Perchezitii DNA la CJ Constanta: Nicusor Constantinescu, prejudiciu de milioane de lei

Joi, 19 Februarie 2015, ora 12:35
2808 citiri
Perchezitii DNA la CJ Constanta: Nicusor Constantinescu, prejudiciu de milioane de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA Constanta fac, joi, perchezitii la sediul Consiliului Judetean Constanta, la birourile Fundatiei Fantasio si la mai multe firme. Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, este vizat in dosar, fiind suspectat de abuz in serviciu, dupa ce ar fi facut plati nelegale catre mai multe firme, precum si de conflict de interese, pentru contracte incheiate cu firma lui Sorin Strutinsky.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Astfel, in anul 2012 presedintele CJ Constanta a acceptat si decontat, cu stiinta, o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost platita ilegal suma totala de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai noteaza ca in anul 2012 Consiliul Judetean Constanta a facut plati nelegale pentru servicii de publicitate in valoare de cateva milioane de lei catre SC Combat Press SRL Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL, fara ca aceste servicii sa aiba legatura cu informatiile de interes public si transparenta decizionala, pentru care exista obligativitatea comunicarii din oficiu ca informatii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 si Legii nr. 52/2003.

Conform surselor citate, tot in anul 2012, pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de intretinere la drumurile judetene si pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si lucrari de impadurire, CJ Constanta a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentand organizare de santier, fara existenta documentelor justificative, fapta care a dus la plata nelegala a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodata, Nicusor Constantinescu este suspectat de catre procurorii DNA de conflict de interese, dupa ce in 20 noiembrie 2009 CJ Constanta a incheiat un contract de prestari servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoana aflata in relatii comerciale cu el. In baza acestui contract, CJ Constanta a facut plati in mai multe randuri, incepand cu anul 2010 si pana in martie 2014, valoarea totala a sumelor platite depasind 9,6 milioane de lei.

Sorin Strutinsky, apropiat al lui Radu Mazare, arestat preventiv

Conflict de interese

Documentele anchetatorilor mai arata ca Nicusor Constantinescu ar fi fost in conflict de interese si in iunie 2011, dupa ce a incheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestari servicii, in baza caruia ar fi fost facute plati de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun ca CJ Constanta ar fi incheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, in anii 2013 si 2014, si ar fi facut plati, in baza acestora, in valoare de peste 500.000 de lei.

Totodata, anchetatorii considera ca Nicusor Constantinescu s-a aflat in conflict de interese si prin incheierea unui contract de prestari servicii, in februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, si ar fi facut plati in mai multe randuri, in anii 2013 si 2014, in cuantum total de peste 63.700 de lei.

In acest dosar, este vizat si Cristian Bogdan Zgabercea, fost director in Consiliul Judetean Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani, fiind suspectat ca l-a ajutat pe Nicusor Constantinescu sa faca plati ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre diverse asociatii.

De asemenea, in acelasi dosar este vizata si Gina Hortolomei Moscu, administrator si asociat la mai multe societati, ea fiind suspectata de abuz in serviciu.

Perchezitii la CJ Constanta: Suspiciuni de coruptie si infractiuni electorale (Video)

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca procurori ai Serviciului Teritorial Constanta fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza "suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie, infractiuni electorale si infractiuni de serviciu, comise in perioada 2009-2013".

Potrivit sursei citate, anchetatorii fac joi 19 perchezitii in Bucuresti si in judetele Constanta, Prahova si Sibiu, din care una este sediul unei institutii publice, iar restul sediile unor societati comerciale si fundatii.

Anchetatorii fac perchezitii si la sediul SC Aqualand SA si la punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, la Hotel Cupidon din Eforie Nord, la sediile firmelor SC Martin Resorts SRL din Mamaia, la sediul social al SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expozitional, la SC Expertisa SRL din Constanta, la sediul social al SC Metropolitan SRL din orasul Ovidiu, la sediul SC Xenoti SRL din statiunea Mamaia, din cadrul Complexului Flora, precum si la sediul SC Passion SRL din Ploiesti, judetul Prahova.

Quarterly Report - Editia 4

Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
214 candidaţi la alegerile europarlamentare au fost verificați de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și în cazul lor au fost emise adeverinţe că nu au colaborat cu...
#dosar DNA Nicusor Constantinescu, #dosar CJ Constanta coruptie, #Nicusor Constantinescu Strutinsky , #DNA
Comentarii