DNA: Nicusor Constantinescu ar fi finantat ilegal, de la CJ, excursii pentru copii in scop electoral

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 19:07
2147 citiri
DNA: Nicusor Constantinescu ar fi finantat ilegal, de la CJ, excursii pentru copii in scop electoral

Nicusor Constantinescu ar fi finantat ilegal in 2012, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, excursii gratuite de o zi la parcul Aquamagic Mamaia pentru 17.614 copii din judet, fondurile fiind canalizate, conform DNA, la o societate administrata de o persoana apropiata acestuia.

In rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie in dosarul in care presedintele suspendat al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese, se arata cum a suportat Consiliul Judetean costurile unor excursii gratuite, de cate o zi, la parcul acvatic Aquamagic din Mamaia, pentru peste 17.500 de copii, actiune ce a avut un caracter profund electoral.

"Pe de o parte, excursiile au fost organizate in perioada 1 iunie - 10 iunie 2012, in conditiile in care in aceasta din urma zi au avut loc alegerile locale in care inculpatul a castigat un nou mandat de presedinte al CJ Constanta.

Pe de alta parte, finantarea excursiilor a constituit o modalitate prin care fonduri publice importante au fost canalizate de la bugetul judetului Constanta catre o societate administrata de o persoana apropiata de inculpatul Nicusor Constantinescu", se mentioneaza in documentul citat.

Cum da Nicusor Constantinescu ordine presei din Constanta si ce spune de Ciutacu - stenograme

Astfel, conform DNA, in 7 mai 2012, CJ Constanta a aprobat alocarea sumei de 450.000 de lei catre Fundatia Fantasio Constanta pentru organizarea si desfasurarea Programului "Spectacole pentru copii - Constanta estival 2012", in baza unui Protocol de colaborare incheiat intre CJ Constanta, pe de o parte, si Fundatia Fantasio Constanta, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, SC Aqualand SA Constanta, SC Telegondola Mamaia SRL Constanta, pe de alta parte, scopul programului fiind asigurarea accesului liber al copiilor din mediul rural la obiectivele turistice.

Prin protocolul de colaborare incheiat, partile au convenit ca, in perioada iunie - septembrie 2012, se va asigura accesul liber a circa 150 de copii/zi si insotitori in zilele de luni, marti, miercuri, joi si vineri, la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Aqua Magic si Telegondola Mamaia.

Initial, a fost alocata suma de 450.000 de lei pentru acoperirea unei parti a cheltuielilor de acces la obiectivele mentionate, masa de pranz, acordarea de diplome si fotografii, activitati care urmau sa fie efectuate in derularea programului.

Decontari de excursii fictive si copii insotiti de functionari ai primariei

Desi mai multe scoli din judet au comunicat ca, in perioada analizata, elevii acestor unitati nu au fost transportati la obiectivul Aqua Magic, cu toate acestea, Fundatia Fantasio a decontat, din fonduri publice, costurile unor astfel de excursii pentru sute de elevi.

Apoi, din declaratiile mai multor martori audiati in cauza rezulta implicarea directa a unor membri ai Partidului Social Democrat ori a unor primari si functionari publici din judet in organizarea si desfasurarea excursiilor in perioada imediat premergatoare alegerilor locale.

Spre exemplu, directoarea scolii din comuna Pecineaga a declarat ca in perioada respectiva, la aceasta unitate de invatamant erau inscrisi 300 - 350 de elevi si ca a existat initiativa de a trimite elevi in excursii la Aquamagic. Martora a declarat ca s-a opus acestei initiative, solicitand ca ea sa se desfasoare intr-o zi nelucratoare si a interzis personalului didactic sa insoteasca elevii intr-o eventuala excursie.

In continuare, ea a precizat ca, deoarece primarul a insistat, circa 70 de elevi care au participat la excursie au fost insotiti de functionari publici din Primarie. Cu toate acestea, Fundatia Fantasio a decontat, din fonduri publice, costurile unei excursii la Aquamagic pentru 130 de elevi de la scoala din Pecineaga.

Nicusor Constantinescu, trimis in judecata intr-un dosar cu prejudiciu de 8 milioane euro

Si fosta directoare a Liceului din comuna Dobromir le-a declarat procurorilor ca excursia la Aquamagic nu a fost organizata de catre scoala, motiv pentru care insotitorii copiilor nu au fost cadre didactice, ci functionari ai primariei. Din investigatiile efectuate de politisti in Dobromir a rezultat ca deplasarea copiilor din comuna la parcul Aquamagic s-a facut pe cheltuiala Consiliului Judetean Constanta, listele elevilor participanti fiind intocmite de organizatia PSD Dobromir.

Procurorii DNA au mai precizat ca, dupa cum rezulta din verificarile efectuate in faza de urmarire penala, intre Nicusor Constantinescu si apropiatii sai, pe de o parte, si administratorul SC Aqualand SA Constanta, Sorina Gina Hortolomei Moscu, exista stranse legaturi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nicusor Constantinescu excursii copii, #excursii copii CJ Constanta, #DNA Nicusor Constantinescu , #DNA