Cum explică un sociolog succesul lui Nicu Ștefănuță la europarlamentare. „O identitate clară, pe care tinerii o înțeleg, o parte a campaniei a fost pe TikTok”

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 17:02
2478 citiri
Cum explică un sociolog succesul lui Nicu Ștefănuță la europarlamentare. „O identitate clară, pe care tinerii o înțeleg, o parte a campaniei a fost pe TikTok”
Nicolae Ștefănuță, singurul independent care va merge în PE Foto: Facebook/Nicu Ștefănuță

Nicu Ștefănuță este singurul candidat independent la alegerile europarlamentare care va reprezenta România în Parlamentul European.

Va fi al doilea mandat pentru acesta, după ce a reușit să treacă pragul electoral de 3% pentru independenți.

Specialiștii spun că electoratul său a fost alcătuit, preponderent, din categoria 18-24 de ani, categorie care a rezonat cu mesajele transmise în campanie de către Ștefănuță.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP – Institutul de Sondare a Opiniei Publice – explică succesul europarlamentarului independent Nicu Ștefănuță și prin prezența sa pe rețelele sociale, potrivit europafm.ro.

„O parte a acestei campanii a fost pe TikTok. Și publicul cel mai prezent pe TikTok a fost publicul 18-24. Nicu Ștefănuță și-a făcut propriul calcul. A ajuns la concluzia foarte clară că n-ar putea să obțină voturi din zone conservatoare, majoritare în România. În schimb, dacă s-ar concentra pe publicul foarte tânăr, ar avea mai multe șanse”, a declarat Remus Ștefureac.

Sociologul spune că cei care au votat pentru prima dată au avut o prezență semnificativ mai mare decât în rândul celorlalte categorii de tineri, cu aproape 40% mai mare decât în rândul categoriei 25-30 de ani.

„E și predictibil și, în același timp, ai o identitate clară, asumată, pe care tinerii o înțeleg, mai ales tinerii care resping, în general, politica. Cu atât mai semnificativă este alegerea și prezența, participarea politică a tinerilor, care nu prea sunt interesați de politică. În general, au o părere foarte proastă despre politicieni, dar dacă au văzut un mesaj coerent, asumat s-au dus și au votat în masă cu un astfel de candidat”.

Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă a anunțat că a câștigat un nou mandat la Bruxelles și mulțumește în special tinerilor pentru susținerea lor. „România tânără, care este mai deschisă la minte, mai modernă” ar fi cea care l-a ajutat să ajungă din nou în PE, a declarat.

„Campania a fost enorm de grea, extenuantă şi nu doar ce s-a văzut la TV. Noi lucrăm de peste 3 luni de zile, suntem în stradă, non-stop, am făcut semnăturile de bună, în stradă. Am avut nu ştiu câte piedici administrative, dar am dus o luptă eroică, pentru că am dus o luptă pentru o idee, nu pentru un om, nu pentru un partid. Pentru România aceea care nu se vede neapărat, pe care multă lume o consideră România tânără, care este mai deschisă la minte, mai modernă, îi pasă şi de schimbări climatice, şi de drepturile omului”, a spus Ştefănuţă în emisiunea România Politică de la Prima News.

El a precizat că este o Românie care există şi acum se vede la vot. „Tinerii au echivalat seniorii, ceea ce este o mare, mare realizare”, a completat europarlamentarul.

Despre rezultatul obţinut de USR la alegeri, partidul din care a plecat, Ştefănuţă a arătat că pentru el este un subiect încheiat.

„Partidul este altul, mai poartă doar numele. Oamenii nu mai sunt aceiaşi. Este un subiect încheiat. Eu am arătat o viziune progresistă, modernă, există suficienţi români verzi în România şi asta mi-am asumat de aproape doi ani, deja, şi îmi văd de viaţa politică”, a completat eurodeputatul.

Despre planurile pentru mandatul din PE, Nicu Ştefănuţă a afirmat că se bucură că întăreşte mandatul verzilor europeni.

„Probabil vom face parte din coaliţia de guvernare europeană, împreună cu alte partide, ca să formăm o majoritate anti-extremistă (..) Trebuie să salvăm Planul Verde european, pentru că este important să menţinem o durecţie, nu să schimbăm la doi, trei ani” a spus el.

Eurodeputați români, desemnați pentru cursa privind posturi de conducere din Parlamentul European
Eurodeputați români, desemnați pentru cursa privind posturi de conducere din Parlamentul European
Eurodeputații Victor Negrescu și Nicu Ștefănuță au fost desemnați de partidele din care fac parte în Parlamentul European pentru cursa privind alegerea conducerii forului. „Sunt onorat...
Românul care ar putea ajunge vicepreședinte al Parlamentului European. "Mi-am asumat această luptă"
Românul care ar putea ajunge vicepreședinte al Parlamentului European. "Mi-am asumat această luptă"
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă a câștigat alegerile din Grupul Verzilor pentru o candidatură la funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, miercuri, 10 iulie. Dacă...
#nicu stefanuta, #alegeri europarlamentare 2024, #candidat independent, #inscop , #Alegeri Europarlamentare 2024
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”