Nicu Patron, unul dintre cei mai periculoși interlopi din Republica Moldova, arestat în România. Unde acționa gruparea sa

Marti, 24 Mai 2022, ora 15:01
2976 citiri
Nicu Patron, unul dintre cei mai periculoși interlopi din Republica Moldova, arestat în România. Unde acționa gruparea sa

Interlopul moldovean Ion Gușan, cunoscut drept Nicu Patron, capul unei grupări criminale internaționale, a fost încătușat în România, în baza unui mandat european de arestare.

Bărbatul a fost capturat în urma unei operațiuni de amploare a autorităților de drept din Moldova, România și Franța, de anihilare a organizației criminale conduse de Patron și asociații săi, scrie jurnal.md.

Nicu Patron, ”hoț în lege”

Gușan trăiește de mai mulți ani în România.

Anterior a fost condamnat și la închisoare pentru crearea fabricilor clandestine de fabricare a țigaretelor, acestuia fiindu-i acordat rangul de „hoț în lege” în anul 2000, în cadrul structurii de rang al mafiei.

Anterior membrii acestei organizații criminale și liderul lor au fost documentați și condamnați de autoritățile de drept din Italia în operațiunea „Karakatița”.

Astfel, în urma schimbului de informații dintre autoritățile competente ale Moldovei, Franței și României, începând cu anul 2019 și până în prezent, au avut loc acțiuni de planificare în cadrul ședințelor de la Chișinău, Paris și București, unde în urma acumulării probatoriului, s-a dispus strategia de anihilare a organizației criminale „Patron”.

Au fost documentați membrii grupării implicați și în comiterea mai multor spargeri de case de lux și furturi de accesorii agricole, materiale de construcții, valoarea prejudiciului depășind suma de 500.000 de euro. O parte din mijloacele financiare acumulate erau destinate întreținerii organizației criminale „Patron”.

Operațiuni de amploare în România, Moldova și Franța

La data de 16 mai autoritățile judiciare și polițienești din Franța, România și Moldova au acționat, în comun, pentru documentarea activităților infracționale ale unui grup organizat, specializat în criminalitate itinerantă, format din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care acționa atât pe teritoriul Franței, cât și al Moldovei, având legături și pe teritoriul României.

”În România, activitățile comune au continuat în perioada 16-19 mai 2022, de către polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române, în baza delegării D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, acestea fiind dispuse în baza unui ordin european de anchetă, formulat de autoritățile judiciare din Franța.

Astfel, polițiștii Direcției de Investigații Criminale, cu suportul Direcției Operațiuni Speciale, al criminaliștilor și echipelor de intervenție, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, la adresele unde locuiesc 4 persoane bănuite în dosarul penal instrumentat de autoritățile franceze, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire, șantaj și spălare a banilor”, a transmis Poliția Română.

În urma perchezițiilor, au fost descoperiți și ridicați aproximativ 6.000 de euro, mai multe medii de stocare și înscrisuri.

Gruparea lui Patron, șantaj și contrabandă cu țigări în Franța

Ancheta autorităților franceze a debutat la sfârșitul anului 2020, atunci când au fost înregistrate mai multe spargeri de case și furturi, fiind identificați primii membri ai acestui grup, care acționau în mod organizat, în zona centrală și de nord a Franței.

Având în vedere complexitatea cazului, ancheta a fost preluată de Jurisdicția Națională și Inter-regională Specializată din Paris, conducând la concluzia că acest grup organizat ar fi compus din mai mulți cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, româno-moldovenească, liderul lor fiind localizat pe teritoriul României, de unde ar fi coordonat activitățile infracționale.

Pentru documentarea activităților infracționale care vizau, pe lângă furturi și alte fapte, respectiv șantaj și contrabandă cu țigarete, au fost desfășurate schimburi de date și informații, în cadrul cooperării polițienești internaționale, între autoritățile din Franța, România și Moldova, urmate de cooperare judiciară internațională în materie penală, care s-au materializat în ordine europene de anchetă, transmise în România, respectiv comisii rogatorii internaționale, transmise în Moldova.

Operațiunea comună a fost desfașurată cu sprijinul EUROPOL.

Citeste si:
Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc au aruncat cu grămezi de bani la nunta fiului lui Nuțu Cămătaru VIDEO
Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc au aruncat cu grămezi de bani la nunta fiului lui Nuțu Cămătaru VIDEO
Nuntă mare în lumea interlopă din București. Fiul lui Nuțu Cămătaru s-a căsătorit cu Ada, aleasa inimii lui. De la eveniment nu au lipsit nume sonore din muzică și sport, ca Florin...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Comentarii
Snyder
rank 5
La un rege mondial si international, criminalitate