Despre Nicusor Dan

S-a nascut la 20 decembrie 1969, in Fagaras. A candidat la Primaria Bucurestiului, ca independent, dar s-a clasat abia pe locul patru. A candidat si pentru un loc de consilier, dar nu a obtinut cele cinci procente necesare unui independent pentru a putea deveni consilier municipal.  

Nicusor Dan este matematician, absolvent al unui masterat si al unui doctorat la Paris.

Cand era elev, la liceu, doi ani la rand, a castigat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica. Premiul I cu punctaj maxim la Olimpiadele Internationale de Matematica din 1987 si 1988.

Student la cea mai buna universitate din Franta, Ecole Normale Superieure de Paris (1992-1995). Doctorat in matematica la Universitatea Paris XIII (1998).

Nicusor Dan s-a intors in Romania in 1998, de la un salariu de 2000 de dolari la un salariu de 60 de dolari.

Activitatea profesionala

In 2008, a fondat Asociatia Salvati Bucurestiul, cu care a castigat noua procese pe teme de urbanism sau abuzuri intentate primariilor din Bucuresti. A reusit sa stopeze construirea Aqua Parc-ului din Parcul Tineretului si a unui turn vizavi de scoala Centrala.

O alta realizare notabila este modificarea Legii Urbanismului astfel incat sa nu se mai obtina derogari, de cele mai multe ori abuzive, de la PUG prin PUZ-uri si PUD-uri.

Nicusor Dan este unul din initiatorii "Pactului pentru Bucuresti”, document care, prin regulile de urbanism prevazute, voia sa schimbe fata Capitalei.

Averea

Nicusor Dan a spus ca sta cu chirie in Bucuresti, are un teren de 7.000 de metri patrati la Predeal si o datorie la banca de 90.000 de euro. Este profesor al Institutului de Matematica al Academiei Romane, de unde primeste un salariu de 1.800 de lei. Este necasatorit.

Ce ar vrea sa faca

Conform spuselor domniei sale, motivul pentru care a vrut sa devina primar al Bucurestiului este propria dezamagire fata de actualii edili, mai ales dupa ce acestia au semnat acel Pact pentru Bucuresti, plan la care s-a muncit enorm si care, in ciuda acordului dat in scris de primari, nu a fost aplicat.

Din programul cu care candideaza la Primaria Capitalei se afla: metrou usor pe infrastructura CFR din interiorul orasului, prioritizarea transportului in comun prin benzi dedicate, consolidarea cladirilor cu risc seismic si conservarea celor cu importanta arhitectonica, protejarea spatiilor verzi, finalizarea centurii si a podurilor de racordare la oras, limitarea parcarii in centru si un absolut necesar audit al Primariei.

Link-uri utile:

Nicusor Dan
Nicusor Dan

Data nasterii: 20 decembrie 1969

Cariera:  presedinte Asociatia Salvati Bucurestiu, candidat Primaria Capitalei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Nicusor Dan, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.