Nicusor Constantinescu ramane in arest la domiciliu

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 20:02
1218 citiri
Nicusor Constantinescu ramane in arest la domiciliu
Foto: Hepta.ro

Presedintele suspendat al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, ramane in arest la domiciliu in dosarul Centrului Militar, a decis instanta la termenul de miercuri din proces, cand au fost audiati ca martori trei angajati ai centrului, care au relatat problemele cu care s-a confruntat institutia.

Nicusor Constantinescu s-a prezentat, miercuri, la Tribunalul Constanta, unde a avut loc un nou termen in dosarul in care este judecat pentru subfinantarea Centrului Militar Zonal.

La acest termen au fost audiati trei martori, toti angajati ai Centrului Militar, care au povestit in fata instantei greutatile cu care s-au confruntat incepand din 2009, atunci cand Consiliul Judetean a redus finantarea pentru institutie. Angajatii au spus ca au fost nevoiti sa cumpere din banii lor hartie, plicuri, tonere pentru buna functionare a institutiei si chiar si-au folosit telefoanele personale in interes de serviciu, dupa ce telefoanele institutiei au fost taiate pentru ca nu fusesera platite.

De asemenea, ei au fost nevoiti sa faca de paza dupa ce contractul cu firma specializata nu a mai fost prelungit, tot din cauza lipsei banilor.

Cei trei au precizat ca au fost momente cand activitatea Centrului Militar Zonal a fost afectata de lipsa finantarii si ca, in general, ea s-a desfasurat cu mari dificultati.

Avocatul lui Nicusor Constantinescu, Marius Mocanu, a cerut, in cadrul sedintei de judecata, inlocuirea arestului la domiciliu pentru clientul sau cu masura controlului judiciar.

Nicusor Constantinescu, in arest la domiciliu

De asemenea, el a solicitat ca, in cazul in care Nicusor Constantinescu ramane in arest la domiciliu, sa poata merge la Consiliul Judetean de luni pana vineri, intre orele 9.00-17.00.

Decizia nu este definitiva

Tribunalul a respins toate cererile formulate de Nicusor Constantinescu ca fiind nefondate, hotarand sa mentina masura arestului la domiciliu, dar decizia nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 48 de ore.

Tribunalul Constanta a decis ca urmatorul termen in proces sa aiba loc in 15 aprilie, atunci cand vor continua audierile de martori.

Nicusor Constantinescu este arestat la domiciliu si in alt dosar instrumentat de DNA, in care este acuzat, printre altele, de realizarea mai multor contracte ilegale intre Consiliul Judetean si diverse firme.

In dosarul Centrului Militar Zonal, Nicusor Constantinescu are interdictia sa comunice cu angajatii Consiliului Judetean si cu consilierii judeteni care au legatura cu acest caz.

In acest dosar, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata, la sfarsitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu in forma continuata, el fiind acuzat ca, in perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.

In rechizitoriul procurorilor se arata ca, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicusor Constantinescu nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos, in mai multe randuri, obligatiile de presedinte al CJ Constanta, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006.

Conform acestui articol "consiliile judetene/locale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sunt obligate sa asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalatiile de telecomunicatii, sistemele si serviciile informatice, autoturismele, alte dotari si materiale, precum si fondurile necesare desfasurarii activitatii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotarare a Guvernului".

Astfel, in raport de functia publica detinuta, Nicusor Constantinescu nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii, potrivit DNA.

Procurorii il acuza pe Nicusor Constantinescu si ca a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale, precum si pagube acestei institutii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicusor Constantinescu nu ar mai fi asigurat piese de schimb si consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal si, la cererea Consiliului Judetean Constanta, au fost intrerupte si serviciile de telefonie prestate de diversi operatori, "posibilitatile de comunicare ale unitatii militare fiind paralizate".

In aceeasi perioada, Consiliul Judetean Constanta ar fi adoptat doua hotarari prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, insa ambele au fost anulate ca urmare a unor actiuni in justitie.

In 2010, Nicusor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de paza a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza cladirii a fost asigurata de catre personalul unitatii, desi in interior se afla armament si munitie de razboi, precum si documente clasificate, preciza DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanta a fost serios tulburata din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilitatilor si a serviciilor de paza, dupa rezilierea de catre Nicusor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate.

In anul 2011, Consiliul Judetean Constanta a finantat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, in anul 2012 suma alocata unitatii a fost zero lei, iar in anul 2013 a fost achitata suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, in anii precedenti, preciza DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judetean Constanta Centrului Militar Zonal au fost insa insuficiente, unitatea militara inregistrand debite importante la furnizorii de utilitati care au formulat actiuni in justitie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri retinute in sarcina lui Nicusor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apararii Nationale in cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in alte doua dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in altul este judecat pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Quarterly Report - Editia 4

Candidatul pentru Primăria Capitalei care scade semnificativ în sondaje. Schimbări majore în preferințele bucureștenilor
Candidatul pentru Primăria Capitalei care scade semnificativ în sondaje. Schimbări majore în preferințele bucureștenilor
Actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, ar fi pe locul 1 în preferințele bucureștenilor, la distanță de 6 procente de Gabriela Firea și la 15 procente de Cristian Popescu Piedone, conform...
Deputat șocat de bătaia din Parlament: „L-a luat cumva pe sus pe colegul meu Florin Roman”
Deputat șocat de bătaia din Parlament: „L-a luat cumva pe sus pe colegul meu Florin Roman”
Deputatul PNL Florian Emil Dumitru a povestit marţi, 21 mai, la Digi24, momentul altercaţiei din plenul Camerei Deputaţilor dintre Dan Vîlceanu și Florin Roman, El a povestit că a ieşit la...
#Nicusor Constantinescu ramane arest domiciliu, #Nicusor Constantinescu dosar Centrul Militar Zonal, #Nicusor Constantinescu arest , #stiri Nicusor Constantinescu