Elicopter prabusit in lacul Siutghiol: Nicusor Constantinescu, dosar penal la DNA (Video)

Marti, 31 Martie 2015, ora 13:59
5293 citiri
Elicopter prabusit in lacul Siutghiol: Nicusor Constantinescu, dosar penal la DNA (Video)
Foto: SMURD

Procurorii DNA au pus in miscare actiunea penala impotriva presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol, in luna decembrie a anului trecut. In urma accidentului, patru persoane au murit.

Nicusor Constantinescu este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata in acest dosar, anunta DNA intr-un comunicat de presa.

Elicopter SMURD prabusit in lac: Cine sunt cei patru oameni care au murit

Procurorii anticoruptie sustin ca seful CJ Constanta a permis unei firme sa foloseasca elicopterul, cu toate ca SMURD s-a oferit anterior sa opereze aparatul de zbor pentru situatii medicale de urgenta.

In anul 2011, Consiliul Judetean Constanta, prin Nicusor Constantinescu, a achizitionat un elicopter in scopul eficientizarii activitatilor de salvare in cazul situatiilor de urgenta din zona de granita, mai exact din judetul Constanta si districtul Dobrich din Bulgaria.

Elicopterul a fost cumparat din bani publici, prin Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania.

Pe data de 29 martie 2013, Nicusor Constantinescu a atribuit ilegal unei societati comerciale un contract de achizitie care prevedea ca firma poate opera, intretine si repara elicopterul medical si il poate folosi inclusiv pentru servicii de transport ocazional.

Acest contract a incalcat conditiile prevazute in caietul de sarcini, in care se prevedea ca aparatul de zbor trebuia folosit doar in cazul actiunilor de interventie pentru urgente.

De asemenea, contractul a fost incheiat in pofida faptului ca SMURD "formulase anterior o oferta privind operarea gratuita si conform scopurilor programului (salvare de vieti si interventii de urgenta) a elicopterului respectiv".

Mai mult, pe 1 iulie 2013, Constantinescu a pus la dispozitia firmei respective aparatul de zbor cumparat din bani publici, fara ca acea societatea sa fie "parte semnatara a Acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila si achizitionat elicopterul, schimband astfel beneficiarii directi ai investitiei, precum si destinatia aparatului de zbor respectiv".

Elicopter SMURD prabusit in Siutghiol: Parchetul Militar a deschis dosar penal

Astfel, Constantinescu a platit peste un milion de lei din fondurile publice ale judetului Constanta, in perioada iulie 2013 - octombrie 2014, pentru intretinerea si operarea elicopterului.

Elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol

Ulterior, in decembrie 2014, aparatul de zbor a fost implicat intr-un tragic accident aviatic, dupa ce cu o luna inainte fusese preluat de SMURD. Elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, cu patru persoane la bord, respectiv medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, care era insarcinata, pilotul Petre Corneliu Catuneanu si copilotul Ginel Claudiu Cracanel.

Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului, iar operatiunile de cautare au durat peste 12 ore.

La cateva zile dupa accident, Nicusor Constantinescu, l-a acuzat pe secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, de miciuna in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol. Acesta a mai spus ca Arafat ca ar fi schimbat "abuziv" destinatia misiunilor elicopterului.

"In urma unei licitatii publice, a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri europene. Eu i-am zis 'domnule secretar de stat, sa va asumati raspunderea, pe semnatura, ca eu nu aprob asa ceva'. Dupa aia eu am fost plecat din tara, s-a schimbat destinatia abuziv, cat am fost eu in SUA", explica anul trecut Nicusor Constantinescu.

La scurt timp dupa accident, procurorii DNA Constanta au deschis un dosar penal legat de modul in care Consiliul Judetean Constanta a achizitionat, in 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD.

In acest dosar, deschis initial in rem (asupra faptei), existau suspiciuni legate de savarsirea unor fapte de abuz in serviciu.

Elicopter SMURD prabusit in lac: Nicusor Constantinescu il acuza pe Arafat ca minte

Elicopter SMURD prabusit in lac: Nicusor Constantinescu, noi acuzatii pentru Arafat

D.T.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Nicusor Constantinescu DNA elicopter, #Nicusor Constantinescu elicopter prabusit, #Nicusor Constantinescu dosar DNA elicopter , #DNA