Numarul 2 in PSD acuza: Partidul nostru a acceptat suspendarea democratiei interne. Reactia lui Dragnea

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 21:07
9097 citiri
Numarul 2 in PSD acuza: Partidul nostru a acceptat suspendarea democratiei interne. Reactia lui Dragnea
Foto: Arhiva Facebook/Niculae Badalau

Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a transmis o scrisoare liderilor partidului in cadrul sedintei Comitetului Executiv de luni, prin care a precizat ca PSD a acceptat suspendarea democratiei interne, lucru pe care il considera o eroare care trebuie asumata de formatiune. "Un document bun, va fi discutat", a declarat Liviu Dragnea cu privire la scrisoare.

"Va supun atentiei o serie de provocari si posibile solutii la acestea, avand credinta ca doar impreuna putem reusi", a precizat Badalau. Acesta a propus "renasterea democratiei interne din PSD: dialog, transparenta, responsabilitate".

"Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democratiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie sa ne-o asumam: PSD si-a demis propriul guvern prin motiune de cenzura; decizii economice majore, precum impozitul pe gospodarie, au fost anuntate si apoi abandonate; fluiditatea schimbarii in functiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern sa poata cu adevarat performa; nu toti cei care au devenit ministri erau cunoscuti in partid sau recunoscuti profesional in domeniile respective pentru a merita un loc in guvern", se arata in scrisoarea lui Badalau.

Presedintele executiv al PSD a atras atentia ca aceste erori subrezesc increderea cetatenilor in PSD.

"Primul pas este sa consideram legitime si opiniile cu care nu suntem de acord, sa abandonam iluzia falselor unanimitati. Pasul al doilea este punerea in functiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectiva a partidului", mai scrie acesta.

Totodata, Nicolae Badalau precizeaza ca Biroul Permanent National trebuie sa redevina forul de conducere executiva a partidului, dar si ca trebuie refacuta comunicarea dintre conducerea centrala si organizatiile locale prin prezentarea si explicarea proiectelor guvernamentale.

In ceea ce priveste Guvernul, Badalau sustine ca acesta trebuie sa se implice in toate domeniile in care are competente constitutionale.

"Atunci cand apar chestiuni care nu se afla in programul de guvernare, ele trebuie discutate si solutionate impreuna cu partidele din majoritatea parlamentara. Primului-ministru trebuie sa-i fie asigurat un cadru institutional pentru discutarea sistematica, regulata si transparenta a politicilor guvernamentale cu conducerea colegiala a PSD", se arata in documentul citat.

Reprezentatul conducerii PSD sustine ca Biroul Permanent National ar trebui sa se reuneasca saptamanal, unde are trebui sa participe si ministrii cei mai importanti.

De asemenea, liderul executiv precizeaza ca premierul ar trebui sa prezinte in cadrul Consiliului National un raport de activitate anual sau pentru o perioada mai lunga.

In ceea ce priveste propunerea PSD pentru alegerile prezidentiale, Badalau spune ca aceasta ar trebui stabilita in prima parte a anului 2018.

"Criteriul fundamental trebuie sa fie capacitatea de a atrage voturile nu doar ale militantilor PSD, ci ale tuturor acelora care nu-l vor pe Klaus Werner Iohannis", arata presedintele executiv al PSD.

Alte idei pe care Niculae Badalau le-a expus in scrisoare se refera la reconstructia ideologica, despre care considera ca a devenit imperativa, despre social-democratizarea militantilor PSD, despre comunicarea cu societatea romaneasca si despre viziune sa pentru Europa.

La finalul sedintei conducerii PSD de luni, Niculae Badalau a declarat:

"Este un proiect politic vizavi de anul 2018 care e un an preelectoral, considerand ca colegii mei o vor analiza si la CEx-ul urmator o vom discuta.

In 2019 avem doua randuri de alegeri, sunt extrem de multe lucruri, le-am scris acolo. Sa o adoptam ca un program politic pentru perioada urmatoare, in care am tras niste semnale de alarma vizavi de partea politica a partidului, atat".

Reactia lui Dragnea

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca scrisoarea lui Niculae Badalau este "un document bun" si ca acesta ar urma sa fie discutat la urmatoarea sedinta a CEx, alaturi de alte "puncte de vedere".

"Eu am apucat sa ma uit putin pe ea, dar nimeni nu putea sa o analizeze. E un document bun, care face parte dintr-un set de documente, care poate fi adoptat la CEx-ul de la Iasi, atat in cee ace priveste activitatea partidului, functionarea partidului, infiintarea departamentelor, despre modul cum o sa functionam si sa ne organizam in 2018.

Este un document bun, un punct de vedere al dlui Badalau. Nici dl Badalau nu a spus ca e de necompletat".

Iata si filmul zilei la PSD, unde s-a decis inlocuirea demisionarei Doina Pana cu Ioan Denes.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...