Secretar de stat, despre "gratuitatea" racordarii la gaze a tuturor clientilor casnici: Costurile se vor regasi ulterior in factura consumatorilor

Marti, 13 Octombrie 2020, ora 13:47
14213 citiri
Secretar de stat, despre "gratuitatea" racordarii la gaze a tuturor clientilor casnici: Costurile se vor regasi ulterior in factura consumatorilor
Foto: Facebook/ Niculae Havrilet

Companiile distribuitoare de energie si gaze vor suporta costurile legate de racordarea la retea a noilor clienti, iar aceste costuri se vor regasi ulterior in factura consumatorilor, insa nu vor depasi 1% din tariful de distributie, a declarat, marti, Niculae Havrilet, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

"Este vorba despre toti consumatorii casnici si unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distributie, dar el are posibilitatea sa le includa in planurile de investitii anuale, care in final se vor transfera in tarifele de distributie, prin socializare. Valoarea este foarte mica. S-a facut un calcul, o estimare, iar tariful de distributie creste aproape nesemnificativ. Este vorba de zero si ceva la suta, sub 1%.

Este o masura buna, pentru ca toti consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, sa aiba posibilitatea sa fie racordati si sa beneficieze de acest serviciu", a sustinut oficialul guvernamental, la Digi 24.

El a subliniat ca aceasta masura va fi luata atat in ceea ce priveste racordarea la sistemul de gaze, cat si in privinta noilor clienti de energie electrica.

"Dorim ca operatorii de distributie sa finanteze si bransamentele si unele dezvoltari viitoare ale localitatilor. De aceea se precizeaza ca, daca o unitate teritorial-administrativa are in plan extinderea acesteia, operatorul de distributie trebuie sa includa in planul de investitii din anul urmator extinderea retelei si in zona noua", a completat Havrilet.

Cine suporta aceste facturi?

In septembrie, Silvia Vlasceanu, directorul executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), afirma ca intentia autoritatilor de a extinde reteaua de gaze a tarii ignora principiul eficientei economice, iar consumatorii vor fi cei care vor suporta, in facturi, aceste costuri.

"Deci, vorbim de zone restranse de concesiune unde cetatenii vor trebui sa suporte aceste tarife. Aici intervin probleme precum pe ce perioada. Pentru a fi suportabile, se vor duce pe zeci de ani, ceea ce va genera dificultati operatorilor de distributie, mai ales in cazul celor mici", a precizat ea.

Potrivit lui Vlasceanu, exista in acest moment 36 de operatori de distributie, iar cei mici nu au capacitate financiara sa suporte aceste extinderi.

Ce spune seful Engie Romania?

La randul sau, Eric Stab, directorul general al Engie Romania, spunea, in septembrie, ca proiectul autoritatilor de extindere a retelei de gaze seamana cu legenda Mesterului Manole si trebuie sa fim foarte atenti sa nu facem mai mult rau, plecand de la o intentie buna.

"Poate fi asemanata situatia cu legenda Mesterului Manole, pe care toata lumea o stie, chiar si straini ca mine. Stim ce s-a intamplat cu mesterul Manole si cu sotia sa, cand a incercat sa construiasca manastirea Curtea de Arges si a finalizat prin a se sacrifica pe sine, familia sa si echipa sa. Trebuie sa avem mare grija pe viitor, ca avem intentii bune sa construim - construirea unei manastiri e o intentie buna, construirea unei retele de gaze e o intentie buna, dar nu trebuie sa o facem intr-un fel in care sa ne autosacrificam", a sustinut Stab.

Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate
fronturile. „E la îndemână muniția”
Adevăratele motive din spatele candidaturii lui Ludovic Orban. Ciucă, atacat pe toate fronturile. „E la îndemână muniția”
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, este unul dintre cei mai atacați prezidențiabili, iar în contextul în care liderul liberalilor nu are o situație foarte bună în...
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia
Unii dintre candidații anunțați pentru fotoliul de la Cotroceni au fost „actorii principali” ai unor situații controversate. Printre cei mai cunoscuți, cu un trecut „bogat” în...
#Niculae Havrilet gaze, #Niculae Havrilet racordare gaze , #stiri Niculae Havrilet
  1. Șefa Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA: „În Pentagon, nu poți cumpăra o ceașcă de cafea cu 350 de dolari, iar Ucraina face drone cu acești bani”
  2. Consecințele ascunse ale războiului din Ucraina asupra Americii. Cât de influențat este prețul petrolului
  3. Kadîrov se laudă că a trimis încă două Cybertrucks Tesla pe linia frontului
  4. Politicile lui Harris și Trump, impact major asupra burselor
  5. Rusia a anticipat incursiunea ucrainenilor în Kursk cu luni înainte. De ce nu a reușit să stopeze atacurile
  6. Ce riscă părinții care nu semnează noul contract educațional. Avocat: „Amenzile sunt neconstituţionale"
  7. Statele Unite trimit un nou lot de armament în Ucraina. Este cel mai consistent ajutor din ultimele luni
  8. Agenții Secret Service au fost neglijenți înainte de prima tentativă de asasinat a lui Trump. Ultimele detalii din anchetă
  9. Polonia îl arestează pe un avocat rus acuzat că a ordonat „lovituri” asupra aliaților lui Navalnîi
  10. Cunoscut model transsexual din Georgia, ucis la doar o zi după ce Parlamentul a adoptat legea anti-LGBTQ. „Semnal de alarmă"