Faptele pentru care Niculae Bădălău a ajuns în arest, la cererea DNA. Baronul PSD "a umblat" la un primar pentru firma copilului

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 20:28
9999 citiri
Faptele pentru care Niculae Bădălău a ajuns în arest, la cererea DNA. Baronul PSD "a umblat" la un primar pentru firma copilului
Niculae Bădălău FOTO FOTO Hepta

Niculae Bădălău a fost audiat la DNA duminică, 27 noiembrie, într-un dosar de corupție. La final, el a fost reținut pentru 24 de ore la cererea procurorilor anticorupție.

Potrivit DNA, Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de:

- dare de mită, în formă continuată,

- trafic de influență.

În dosar a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, se arată în comunicatul DNA.

Luni, 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

G4Media afirmă că cealaltă persoană reținută este o femeie pe nume Elena Matache, iar firma în cauză este Samby Intex SRL, aparținând ginerelui baronului PSD.

Cotidianul Libertatea a realizat în 2020 o investigație referitoare la afacerile cu statul derulate de firmele celor trei copii ai săi.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai transmit procurorii.

Niculae Bădălău (60 de ani) ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, Autoritatea de Audit. El a fost deputat, senator, prefect și unul dintre cei mai importanți lideri PSD, baron local în județul Giurgiu.

Condamnat la locul de munca

Potrivit mass-media, în anul 1988, Niculae Bădălău a fost condamnat la un an de închisoare cu executare la locul de muncă. Era subinginer la CAP, de unde a furat patru saci cu grâu pe care i-a vândut unui localnic pentru 1.200 de lei. În timpul procesului din 1988, Niculae Bădălău a obținut pedeapsa minimă, după ce și-a recunoscut fapta, iar avocatul sau a invocat faptul că prejudiciul este unul minor.

Niculae Bădălău a fost ulterior grațiat de Nicolae Ceaușescu, care a amnistiat toate infracțiunile ce au primit o condamnare mai mică de 10 ani. Această decizie a fost prilejuită de împlinirea vârstei de 70 de ani de către dictator.

Bădălău a făcut recurs la decizia instanței din Bolintin, pentru a putea beneficia de efectele amnistiei, iar Tribunalul Giurgiu, în baza decretului dat de Ceaușescu, a decis aministierea faptei.

Astfel, Bădălău nu a mai făcut nicio zi de închisoare. El apucase totuși să stea două săptămâni în arest, înaintea decizie instanței.

Citește și:
Ce spune Cristina Ich despre Victor Pițurcă, reținut de DNA, și fiul acestuia, cu care influencerița are un copil: ”Îl iubesc și nu există!”
Ce spune Cristina Ich despre Victor Pițurcă, reținut de DNA, și fiul acestuia, cu care influencerița are un copil: ”Îl iubesc și nu există!”
Fostul selecţioner Victor Piţurcă şi directorul ROMARM, Gabriel Ţuţu, au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul...
"Va fi sfâșiat!" Pe Victor Pițurcă îl așteaptă zile grele la DNA, acolo unde reținut de aseară
"Va fi sfâșiat!" Pe Victor Pițurcă îl așteaptă zile grele la DNA, acolo unde reținut de aseară
Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal, a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cursul nopții de luni, 30 ianuarie, într-un dosar privind...