Vaclav Klaus critica "socialismul vechi" oferit de Nicolas Sarkozy

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 22:02
1295 citiri
Vaclav Klaus critica "socialismul vechi" oferit de Nicolas Sarkozy

Presedintele ceh Vaclav Havel, un eurosceptic convins, a calificat marti drept "socialism vechi" propunerile facute de omologul sau francez Nicolas Sarkozy privind reforma globala a sistemului financiar international.

"Aceste propunei nu conduc la un 'capitalism nou', asa cum a spus Sarkozy la Bruxelles joia trecuta, ci dimpotriva, la un socialism vechi", a declarat presedintele ceh, citat de AFP.

Seful statului francez, care detine presedintia Consiliului European, ceruse la Bruxelles conceperea unui nou capitalism, pe baza unor valori care sa puna sectorul financiar in serviciul companiilor si cetatenilor.

"Aceasta criza este criza excesului. Trebuie reformat sistemul. Aceasta reforma trebuie sa fie globala", a declarat liderul francez in deschiderea sedintei Consiliului European consacrata crizei financiare.

"Presedintele francez ar trebui sa stie ca aceste propuneri si masuri contribuie mult la sfarsitul capitalismului", a comentat Klaus intr-un articol ce va aparea miercuri in cotidianul Dnes.

Din punctul de vedere al lui Klaus, un ultraliberal care a declarat intotdeauna o mare admiratie pentru Margaret Thatcher, criza nu a fost provocata de o reglementare insuficienta a pietei, ci dimpotriva, de o "interventie excesiva a statului" si "cresteri nerezonabile ale cheltuielilor guvernamentale".

Cehia, care va urma Frantei la presedintia Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2009, este singura tara care a emis rezerve asupra planului european de sustinere a bancilor care a fost adoptat la summitul de la Bruxelles.

Sarkozy "vorbeste ca un veritabil socialist european" pledand pentru o mai mare reglementare a pietelor financiare si pledand pentru recapitalizarea de catre stat a bancilor private aflate in dificultate.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Vaclav Klaus, #socialism, #vechi, #critic, #Nicolas Sarkozy , #stiri Nicolas Sarkozy
Comentarii
S
spaima vaqarilor
rank 1
ce putea sa gargariseasca marioneta... intelege economia la fel ca vacaru... adica deloc!
V
Václav Smith
rank 1
bre Ziare.com, ati spart oalele si-ati mâncat sarmalele