Nicușor Dan cere demiterea ministrului de Finanțe: ”E total opac la toate argumentele mele raţionale”

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 22:52
3771 citiri
Nicușor Dan cere demiterea ministrului de Finanțe: ”E total opac la toate argumentele mele raţionale”
Primarul Nicușor Dan FOTO Facebook

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni, 14 noiembrie, că liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, pentru că ”este total opac la toate argumentele sale raţionale, transmise încă de anul trecut”.

Primarul a mai spus că este de acord cu soluţia avansată de premierul Nicolae Ciucă, de ridicare a gradului de îndatorare a Primăriei, pentru a accesa un împrumut.

”Aşa cum arată cifrele pe care le-am prezentat azi, Bucureştiul a primit mult mai puţini bani decât celelalte localităţi din România cu sisteme centralizate de căldură şi asta a început din toamna anului trecut. S-au dat bani în mai multe etape, numai Bucureştiului nu i s-au dat. Bucureştiul are 550.000 de apartamente, cât au toate celelalte localităţi împreună şi a primit 15 sau 20 milioane, cu totul, celalalte localităţi au primit 800 de milioane. Ar fi fost firesc ca o subvenţie comparabilă să vină spre Bucureşti”, a spus Primarul Capitalei la Profit News TV.

Nicuşor Dan a precizat că ”Bucureştiul are posibilitatea de a se îndatora şi să ajungă la zero cu această problemă a termoficării, să permită Termoenergeticii să facă investiţii”. ”Şi eu sunt de acord cu ridicarea gradului de îndatorare”, a spus el.

”Ştim cu toţii cum este, de sistemul de termoficare depinde şi alimentarea cu energie electrică a Bucureştiului. Dacă CET-urile Elcen nu produc energie electrică, este foarte dificil ca această energie să fie compensată din alte surse. Avem o oportunitate extraordinară prin Fondul de Modernizare, trebuie să ajungem la zero ca aceste companii să fie viabile”, a mai spus Nicușor Dan.

Edilul a adăugat că Primăria Capitalei plătea cam 700 de milioane pe an, în perioada 2011- 2020, iar în 2021 a plătit 950 de milioane de lei, fiind ”prima oară când au achitat facturile integral. ”Anul acesta cam 1,5 miliarde lei, dublu faţă de acum 4 sau 5 ani, este un an în care ne plătim integral facturile”, a mai spus el.

Nicuşor Dan a răspuns şi reproşurilor venite dinspre liderul PSD, Marcel Ciolacu, care afirma în urmă cu o zi că ar trebui să îşi dea demisia.

”Domnul Ciolacu ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, este total opac la toate argumentele mele raţionale începând de anul trecut, în care spuneam că bugetul Primăriei este dezachilibrat faţă de facturile de termie care trebuie să vină. Înainte de bugetul pe 2022, am avut două discuții cu ministrul de Finanţe, am încercat şi cu domnul Ciolacu de vreo două ori, nu am reşut să stabilesc o întâlnire. Am avut şi o conferinţă de presă publică pe tema asta, a fost un comitet interministerial pe termie, cu reprezentanţii tuturor ministerelor, de vrei 15 ori s-a întâlnit de la începutul anului 2022, ministrul de finanţe nu prea a venit. În vară am încercat să am o discuţie cu ministrul de Finanţe care mi-a spus la telefon că este o decizie politică a coaliţiei şi că nu este dumnealui persoana cu care să vorbesc”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul a arătat că ”rectificarea este decizia Guvernului”. ”M-aş bucura să primim bani la rectificare pentru Bucureşti, să facem un pas înainte. Dacă nu, suntem gata să împrumutăm banii aceştia, doar Guvernul trebuie să ridice plafonul”, a mai spus el.

Răspunsul premierului la ajutorul cerut de Nicușor Dan

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, ca reacţie la apelurile primarului Nicuşor Dan către Guvern pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve, şi că nu pot să dea bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu, astfel că rămâne să vină cu o decizie privind gradul de îndatorare.

”În momentul de faţă, nu putem să dăm bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu. Rămâne să venim cu o decizie privind gradul de îndatorare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă Primăria Capitală ar putea primi un ajutor pentru încălzire.

Quarterly Report - Editia 4

Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre actuala clasă politică din România și alegerile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte consideră că oamenii nu se vor lăsa...
Candidatul AUR la Primăria Capitalei: „Am avut dreptate! DNA a început urmărirea penală în cazul lui Nicuşor Dan”
Candidatul AUR la Primăria Capitalei: „Am avut dreptate! DNA a început urmărirea penală în cazul lui Nicuşor Dan”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei a anunțat vineri, 17 mai, că DNA a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, cu privire la refuzul primarului general de a...
#Nicusor Dan Primaria Capitalei, #demitere, #adrian caciu, #ministru Finante, #termie, #datorii, #Marcel Ciolacu presedinte PSD , #stiri Nicusor Dan