Nicusor Constantinescu, trimis in judecata intr-un dosar cu prejudiciu de 8 milioane euro

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 16:44
2744 citiri
Nicusor Constantinescu, trimis in judecata intr-un dosar cu prejudiciu de 8 milioane euro
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA Constanta, in stare de arest la domiciliu, intr-un dosar in care ar fi prejudiciat cu peste 8 milioane de euro judetul Constanta.

Conform unui comunicat de presa transmis, joi, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Nicusor Constantinescu, in stare de arest la domiciliu, pentru abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese (noua infractiuni, din care cinci in forma continuata).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Cristian Zgabercea, la data respectiva consilier al presedintelui CJ Constanta, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul CJ Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, Marcel Brancoveanu Parau, reprezentant al Fundatiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscala, Fundatia Fantasio, pentru constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, si Fundatia Culturala Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie din Constanta, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, impreuna cu Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu si Fundatia Fantasio, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta, precum si a unor infractiuni de evaziune fiscala.

In perioada respectiva, Nicusor Constantinescu, ajutat de Zgabercea si Florentina Oproiu, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii in suma de 5.094.836 de lei, arata sursa citata.

Finantarea si platile au fost facute numai in baza unei hotarari a CJ, fara respectarea normelor legale in vigoare prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorasi doi inculpati, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.

Si de aceasta data, finantarea si platile respective au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general, si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice.

Conform procurorilor DNA, in 8 ianuarie 2015, Nicusor Constantinescu a emis o dispozitie prin care, in mod nelegal, a deposedat o persoana de atributiile functiei de director general al unei directii din cadrul CJ Constanta, totodata retragandu-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

"Prin aceasta, el i-a provocat persoanei respective o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs, cat si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului", mentioneaza procurorii anticoruptie.

In documentul citat se arata ca, in perioada 2009-2014, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al CJ Constanta, a efectuat mai multe actiuni in scopul obtinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in mai multe dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in altul este judecat pentru ca a atribuit nelegal terenuri. De asemenea, el este judecat pentru ca ar fi subfinantat Centrul Militar Zonal.

Quarterly Report - Editia 4

Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
214 candidaţi la alegerile europarlamentare au fost verificați de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și în cazul lor au fost emise adeverinţe că nu au colaborat cu...
Opinie: Merge Klaus Iohannis până la capăt în cursa NATO?
Opinie: Merge Klaus Iohannis până la capăt în cursa NATO?
România i se opune lui Mark Rutte la șefia NATO și ca o formă de răzbunare pentru felul în care premierul olandez s-a opus mai bine de un deceniu aderării țării la Spațiul Schengen....
#Nicusor Constantinescu trimis judecata DNA , #DNA