Cum l-au ajutat deciziile CCR pe „hoțul în lege” Nicu Patron. Șeful rakeților moldoveni, achitat după scoaterea SRI din dosare și scăpat prescripție

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 21:30
4847 citiri
Cum l-au ajutat deciziile CCR pe „hoțul în lege” Nicu Patron. Șeful rakeților moldoveni, achitat după scoaterea SRI din dosare și scăpat prescripție
Nicu Patron (dreapta), alături de avocatul său, la Înalta Curte. FOTO: Ionuț Mureșan

Nicu Patron și rakeții lui din Republica Moldova – condamnați, apoi achitați după ce interceptările SRI au fost excluse din dosare – așteaptă acum împlinirea termenului de prescripție, după o a doua decizie a CCR care le-a picat „la țanc”. Acuzați de contrabandă cu țigări și grup infracțional organizat, cei 17 inculpați sunt pe cale să scape „basma curată”.

Pe numele lui real Ion Gușan - văzut de DIICOT drept lider al unei grupări de traficanți de țigări din Republica Moldova - „Nicu Patron” vine la fiecare termen de judecată de la Înalta Curte cu un aer relaxat. La fel și „Vanea”, „Vova”, „Căldare”, „Rică”, și ceilalți inculpați.

Ion Guşan a fost condamnat pe 10 noiembrie 2016 de Curtea de Apel Bucureşti la 14 ani şi 8 luni de închisoare pentru grup infracţional organizat, însă Înalta Curte a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe pe 30 ianuarie 2018. Pe data de 14 septembrie 2020, Nicu Patron a fost achitat la Curtea de Apel, iar acum se discută pe rolul Înaltei Curți apelul declarat de DIICOT.

Nicu Patron, supranumit în lumea interlopă rusă „hoţ în lege” (vor v zakone” – titulatură care îi dă drept să îi „judece” pe alți membri ai grupării), este ultimul şef al rakeţilor moldoveni, constituiţi într-o grupare (gruparea „patron” – rus. = cartuş) care opera după regulile mafiei ruseşti din timpurile URSS. În România, Nicu Patron conducea o grupare de traficanţi de ţigări şi avea până şi o fabrică clandestină de ţigări.

Prima lovitură pentru DIICOT a venit în 2016 din partea CCR, care a emis celebra decizie în urma căreia interceptările realizate cu ajutorul SRI au fost excluse din dosarele penale.

A doua lovitură a venit anul acesta, pe 26 mai, tot din partea CCR, ca urmare a deciziei legate de întreruperea termenului de prescripție.

La termenul de marți, 11 octombrie, procurorul de ședință a cerut Înaltei Curți condamnarea tuturor inculpaților la pedepse cu executare.

Procuror: „Interceptările - realizate de SRI, dar transcrise la Parchet

„Ca urmare a probelor administrate s-a dovedit calitatea de lider a lui Gușan Ion și legăturile pe care acesta le avea cu lumea interlopă din Republica Moldova și din Ucraina. Scopul urmărit de acesta era să implementeze fabrici ilegale de țigări în județele Brașov și Prahova. Martorii au arătat legăturile dintre membrii grupării, precum și fapul că Gușan Ion era liderul lor, care le dădea indicații cu privire la contrabanda cu țigări. Consider că achitarea inculpaților a avut ca temei o necorelare a elementelor probatorii din dosarul cauzei. Nu este vorba doar de acele interceptări administrate nelegal, ci și de declarații de martori. Declarațiile date de aceștia în timpul urmăririi penale au o valoare reală, pentru că se coroborează cu toate probele, nu numai cu acele interceptări care au fost înlăturate. În ceea ce privește nulitatea absolută a acestor interceptări, considerăm că procurorii nu au încălcat dispozițiile legii în materie. Acele interceptări au fost realizate cu sprijinul SRI – pentru că ei dețineau infrastructura și mijloacele necesare –, dar transcrierea lor au fost făcută la Parchet. Actele îndeplinite cu respectarea legii în vigoare la acel moment rămân în vigoare. Aveți în vedere contribuția fiecărui inculpat și faptul că fiecare a depus eforturi pentru aducerea țigărilor, asamblarea componentelor în fabrici, au fost aduse elemente de ordinul tonelor. Au fost identificate transporturi cu ajutorul cărora se aduceau timbre falsificate. Inculpații au depus eforturi chiar calificate pentru săvârșirea acestor infracțiuni. Cu privire la spălarea de bani, instanța de fond nu a observat în profunzime legăturile dintre banii obținuți ilegal și achiziționarea de bunuri (mașini, imobile) de către inculpați, puse pe numele altor persoane, apoi folosite în activitatea infracțională. Prin urmare, considerăm că instanța de apel poate reaprecia probele”, a declarat reprezentata Parchetului.

La rândul lor, avocații grupării lui Nicu Patron au invocate prescripția faptelor, în lumina ultimei decizii a CCR. Infracțiunile despre care procurorii DIICOT vorbesc în rechizitoriu s-ar fi petrecut în perioada 2010-2014.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR.

Ion Guşan are gradul de „hoţ în lege” conferit de Mafia Rusă

Nicu Patron era „strategul” grupării, iar „directorul de operaţiuni era Valeriu Gori. Cei doi erau în vârful unei reţele care acţiona în România şi în Republica Moldova, precum şi în Franţa, Italia sau Germania.

„Guşan Ion – zis Nicu Patron are din 2001 statutul de hoţ în lege – criminal de grad superior, originar din spaţiul CSI, responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei şi judecarea celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum şi pentru colectarea (…) veniturilor”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii notează că statutul de „hoţ în lege” se acordă de liderii grupărilor criminale aflaţi la cel mai înalt nivel la Moscova, în baza unui cod de reguli, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane. Atribuirea titlului de „hoţ în lege” se face printr-o aşa-zisă „încoronare”, persoana căreia i se atribuie acest titlu fiind recunoscută de toţi liderii grupărilor infracţionale internaţionale ca „lider suprem”.

Sub comanda lui Nicu Patron se afla Valeriu Gori, mâna dreaptă a acestuia. Acesta din urmă contacta pe alţi şefi de grupări infracţionale autohtone şi superviza acţiunile de contrabandă, de reglare de conturi sau instituia se ocupa cu „taxele de protecţie”.

Pe palierul următor al grupării se aflau „supraveghetorii zonali” sau „locotenenţii”:

Veaceslav Hariton, zis „Slava” şi Ion Druţă, zis „Vanea Pisateli” (n.r. – Vanea Scriitorul).

Pe linia traficului şi a contrabandei de ţigări, pe Vanea Pisateli îl ajutau fraţii Grigore şi Tudor Druţă.

În Europa, supraveghetorul operaţiunilor era Igor Tanasciuc, responsabil cu tot ce se întâmpla în Spania, Italia sau Franţa. Două fabrici clandestine de ţigări în România, gruparea lui Nicu Patron nu s-a mărginit la introducerea în ţară a ţigărilor de contrabandă.

Mafioţii le produceau chiar aici, în două fabrici clandestine de ţigări, una la Braşov, iar alta în Ilfov.

„Pe teritoriul României au fost operaţionalizate în cursul anului 2011, două fabrici clanestine de producere şi ambalare ţigarete contrafăcute, sub coordonarea inculpatului Guşan Ion – alias Nicu Patron, exercitată prin locotenenţii şi oamenii săi de încredere – persoane aflate pe palierul de comandă al grupării infracţionale, care s-au ocupat de amplasarea celor două fabrici clandestine în două locaţii special căutate şi găsite în acest scop, au identificat şi furnizat materie primă – tutun şi materiale auxiliare aferente procesului de producţie (blanchete, timbre de marcare false, foiţă de aluminiu, etc) asigurând totodată întreţinerea utilajelor prin gestionarea legăturilor cu specialişti autohtoni din Republica Moldova”, notează procurorii în rechizitoriu.

Ce mărci de țigarete falsificau rakeții moldoveni

Prima fabrică clandestină de tutun a Grupării Patron funcţiona în 2012 într-un imobil fără număr de pe strada Plantelor din Braşov. Acolo, sub supravegherea inculpaţilor Veaceslav Hariton şi Vasile Trohin, o hală industrială a fost amenajată în acest scop cu panouri de lemn de plută şi vată industrială, pentru antifonare. Fabrica a funcţionat acolo timp de 3 luni, începând din vara anului 2012.

„La finele anului 2012, din motive conspirative, liderii grupului au decis stoparea producţiei şi relocarea instalaţiei. (…) La 12.03.2013, s-a reuşit identificarea locaţiei în care membrii grupului depozitau materia primă şi o parte a ţigaretelor produse în perioada de referinţă. În speţă Braşov, strada Turnului nr. 5”, arată procurorii.

Despre utilajele din fabrica lui Nicu Patron, anchetatorii spun că aveau o capacitate de producţie de 65.000 de ţigarete pe oră, astfel încât la un timp de lucru de patru ore producţia era de 260.000 de ţigări.

O a doua astfel de fabrică a fost deschisă în satul Ploieştiori din Prahova. Mărcile pe care gruparea lui Nicu Patron le falsifica erau Viceroy şi Plugarul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#nicu patron, #trafic de tigari, #raketi drumuri Ucraina, #grup infractional organizat, #achitare, #prescriptie , #justitie