsIn.

Sarkozy ar trebui, totusi, sa abordeze intalnirea pe un ton optimist: unda verde asteptata de la Comisia Europeana pentru planul francez de sustinere a sectorului auto are mari sanse de a atenua tensiunile vii din ultimele saptamani.

Sarkozy i-a iritat, de altfel, profund pe oficialii de la Praga anuntand, in 9 februarie, ca planul francez de sustinere a industriei auto, de 7,8 miliarde euro, este conditionat de refuzul oricarei delocalizari in "Cehia sau altundeva".

Premierul liberal al Cehiei, Mirek Topolanek, al carui stat este primul producator de automobile din Europa de Est, denuntase la momentul respectiv "un protectionism" inacceptabil.

Publicatia franceza scrie ca reactia a deschis o cutie a Pandorei a criticilor antifranceze, reluate mai ales de alte tari est-europene, cum ar fi Slovenia unde, la fel ca in Cehia, se afla o uzina a companiei Peugeot-Citroen PSA.

Aprobarea de catre Bruxelles a masurilor de sustinere a industriei auto decise de catre oficialii de la Paris, mai scrie Le Figaro, nu ar urma sa il deturneze pe Nicolas Sarkozy de la revendicarea unui plan european pentru sectorul auto.

Seful statului francez a pledat, de altfel, pentru un astfel de plan in cursul unei vizite de joi de la o uzina a PSA. De asemenea, unele declaratii de la Palatul Elysee, sediul presedintiei franceze, aratau ca ar fi de dorit "o sustinere atat de mondiala pe cat se poate".

"Automobilele intereseaza intreaga Europa, exista uzine peste tot si exista cumparatori peste tot", scrie Le Figaro, citand declaratii de la Palatul Elysee.

Publicatia franceza adauga ca aceleasi surse citate anterior au estimat ca "planul francez este in conformitate cu regulile pietei interne".

Franta, de altfel, nu este singura in aceasta batalie. Confruntate cu greutati economice accentuate, Spania si Italia prevad, de asemenea, masuri conditionate de mentinerea locurilor de munca de pe teritoriul lor, iar sase tari europene au inaintat la Bruxelles planuri de sprijin.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. S-au spus lucruri grave"
Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. S-au spus lucruri grave"
Președintele României, Klaus Iohannis, participă la Congresul PNL organizat sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia liberalii își vor desemna președintele pentru următorii...
LIVE TEXT A început Congresul PNL la care liberalii își aleg noul președinte. Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo
LIVE TEXT A început Congresul PNL la care liberalii își aleg noul președinte. Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Sursa: Ziare.com