Cinismul lui Nicusor Dan

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Mai 2016, ora 11:23
16731 citiri
Cinismul lui Nicusor Dan

Personal l-am simpatizat pe Nicusor Dan pe vremea cand era un ong-ist neobosit si apoi cand a facut pasul dificil spre politica. Altfel de politica, dupa cum zicea.

Mai am inca in telefon un SMS prin care imi multumea pentru corectitudinea cu care l-am tratat in cele doua interviuri realizate cu domnia sa de cand a anuntat ca intra in cursa pentru alegerile locale de anul acesta.

De ceva vreme, insa, am sentimentul neplacut ca Nicusor Dan nu le intoarce aceasta corectitudine bucurestenilor si ca este un politician la fel. Sa ma explic.

Nicusor Dan a avut pe masa propunerea lui Catalin Pedoiu de a realiza un sondaj de opinie in conditii agreate de comun acord, cercetare care sa arate care dintre ei doi este mai bine plasat si deci cu sanse mai mari de a invinge PSD, iar cel de pe locul al doilea sa se retraga si sa il sustina pe primul clasat in competitia zonei nonPSD.

Adica dlui Dan nu i se propunea sa se retraga pur si simplu din cursa, ceea ce ar fi fost incorect si inacceptabil, ci sa intre intr-un fel de tur preliminar, astfel incat alegerile din iunie sa devina un tur 2, in care voturile din zona antiPSD sa fie reunite in spatele unui singur candidat, asa cum voturile PSD sunt reunite in spatele unui singur candidat.

De ce mi se pare o propunere rationala? O minima logica spune ca atunci cand ai doua bazine de vot cel care e divizat pierde, chiar daca e mai mare, in fata unuia unit, chiar daca e mai mic.

Deci cat timp voturile dreptei raman divizate calea spre victorie ii e matematic deschisa dnei Firea si nu ma indoiesc ca dl Nicusor Dan, ca matematician, intelege perfect acest lucru. Ma intreb acum daca nu cumva il si doreste.

Care e problema daca va castiga dna Firea, veti intreba? Nu am nimic cu domnia sa, iar faptul ca eu nu ma regasesc intr-o femeie care se considera menajera familiei sale e doar un detaliu personal.

Problema este partidul dnei Firea, un partid condus de un condamnat definitiv pentru fapte asimilate celor de coruptie, un partid care face declaratii constante antiJustitie, care respinge pe banda rulanta cererile DNA dupa ce le tergiverseaza, ca in cazul Coltatean, un partid care se pregateste sa instaleze in pozitia a treia din stat un inculpat despre care vorbeste fara rezerve drept potential viitor premier.

Dna Firea nu s-a disociat nici de dl Dragnea, nici de dl Ponta, dimpotriva ii considera pe amandoi potriviti pentru functiile actuale si pentru functii inalte in stat, deci impartaseste atitudinea antiJustitie a partidului sau, ceea ce din punctul meu de vedere o face nu numai indezirabila, ci de-a dreptul periculoasa.

Nu sunt singura care considera ca o victorie a PSD, mai ales in reduta pana acum inaccesibila formal (pentru ca Sorin Oprescu tot PSD a fost de facto) numita Bucuresti, va da aripi partidului pregatit dupa toate semnele pe care le vad sa dea un asalt deciziv asupra legislatiei penale si chiar asupra institutiilor statului de drept. '

Deja Victor Ponta insusi vorbeste despre motiunea de cenzura de dupa alegeri, in functie de validarea de la urne.

De aceea, mi se pare ca a opri asaltul PSD asupra Bucurestiului are o importanta nu doar locala, ci nationala. Iar dl Nicusor Dan putea avea un rol esential in aceasta rezistenta, nu retragandu-se pur si simplu, nu i-a cerut nimeni asta, ci acceptand o competitie, solutia cu respect pentru ambele electorate, care sa constientizeze ca au sansa sa sustina omul cu cele mai mari sanse reale.

Daca este atat de sigur ca se afla pe locul al doilea, ar fi trebuit sa imbratiseze imediat propunerea, era un pasaport spre functia pe care o doreste. Sau stie ca este al treilea si atunci sa-l suspectez ca a dat publicitatii recent un sondaj prelucrat?

Mi se pare o fractura logica in comportamentul dlui Dan care se pretinde mai bine plasat, dar refuza beneficiul acestei pozitii oferite pe tava.

Asa cum fractura mi se pare sa spui ca pana la urma accepti sondajul, dar nu iti pasa de rezultatul lui? De ce il mai faci atunci, ca sa te afli in treaba, ca sa blufezi? Asta nu mi se pare o atitudine de om sigur pe el si nici atitudinea cuiva caruia ii pasa de Bucuresti. Mi se pare un joc mic, egoist si destul de arogant.

Oricate erori au facut liberalii si despre care am scris de nenumarate ori, oricate probleme interne are acest partid, el nu este condus de un penal cu acte in regula, nici nu se avanta impotriva Justitiei, iar intre dl Predoiu si dna Firea nu cred ca poate fi pus semnul egalitatii decat daca esti foarte rau intentionat.

Dl Dan ma contrariaza si prin faptul ca nu se declara nici de stanga, nici de dreapta. Povestea cu asfaltul fara culoare politica este o manipulare. Da, n-are, dar felul in care gandesti finantarea acelui asfalt are.

In mod normal, intr-o politica normala - aceea spre care dl Dan vrea sa ne indrepte salvandu-ne, nu-i asa?, de actuala - asumarea ideologica are un rol esential: ofera predictibilitate.

Cand alegi un politician de stanga sau de dreapta stii, in mod normal, la ce trebuie sa te astepti in privinta fiscalitatii, a viziunii asupra prioritatilor etc. Ca acum nu se intampla asa e o problema majora, una dintre sursele relelor de care trebuie sa scapam.

Si precum bazaitul unui tantar in toiul unei nopti toride nu-mi da pace gandul ca prima oferta de coalizare a fortelor de dreapta refuzata de dl Dan fara drept de apel a fost a partidului Monicai Macovei. Liberalii ii put a coruptie. Dar M10?

N-a vrut decat pe cont propriu, "eu sau nimic", ceea ce imi arata cel putin un egoism feroce, daca nu chiar un calcul politic cinic al unui politician clasic, care vede in aceste alegeri nu o decizie pentru soarta Bucurestiului, ci o trambulina pentru o ulterioara cariera politica nationala care trebuie folosita cu orice pret, inclusiv acela al cedarii Bucurestiului.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Nicusor Dan Catalin Predoiu alegeri Bucuresti , #candidat primaria Bucuresti