Niculae Bădălău își va petrece Revelionul după gratii. Fostul senator PSD, din boxa arestaților: „Niciodată nu am greșit în 30 de ani de activitate”

Marti, 27 Decembrie 2022, ora 21:30
5220 citiri
Niculae Bădălău își va petrece Revelionul după gratii. Fostul senator PSD, din boxa arestaților: „Niciodată nu am greșit în 30 de ani de activitate”
Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv până în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul senator PSD Niculae Bădălău rămâne în spatele gratiilor, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București i-au respins, marți, 27 decembrie, cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Următoarea șansă de eliberare a lui Bădălău va veni abia în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023.

Niculae Bădălău – a fost vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi – a fost adus la Curtea de Apel București, unde s-a judecat contestația acestuia împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu din data de 20 decembrie, prin care instanța de fond i-a respins solicitarea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea arestului la domiciliu.

Procurorii DNA îl acuză pe Niculae Bădălău de trafic de influență și dare de mită, după ce i-ar fi cerut unui primar de comună să-i dea un contract „cu dedicație” unei rude, în schimbul unei mite care reprezenta 7% din valoarea contractului, mai exact 170.000 de euro.

Din datele anchetei reiese că Niculae Bădălău voia să-l determine pe primar să repare rețeaua de apă a comunei respective cu aceeași firmă care o construise în urmă cu doar un an, adică firma rudelor fostului senator PSD. Cu alte cuvinte, tot cei care făcuseră prost lucrarea urmau să se ocupe de „reabilitarea” ei.

În același dosar este vizată și Elena Matache, complicea lui Bădălău și reprezentantă a firmei în favoarea căreia acesta făcea presiuni pentru a obține contractul.

Cu a încercat fostul senator PSD să-i înduplece pe judecători

Cei doi au fost trimiși în judecată de DNA pe data de 16 decembrie. Judecata în procedura de cameră preliminară – în care se va discuta legalitatea administrării probelor – va avea loc la Tribunalul Giurgiu.

La 10 zile de la finalizarea rechizitoriului, Niculae Bădălău a speculat oportunitatea și a încercat să-i convingă pe magistrați că poate fi judecat și el cu o măsură preventivă mai blândă.

„Regret faptul că am acceptat să merg la acea întâlnire cu acel domn (n.r. – primarul); el m-a invitat, el a condus discuțiile. Domnul procuror a depus toate documentele pentru a încheia urmărirea penală. Eu vreau să vă spun că în 30 de ani de activitate – ca prefect, deputat, ministru al Economiei – niciodată nu am greșit. Niciodată nu m-am folosit de calitățile mele pentru a obține ceva pentru mine sau pentru familia mea”, a declarat Niculae Bădălău în fața instanței.

Trei instanțe i-au spus lui Bădălău că trebuie să stea după gratii

La câteva ore a venit și soluția judecătorilor de la Curtea de Apel București:

„Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie şi contestatorul inculpat Bădălău Nicolae împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 20.12.2022 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Giurgiu-Secţia Penală pronunțată în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.1. (…) Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 27.12.2022”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel București.

Pe data de 28 noiembrie 2022, CAB a decis ca Niculae Bădălău să fie cercetat în arest preventiv în dosarul de trafic de influență și dare de mită, iar complicea lui, Elena Matache, în arest la domiciliu.

Cei doi au ajuns la Înalta Curte, care a confirmat soluția instanței ierarhic inferioare în cazul lui Bădălău, dar a decis că și femeia trebuie să ajungă după gratii.

Pe data de 20 decembrie, Tribunalul Giurgiu a hotărât ca Elena Matache poate fi judecată în arest la domiciliu, în timp ce Niculae Bădălău trebuie să rămână la Centrul de Arest Preventiv. Astfel, judecătorii de la trei instanţe diferite s-au exprimat în favoarea judecării lui Bădălău sub cea mai dură măsură preventivă.

Lucrare „reabilitată” tot cu firma care a construit-o prost

Cu patru zile înainte de această soluție, DNA a anunțat trimiterea celor doi în judecată în dosarul de trafic de influență.

„În zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”, arată procurorii DNA.

Practic, Bădălău voia ca reabilitarea rețelei de apă să fie făcută cu aceeași firmă care a construit-o cu un an înainte, iar lucrarea avea deja nevoie de reparații.

„Inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, mai arată procurorii DNA.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
#niculae badalau, #trafic de influenta, #dare de mita, #arest preventiv, #curtea de apel bucuresti, #DNA , #justitie
Comentarii