Cum se zbate Niculae Bădălău să scape de dosarul de trafic de influență. Fostul lider PSD l-a recuzat pe judecător pentru un motiv închipuit MOTIVARE

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 21:30
3636 citiri
Cum se zbate Niculae Bădălău să scape de dosarul de trafic de influență. Fostul lider PSD l-a recuzat pe judecător pentru un motiv închipuit MOTIVARE
Niculae Bădălău a tras de timp aproape un an în procedura de cameră preliminară. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a încercat să-l recuze pe judecătorul de cameră preliminară pe motiv că s-ar fi antepronunțat atunci când i-a respins o serie de cereri și excepții cu motivarea că „nu identifică vreun indiciu din care să rezulte neloialitatea probei”. Bădălău a fost trimis în judecată pentru trafic de influență acum un an, iar de atunci tot trage de timp în procedura de cameră preliminară, în încercarea de a obține restituirea dosarului la DNA și împlinirea termenului de prescripție.

Reamintim că Niculae Bădălău și Elena Matache sunt judecați pentru trafic de influență și dare de mită. Fostul senator PSD și complicea lui i-ar fi promis primarului comunei Bucșani din Giurgiu, Dan Păsat, 7% dintr-un contract de reabilitare a rețelei de apă dacă acceptă ca lucrările să fie executate tot de firma care le făcuse prost.

Firma este SC Samby Impex SRL, a cărei reprezentată era Elena Matache. Primarul nu a acceptat cei 170.000 de euro și i-a dat pe mâna procurorilor DNA.

Pe data de 23.11.2023, avocatul lui Niculae Bădălău l-a recuzat pe judecătorul de cameră preliminară, magistratul Mihnea Constantin Nicolaescu, pe care îl acuza că s-ar fi antepronunțat. Un alt complet a respins cererea de recuzare, așa că Niculae Bădălău va fi judecat în procedura de cameră preliminară tot de magistratul Mihnea Constantin Nicolaescu.

Acesta (judecătorul – n.r.) se află în situația de incompatibilitate avută în vedere de art. 64 alin. 1 lit. f CPP, prin antepronunțare, explicită și implicită, pe calea considerentelor încheierii din data de 31.10.2023, a opiniei domniei sale cu privire la netemeinicia excepției neloialității probelor administrate în cursul urmăririi penale, cu soluționarea căreia a fost investit prin cererile și excepțile formulate în cameră preliminară, punctul III, nedezbătute până la acest moment procesual”, se arată în documentele dosarului.

Care sunt motivele pentru care Bădălău l-a recuzat pe judecător

Ziare.com a consultat încheierea din data de 31.10.2023, pentru a vedea care sunt aspectele invocate de avocatul lui Niculae Bădălău cu privire la așa-zisa antepronunțare a judecătorului.

 • „Cu privire la cererea de probatorii, inculpatul a solicitat audierea martorului denunțător (Păsat Dan – n.r.) și expertiza vocii și vorbirii aferente înregistrărilor audio video, susținând că se dorește stabilirea unor împrejurări de fapt care privesc legalitatea și loialitatea administrării probelor în faza de urmărire penală.
 • Astfel, inculpatul (Bădălău Niculae – n.r) a invocat încălcarea principiului loialității în obținerea probelor prin intermediul colaboratorului (Păsat Dan – n.r.) care, instruit de organul de urmărire penală, l-a provocat pe inculpat să comită ori să continue comiterea pretinselor infracțiuni de trafic de influență și dare de mită reținute în sarcina acestuia.
 • Se susține că teza probatorie privește verificarea în cursul procedurii de cameră preliminară a existenței provocării la comiterea presupuselor infracțiuni de corupție, fiind în aprecierea inculpatului că denunțătorul (Păsat Dan – n.r.) a depășit limitele constatării unei fapte de corupție, rolul și acțiunile acestuia fiind proprii unei provocări nemijlocite la săvârșirea infracțiunii, care se impune a fi sancționată.
 • Analizând solicitarea inculpatului de audiere a martorului (Păsat Dan – n.r.) prin prisma argumentelor invocate și cu observarea actelor de urmărire penală efectuate în cauză, judecătorul de cameră preliminară apreciază că aceasta este nefondată.
 • Astfel, judecătorul de cameră preliminară constată că martorul (Păsat Dan – n.r.) a fost audiat în faza de urmărire penală, declarația martorului fiind atașată la dosarul de urmărire penală. În procesul penal probele administrate în faza de urmărire penală pot fi contestate în condițiile art. 374 alin. 7 C.p.p., situație în care, în faza cercetării judecătorești, se poate dispune readministrarea probei.
 • Observând dosarul cauzei, tribunalul nu identifică vreun indiciu din care să rezulte neloialitatea probei. Totodată, în cursul urmăririi penale, nu s-a solicitat reaudierea martorului denunțător după efectuarea în continuare a urmăririi penale.
 • În atare situație, chestiunea existenței sau neexistenței provocării martorului reprezintă un aspect ce poate fi lămurit în faza de cercetare judecătorească, prin reaudierea martorului. Prin urmare, solicitarea de audiere a martorului (Păsat Dan – n.r.) în faza de cameră preliminară este nefondată.
 • Referitor la expertizarea înregistrărilor audio-video, inculpatul susține că acestea sunt supuse verificării sub aspectul legalității și loialității, în procedura de cameră preliminară. În concret, apreciază necesară dispunerea unei expertize a vocii și vorbirii, date fiind suspiciunile inculpatului referitoare la autenticitatea și integritatea înregistrărilor administrate în cursul urmăririi penale.
 • Analizând solicitarea inculpatului și argumentele invocate în susținerea acesteia, tribunalul apreciază că, în concret, prin punerea în discuție a autenticității și integrității înregistrărilor se contestă, de fapt, temeinicia probei, aspect ca vizează faza de judecată, și nu procedura de cameră preliminară. Din acest considerent, judecătorul de cameră preliminară va respinge această solicitare a inculpatului”, se arată în documentul citat.

Lucrare „reabilitată” tot cu firma care a construit-o prost

Niculae Bădălău și Elena Matache au fost trimiși în judecată de DNA pe data de 16 decembrie 2022.

 • „În zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.
 • În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”, arată procurorii DNA.

Practic, Bădălău voia ca reabilitarea rețelei de apă să fie făcută cu aceeași firmă care a construit-o cu un an înainte, iar lucrarea avea deja nevoie de reparații.

 • „Inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă.
 • Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, mai arată procurorii DNA.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

REPER: Comasarea alegerilor va crește pericolul acaparării scenei politice de către partide extremiste. „PSD şi PNL au pierdut deja sprijinul alegătorilor”
REPER: Comasarea alegerilor va crește pericolul acaparării scenei politice de către partide extremiste. „PSD şi PNL au pierdut deja sprijinul alegătorilor”
Deputata Oana Cambera, vicepreşedinta partidului REPER şi deputatul Andrei Lupu au avertizat miercuri, 21 februarie, că o decizie a coaliţiei de guvernare privind comasarea alegerilor va...
Coaliția a decis comasarea europarlamentarelor cu localele. Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale
Coaliția a decis comasarea europarlamentarelor cu localele. Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale
Coaliția a discutat miercuri, 21 februarie, despre comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, în acest scenariu, lista comună PSD-PNL la europarlamentare urmând a fi deschisă de un...
#Niculae Badalau trafic influenta, #recuzare judecator, #camera preliminara, #tribunalul giurgiu , #justitie