Baroniada, faza pe tara. Clanul Badalau

Autor: Iulian Diaconu - membru fondator al PACT
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 07:15
35868 citiri

De cand cu presiunile UE cu privire la implementarea criteriilor de integritate si la combaterea nepotismului si a conflictului de interese, a aparut o tendinta ca mai-marii zilei sa-si treaca afacerile si averile dobandite fraudulos pe numele familiei si a acolitilor.

Cel mai elocvent exemplu in acest sens ne este dat de catre fruntasii PSD: numarul 1 in partid - Liviu Dragnea - (ex) baron de Teleorman si numarul 2 din partid - Niculae Badalau - senator (a se citi baron) de Giurgiu.

In mod paradoxal, PSD - Partidul Social Democrat, urmas al Frontului Salvarii Nationale (sic!), un partid declarat de stanga, al oamenilor muncii, este populat aproape in mod exclusiv de ciocoi si ciocoiasi imbogatiti peste noapte.

Este deja renumita relatia dintre firma de casa a lui Liviu Dragnea - Tel Drum - si fiul milionar al acestuia, un tanar de 28 de ani, Valentin Stefan Dragnea. Un modus operandi asemanator il are si secundul lui Liviu Dragnea, senatorul de Giurgiu Niculae Badalau, presedinte executiv al PSD. Acesta detine, impreuna cu familia si acolitii sai, o avere impresionanta, pe care nu se sfieste sa o afiseze, avere dobandita integral din contracte cu diferite institutii ale statului, capusate special in acest scop, pentru drenarea banului public.

Clanul Badalau este de aproape 27 de ani intr-un mod sau altul la conducerea judetului Giurgiu, judet care detine un lung sir de "recorduri" negative: este judetul cu cei mai multi bolnavi de cancer, judetul cu cel mai ridicat grad de analfabetism, judetul cu cele mai mici medii la BAC, judetul cu cele mai slabe rezultate ale dascalilor la titularizare; totodata, potrivit INS, in trimestrul al doilea al anului 2015 aici s-au inregistrat cele mai mici pensii din tara, iar raportul dintre salariati si pensionari este de 10 la 17, in timp ce in Capitala este de 10 la 5.

Probleme pe toata linia, ce denota o lipsa crasa de competenta in administrarea treburilor publice. Dar, din pacate, nu doar incompetenta este problema Romaniei in general si a judetului Giurgiu in special, ci si spolierea avutului public, ridicata la rang de sport national.

Niculae Badalau a avut o evolutie foarte interesanta de-a lungul anilor, care poate fi rezumata de o vorba veche, din popor: "Cine fura azi un ou, maine va fura un bou".

Astfel, anul 1988 i-a adus acestuia o condamnare de un an de inchisoare pentru furt de cereale de la locul de munca.. Inginer la un IAS local, tov. Niculae Badalau se indeletnicea cu furtul si vanzarea de cereale pe sub mana. Un adevarat haiduc pe invers, fura de la saraci si dadea la bogati.

In prezent, acesta este implicat intr-un dosar de evaziune fiscala instrumentat de DIICOT, cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro.

In 2013 procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de trafic de influenta. Acesta a mai fost cercetat, in trecut, pentru spalare de bani si fals in declaratii. Un CV infractional consistent, demn de un sef de clan mafiot, si nu de un politician declarat onest, interesat de binele public.

Modalitatea prin care clanul Badalau opereaza este urmatoarea: capuseaza in puncte cheie aparatul de stat cu acoliti, in vederea directionarii de contracte de achizitii publice catre firmele de casa ale PSD-ului.

Printre interpusii clanului Badalau se numara:

MARIAN MINA, fin al lui Badalau si totodata presedintele Consiliului Judetean Giurgiu. Inainte de a ajunge presedinte al CJ Giurgiu, Marian Mina a fost director regional al DRDP Bucuresti, iar pana sa intre in politica a fost profesor de sport, specializarea fotbal.

Ulterior, Marian Mina a ajuns incasator la Agentia de Control si Incasare (ACI) Giurgiu din cadrul CNADNR. Practic, Marian Mina taia bonuri pentru trecerea podului peste Dunare de la Giurgiu. Ulterior, in anul 2009, el a fost numit seful Agentiei de Control, iar in timpul mandatului sau, in anul 2009, toti cei opt casieri de la podul de peste Dunare ar fi fost arestati pentru luare de mita.

In 2013, in timpul guvernarii USL, Marian Mina a fost propulsat in functia de director al DRDP Bucuresti, desi singura sa tangenta cu drumurile a fost experienta de incasator la Podul Prieteniei.

RAZVAN CUC, actualul ministru al Transporturilor, a fost directorul Zonei Libere Giurgiu, inainte sa fie numit de Victor Ponta in octombrie 2015 secretar de stat in Ministerul Transporturilor, functie din care a fost destituit de fostul premier Dacian Ciolos pentru patriciparea la un miting electoral in judetul Giurgiu.

Cuc a detinut functia de purtator de cuvant al PSD Giurgiu si este un apropiat al fostului profesor de sport Marian Mina. Asa cum am mentionat, Mina este in prezent presedinte al Consiliului Judetean Giurgiu, iar Razvan Cuc a fost consilier personal al lui Mina.

GHEORGHE CUSA, patronul firmelor de constructii GECOR si ANASTAMAR CONSTRUCT, firme abonate la contracte cu statul. Firma GECOR este controlata in prezent de catre Gheorghe Cusa, finul fostului senator PSD Catalin Voicu, un alt "martir" PSD trimis la puscarie de catre DNA.

Incepand cu anul 2004 si pana in anul 2007, din actionariatul acestei societati comerciale a facut parte si Gherghina Voicu, mama fostului senator Catalin Voicu, aceasta detinand chiar jumatate din actiunile firmei. Fiul lui Gheorghe Cusa, George, este nasul fiului lui Niculae Badalau, Gabriel Radu.

SC Gecor SRL a avut incheiate cu fostul CNADNR, in diverse asocieri, mai multe contracte de deszapezire pentru iarna 2012-2013 in valoare de aproape 38 de milioane de lei. Potrivit CNADNR, unul dintre aceste contracte, in valoare de 15 milioane de lei, a fost incheiat in asociere cu firma Tel Drum, firma apropiata de Liviu Dragnea.. In plus, firma Gecor a incheiat un contract de intretinere vara-iarna pe doi ani cu Directia Drumuri Targu Jiu in valoare de 28 de milioane de lei.

Potrivit informatiilor furnizate de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) condusa de Stefan Ionita, omul impus de actualul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, firma GECOR CALUGARENI a beneficiat, in perioada 2014-2016, adica cat timp Marian Mina a condus DRDP Bucuresti, de 27 de contracte in valoare totala de circa 6.370.000 de euro.

Totodata, Firma Anastamar Construct a primit anul trecut, in ajun de Craciun, un contract de 1,5 milioane de euro, fara licitatie. Contractul era pentru deszapezirea drumurilor din jurul Bucurestiului, conform Digi24.

Fiul lui Niculae Badalau, GABRIEL RADU BADALAU, a fost trimis in judecata in 2012 pentru inselaciune, intr-un dosar cu masini furate. Potrivit anchetatorilor, Gabriel Radu Badalau si-ar fi inselat finul cu un autoturism de lux furat. Hotii erau membri ai clanului Sadoveanu din Chitila, cu care acesta are legaturi stranse. Ce naste din pisica soareci mananca.

Gabriel Radu Badalau detine firmele de casa ale clanului Badalau: General Building International SRL si NBG SRL, acestea primind in ultimii ani, inclusiv prin incredintare directa, contracte de peste 17 milioane de lei de la primarii din judetul Giurgiu, precum si de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).

General Building International SRL a raportat pentru anul 2015 afaceri de 1,4 milioane lei si un profit net de aproape 90.000 lei, cu noua angajati, dar si datorii de peste 2,3 milioane lei, in timp ce NBG SRL a declarat o cifra de afaceri de aproape 5,2 milioane lei si un profit net de peste 42.000 lei, cu 16 angajati, precum si datorii de peste 3,7 milioane lei.

Ambele firme ale familiei Badalau au un trecut suspect. General Building International SRL a primit actualul nume in septembrie 2009, prin rebotezarea firmei Miky& Company Impex SRL, care isi muta cu aceasta ocazie si sediul din Bucuresti in Bolintin Vale. In iulie 2009, firma era preluata de Radu Gabriel Badalau de la o oarecare Valerica Costache, care, la randul ei, o primise, cu o luna inainte, in iunie 2009, de la Mihaela Cristina State.

Si NBG SRL are un trecut sinuos: infiintata de sotii Niculae si Rodica Badalau, este trecuta in anul 2002 pe numele Ninei Pavel, casatorita ulterior Zanfir, care o inapoiaza politicianului in 2009. Intre timp, firma vinde cu trei milioane de euro un teren cumparat cu 12.000 de euro de la Rodica Badalau. Tranzactia a facut obiectul unui dosar plimbat de la DNA la DIICOT, soldat cu NUP pentru Niculae Badalau. Acesta a fost, in perioada martie 2010-decembrie 2012, manager al NBG SRL.

NBG SRL, impreuna cu Complissa Mid Install 2003 SRL, au castigat pe 30 noiembrie 2010 un contract in valoare de 3,1 milioane de lei cu Primaria comunei Crevedia Mare.

NBG SRL a mai obtinut, pe 16 decembrie 2010, un contract pe 34 de luni cu Primaria Colibasi, in valoare de 6,3 milioane de lei.

Un alt contract, de 6,6 milioane de lei, a fost obtinut pe 10 octombrie 2011 cu Primaria Cornetu, durata acestuia fiind de 12 luni, iar in 23 aprilie 2012 a incheiat un contract pe 7 luni, in valoare de 43.309 lei, cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Bucuresti.

NBG SRL a avut si un contract de prestari servicii cu Primaria Bolintin Deal in valoare de 30.650 de lei, obtinut prin incredintare directa.

O alta firma a fiului lui Badalau, SC International Building SRL, careia senatorul i-a imprumutat 204.700 de lei, a avut un contract de prestari servicii in valoare de 60.000 de lei cu cealalta firma a familiei, NBG SRL.

Sotia lui Niculae Badalau, RODICA, a cumparat, pe 20 martie 2006, un teren agricol extravilan de 130 de hectare, in comuna Bucsani, judetul Giurgiu, contra sumei de 12.000 de euro, de la firma NBG SRL. Firma fusese detinuta de sotii Badalau pana in 2002, cand au cedat actiunile catre Nina Zanfir (fosta Pavel). Totusi, conform ANI, Niculae Badalau a devenit actionar unic si administratorul firmei in 28 septembrie 2009, ceea ce ar arata "operatiunea de cedare de la data de 15.02.2002 ca fiind o simulatie".

In 7 februarie 2007, terenul respectiv a fost vandut catre firma Copper Beech Invest, un offshore cu sediul in Cipru, contra sumei de 3 milioane de euro. Inainte, terenul a fost trecut insa din extravilan in intravilan, crescandu-i-se valoarea. Aceasta a fost unica cerere de acest fel aprobata in perioada respectiva (2006-2007). In perioada respectiva, Badalau era deputat in Parlamentul Romaniei, dupa ce anterior fusese prefectul judetului Giurgiu.

Procurorii DIICOT au descoperit ca, dupa obtinerea celor trei milioane de euro de catre Rodica Badalau, banii (in lei) au ajuns direct in conturile lui Niculae Badalau. O parte au fost schimbati in euro, obtinandu-se 2.928.791 euro. O parte din suma a fost retrasa cash (575.000 euro), o alta parte a fost transferata in alt cont al lui Badalau, iar 400.000 de euro i-au fost transferati fiului liderului PSD Giurgiu, Radu Gabriel Badalau, si altor persoane fizice.

SABINA BADALAU, fiica lui Niculae Badalau, detine firma SABIX SRL, care a obtinut un contract cu finantare externa in valoare de 2,9 milioane de lei. Contractul a fost incheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit in 23 noiembrie 2010 si are o durata de 36 de luni. La numai 19 ani, in 2009, Sabina Badalau punea bazele unei firme prospere in fieful baronului Badalau. Mare coincidenta mare.

Aceeasi Sabina Badalau a obtinut in mod ilegal majorari salariale in 2015 pe vremea cand era angajata pe postul de assistant manager in cadrul CNADNR, stare de fapt constatata de Curtea de Conturi a Romaniei. Prejudiciul total adus CNADNR de catre cei 69 de angajati, printre care si mezina familiei Badalau, se ridica la suma de 725 059 lei.

Gurile rele spun ca aceasta trecea destul de rar pe la serviciu, iar atunci cand trecea semna condica de prezenta retroactiv. Un scandal a izbucnit pe aceasta tema, in urma caruia Sabina Badalau a fost nevoita sa paraseasca CNADNR. In urma acestui episod, un sistem de prezenta pe baza de cartele magnetice a fost introdus in fostul CNADNR.

In prezent, Sabina Badalau a fost nominalizata pentru functia de director la departamentul Conformare Calitate Siguranta si Mediu la Aeroportul "Henri Coanda". O cariera fulminanta, desigur bazata suta la suta pe competentele sale personale.

RAZVAN ALEXANDRU MARICA, concubinul Sabinei Badalau, a fost inscaunat de catre ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, ca membru in CA al Tarom. Acesta a absolvit Grupul Scolar Pamfil Seicaru din Ciorogarla Ilfov, (un liceu bine cunoscut pentru nivelul extrem scazut de instruire al elevilor), Facultatea de Stiinte Economice Spiru Haret si un master in marketing si comunicare in afaceri la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.

"Din CV-ul lui Marica nu reiese cu ce anume s-a ocupat imediat dupa absolvirea liceului, din 2003 si pana in 2009, cand s-a inscris la Spiru Haret. Singurul loc de munca specificat in CV este societatea Samby Impex, cu activitati in domeniul constructiilor, la care lucra ca functionar administrativ din 2015, cand a absolvit cursurile de master", informeaza Digi24.

Din februarie 2017, Marica a devenit actionar in Samby Impex, unde detine 26% din partile sociale, alaturi de Stefan si Nicolae Zanfir. In 2015, firma a realizat afaceri de aproape 60.000 de euro, o pierdere de 90 de euro si figura cu doar un singur angajat, arata datele de la Ministerul Finantelor. Din 2010 si pana in 2013, bilantul firmei arata ca nu a avut nicio cifra de afaceri. Rezultatele pe 2014 insa arata ca atat cifra de afaceri, cat si veniturile si cheltuielile au fost de fix 301.197 de lei, circa 67.000 de euro. In perioada 2010-2015, firma nu a raportat niciun angajat.

Infiintata in 1994, din actionariatul firmei a facut parte in trecut si sotia lui Niculae Badalau. In 2003, Rodica Badalau cesiona actiunile detinute in Samby Impex catre asociatul Stefan Zanfir si Ioana Dragne.

CIPRIAN MARICA, fratele concubinului Sabinei Badalau, fost consilier parlamentar al lui Niculae Badalau, fost candidat din partea PSD la primaria comunei Bolintin-Deal, actual consilier judetean PSD, este un baiat ambitios cu aspiratii de "politician inalt", pentru care Niculae Badalau este un model demn de urmat.

RALUCA SANDA GEANTA - cumnata lui Niculae Badalau, fost consilier judetean PSD, actual director la scoala din Bolintin-Vale, un monument de "etica profesionala", asa cum o descrie Valentin Stefan in articolul sau "Manual de linsaj public. Cum opereaza reteaua lui Badalau, cumparatorul de suflete din judetul Giurgiu".

IONEL GEANTA, sotul cumnatei lui Niculae Badalau, actual consilier judetean PSD.

DANIEL TRAISTARU - traseist politic, actual primar PSD in Bolintin-Vale, omul care serveste pe tava contracte clanului Badalau.

Integritatea nu a fost si nu este nici acum o parte componenta a caracterului politicianului roman 2.0. Principala motivatie pentru majoritatea celor implicati in politica damboviteana este si a fost in ultimii 27 de ani inavutirea personala cat mai rapida si cu efort minim. Legalitatea si modalitatea prin care se acumuleaza averea nu au o prea mare importanta, cu cat mai repede telul atins, cu atat mai bine.

Aducerea populatiei si a tarii intr-o stare avansata de disperare nu a contat pentru acesti "conducatori" care s-au perindat in ultimii 27 de ani la carma Romaniei. Pana nu vom intelege ca binele personal izvoraste din binele comun al nostru ca natie, lucrurile nu se vor schimba.

Clanurile si cumetriile mafiote cu apucaturile lor specifice vor prolifera mai departe daca nu ajungem sa intelegem ca bogatia lor asa de ostentativ afisata inseamna bani furati de la gura copiilor nostri, ai batranilor nostri, din munca noastra, a tuturor.

Trebuie sa incetam sa-i luam ca modele de urmat si sa-i privim ca ceea ce sunt: paraziti ce nu pot produce nimic prin munca cinstita, nimicuri ridicole care au nevoie sa epateze rezulatul furtisagurilor in fata celor pe care ii fura pentru a-si compensa micimea, suflete contorsionate de patima inavutirii prin capusarea banilor publici, indivizi total disfunctionali, care in afara cercului lor intern de adulatori se sufoca si nu pot exista.

Iulian Diaconu este specializat in managementul si executia lucrarilor de constructii civile si industriale, cu experienta variata in proiecte majore de infrastructura si cladiri civile atat in tara cat si in strainatate. In prezent activeaza in Londra, Marea Britanie. Este licentiat in management si constructii civile la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Este membru fondator al PACT - Platforma Actiunea Civica a Tinerilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#Niculae Badalau PSD, #Niculae Badalau Tel Drum, #Niculae Badalau avere , #PSD