Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Niculae Bădălău și complicea lui - puși în libertate. Decizia de ultimă oră a Curții de Apel București

Vineri, 10 Martie 2023, ora 21:02
4938 citiri
Niculae Bădălău și complicea lui - puși în libertate. Decizia de ultimă oră a Curții de Apel București
Niculae Bădălău se afla în arest preventiv încă din luna decembrie 2022. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul senator PSD Niculae Bădălău și complicea lui, Elena Matache, au fost puși în libertate sub control judiciar vineri, 10 martie, după ce Curtea de Apel București le-a admis contestațiile declarate de amândoi împotriva măsurilor preventive. Niculae Bădălău stătea în arest preventiv, iar complicea lui în arest la domiciliu, într-un dosar de corupție legat de atribuirea ilegală a unui contract de 7 milioane de lei.

Niculae Bădălău a fost prezentat vineri, 10 martie, în fața Curții de Apel București, care a luat în discuție contestația formulată de un fost vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi împotriva prelungirii arestului preventiv, soluție dispusă de Tribunalul Giurgiu pe data de 28 februarie.

Fostul senator PSD stătea de mai bine de 3 luni după gratii în dosarul în care este acuzat de trafic de influență în legătură cu atribuirea „cu dedicație” a unui contract păgubos, pentru care acesta a intervenit pe lângă primarul unei comune din Giurgiu.

Pe data de 28.02.2023 Tribunalul Giurgiu i-a prelungit din nou lui Niculae Bădălău măsura arestului preventiv, iar pe Elena Matache – acuzată de procurori că i-a fost complice fostului senator – a menținut-o în arest la domiciliu.

De data asta, judecătorii de la CAB l-au pus pe Bădălău în libertate, după ce în trecut îi respinseseră două contestații:

Admite contestațiile formulate de inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4.

Desființează încheierea din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 și, rejudecând, dispune:

Înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar.

Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Bădălău Niculae trebuie să respecte obligațiile prevăzute de art. 215 alin. 1 C.p.p, și anume:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
  • să se prezinte la organul de poliție competent - cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

Impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena.

Atrage atenția inculpatului Bădălău Niculae că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Dispune punerea în libertate a inculpatului Bădălău Niculae, dacă nu este arestat în altă cauză.

Înlocuiește măsura arestului la domiciliu dispusă față de inculpata Matache Elena cu măsura controlului judiciar Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpata Matache Elena trebuie să respecte obligațiile prevăzute de art. 215 alin. 1 Cp, și anume:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
  • să se prezinte la organul de poliție competent - cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatei, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată.

Impune inculpatei ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpatul Bădălău Niculae.

Atrage atenția inculpatei Matache Elena că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 10.03.2023, se arată în minuta deciziei definitive a CAB.

Procesul lui Niculae Bădălău a început pe rolul Tribunalului Giurgiu

Pe 28 februarie a avut loc, la Tribunalul Giurgiu, primul termen în procedura de cameră preliminară din dosarul în care Bădălău și complicea lui, Elena Matache, au fost trimiși în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție legate de atribuirea unui contract de 7 milioane de lei, din care primarului pe lângă care ar a intervenit fostul senator i-ar fi revenit un „comision” de 7%.

În procedura de cameră preliminară, desfășurată tot în ședință secretă, avocații celor doi vor încerca să obțină trimiterea dosarului înapoi la DNA pe motive ce țin de legalitatea administrării probatoriului.

Dacă dosarul trece „testul” instanței, atunci Niculae Bădălău și complicea lui vor fi judecați pe fond pentru trafic de influență și dare de mită.

Niculae Bădălău și Elena Matache au fost trimiși în judecată de DNA pe data de 16 decembrie 2022.

  • „În zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA”.
  • „În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”, arată procurorii DNA.

Lucrare „reabilitată” tot cu firma care a construit-o prost

Practic, Bădălău voia ca reabilitarea rețelei de apă să fie făcută cu aceeași firmă care a construit-o cu un an înainte, iar lucrarea avea deja nevoie de reparații.

  • „Inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă”.
  • „Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, mai arată procurorii DNA.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#niculae badalau, #arest preventiv, #control judiciar, #curtea de apel bucuresti, #DNA , #justitie