Cum functiona industria spagii in Primaria Bucuresti? Un miliard in 7 ani - Interviu cu Nicusor Dan

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 06:46
14109 citiri
Cum functiona industria spagii in Primaria Bucuresti? Un miliard in 7 ani - Interviu cu Nicusor Dan
Foto: Facebook/ Nicusor Dan

Primariile din Bucuresti ar trebui sa faca publice contractele si sa inceapa o auditare a cheltuirii banului public din ultimii trei ani. Presiunea publica poate determina acest lucru, afirma presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, care si-a anuntat intentia de a candida din nou pentru functia de primar general al Capitalei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Nicusor Dan a explicat cum functioneaza retelele de fraudare a banilor bucurestenilor si a estimat ca ele au prejudiciat bugetul Capitalei cu aproximativ 120-150 de milioane de euro pe an si asta doar in zona achizitiilor publice. Totodata, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a acuzat blatul transpartinic care a facut posibil acest furt.

Unul dintre proiectele lui Nicusor Dan este introducerea unui sistem prin care bucurestenii sa poata urmari online, in timp real, orice plata facuta de Primarie. Aflati din interviu ce alte proiecte are Nicusor Dan pentru Bucuresti, incepand de la nivelul confortului cetateanului.

Intentionati sa candidati din nou la Primaria Capitalei. Sa zicem ca sunt un bucurestean dezamagit, care nu mai are incredere in nimeni. Cum ma convingeti sa va acord atentie, sa va cred si apoi sa va votez?

Exista o componenta umana si una de program. In privinta calitatii umane, toata activitatea mea de pana acum imi acorda o prezumtie de onestitate. Exista CV-ul pe care toata lumea il poate vedea si sunt cateva zeci de personalitati ale vietii publice care mi-au acordat sprijin.

Apoi, sunt singurul dintre numele vehiculate pentru aceasta functie care poate spune ca in ultimii 10 ani a facut ceva pentru Bucuresti.

Ce?

Initial a existat un oarecare dialog cu autoritatile, perioada in care am contribuit la modificarea in bine a legii urbanismului si a spatiilor verzi urbane. Dupa intreruperea dialogului, Asociatia Salvati Bucurestiul a declansat peste 300 de litigii si ca rezultat al lor avem spatii verzi pe care nu s-au construit blocuri, avem cladiri salvate de la demolare.

Am intrat si de partea municipalitatii pe care am ajutat-o sa nu plateasca daune de zeci de milioane de euro solicitate de dezvoltatori nemultumiti.

In privinta programului, inca din 2012 am propus un program realist pentru Bucuresti, iar acum este chiar imbunatatit.

Ce vreti sa faceti pentru Bucuresti din functia de primar?

Sunt trei directii mari. Una tine de alocarea de bani pentru nevoile reale ale cetateanului. Aici vorbim despre crese si gradinite de stat, dar si despre scoli, astfel incat toti elevii sa poata invata dimineata, iar dupa-amiaza sa poata exista after-school.

Vorbim despre refacerea retelei de energie termica, un transport public in care sa se respecte programul afisat, despre investitii ale primariei in soseaua de centura, chiar daca nu tine de unitatea adminstrativa, pentru a rezolva realmente traficul din Bucuresti si nu doar a muta problema dintr-un loc intr-altul prin poduri si pasaje. Deci aspecte care tin de confortul locuirii.

Al doilea palier este punerea in ordine a ceea ce se intampla in Bucuresti din punct de vedere administrativ. Asta inseamna cadastru, sa ai pe acelasi suport informatic si informatia postala, si cea despre proprietate, despre autorizatii si despre retele, despre proprietatile publice ale municipalitatii, spatii verzi. Astfel incat sa avem o baza solida cand discutam, de exemplu, despre banii pe care ii incaseaza Bucurestiul din proprietatile pe care le are.

Vreau sa propun un sistem prin care cetatenii sa poata urmari online pe loc platile pe care municipalitatea le face.

Iar al treilea palier este de stimulare a activitatii economice acolo unde Bucurestiul are un potential mare, adica IT si industriile creative.

Veti candida ca persoana apolitica, ca in 2012, sau ca reprezentant al partidului pe care l-ati fondat, Uniunea Salvati Bucurestiul (USB)?

Voi candida in numele USB. Vom avea liste la Consiliul General, la cele de sector. Acesta este pasul inainte fata de 2012. Voi candida impotriva unui mod de a face politica, dar in jocul politic.

Dar in acelasi timp spuneati ca asteptati sustinerea celorlalte partide.

A fost o discutie teoretica. In 2012 am spus ca, daca ipotetic vor exista partide care ar dori sa ma sustina, o pot face fara sa ceara nimic in schimb. Evident ca nu a fost niciunul. Nu ma astept la sustinerea neconditionata a unui partid.

Aveti un proiect care presupune multe reforme, alocari de bani in directii noi. Dar bugetul depinde de votul consiliului, cel care vedem ca face politica in modul pe care il dezavuati dvs. Cum veti impaca aceste aspecte?

De asta am infiintat partidul Uniunea Salvati Bucurestiul. Noi avem speranta ca bucurestenii sa ne voteze si listele pentru Consiliul General.

Pe de alta parte, relatia dintre primar si Consiliul General nu e atat de disproportionata cum pare, adica primarul ar fi total subordonat consiliului. Intreg aparatul de specialitate e subordonat primarului si prin acest aparat poate propune proiectele pe care consiliul sa le voteze. Primarul este cel care propune bugetul. Iar in cazul unui consiliu ostil, primarul poate restrange aria de proiecte propuse, astfel incat acesta ori sa le voteze, ori sa lase banii necheltuiti.

Pana acum in ecuatia primar-consiliu s-a mers pe negociere, cu exemple clare de lucrari "jumatate firmele tale, jumatate firmele mele". A fost un blat.

Campania electorala costa mult, cheltuielile se recupereaza in general prin mijloace de competenta DNA. Opulenta campaniei poate fi un prim semnal de alarma. Cum va veti finanta campania si ce fel de campanie va fi ea?

In 2012 am avut un buget de 50.000 de euro. Am fost singurul care am pus cheltuielile pe site, ca sa fie lucrurile transparente. Banii au fost din donatii si ma astept sa se intample acelasi lucru, dar pe o scara mai mare, pentru ca atunci eram complet necunoscut. Vom miza mult pe online, care si-a dovedit eficienta in 2012.

Cum explicati succesul lui Sorin Oprescu pana in ziua retinerii, cu cote foarte mari de incredere, in conditiile in care problemele Bucurestiului sunt departe a fi rezolvate?

A fost o combinatie de factori. Sorin Oprescu nu a avut o opozitie politica reala, avand in vedere blatul dintre primar si consiliu, nu a fost nici o opozitie mediatica. Sorin Oprescu a avut o protectie media si multe dintre faptele sale nu au fost cunoscute de publicul larg.

Toate dublate de faptul ca pentru un anumit public Sorin Oprescu este un foarte bun comunicator, iar titlul de profesor si doctor in medicina au ajutat, titluri care sunt insa in opinia mea frauduloase.

La cat estimati ordinul de marime al prejudiciului provocat bucurestenilor in mandatele lui Sorin Oprescu?

Bugetul total al primariei e de 900 de milioane de euro, achizitiile publice reprezina 400-500 de milioane, daca socotim cam 30% preturi umflate, avem doar la achizitiile publice un prejudiciu anual de aproximativ 120-150 de milioane de euro. In 7 ani, un miliard.

Dar nu vorbim doar de atat. Este vorba si despre desfigurarea orasului, de faptul ca municipalitatea castiga foarte putin din proprietatile pe care le are, vorbim despre ceea ce s-a pierdut prin faptul ca nu a fost stimulata dezvoltarea economica a Bucurestiului.

Cum functiona industria spagii in primarie?

Noi cunoastem foarte bine partea de documentatii si autorizatii ilegale in urbanism. Aici erau retele de arhitecti care ajungeau pana la primarul general. DNA a aratat in cazul Solomon Wigler. In partea de achizitii publice, banuim ca era acelasi tip de retea in care se negociau contractele inainte de a fi atribuite.

Foarte multe dintre licitatiile organizate de PMB au avut un singur ofertant, care e de presupus ca se intelegea cu functionari din primarie pentru a castiga in schimbul unei spagi, pe care sa o dea la atribuirea contractului.

Si mai e un moment - la plata efectiva a lucrarilor. E o practica a ultimilor ani: bugetul era prognozat cu mult mai mare decat urma sa fie realizat si sub pretextul lipsei banilor firmelor care executasera lucrari li se cereau din nou bani. Si aici dovada e dosarul lui Madalin Dumitru de la Directia de Infrastructura.

O dovada ca aceste retele exista este chiar faptul ca nimeni nu mai vrea sa fie primar general interimar.

Si daca nimeni nu va dori in continuare?

Consiliul trebuie sa voteze noi viceprimari si unul sa devina primar general interimar.

Deci vorbiti de retele consolidate cu ramificatii profunde. Daca veti prelua PMB, cum veti reusi sa le distrugeti inainte sa va distruga ele pe dvs?

Trebuie facuta o evaluare a directorilor si schimbati foarte multi dintre ei, iar primarul poate face acest lucru. Exista mecanismul legal prin care o comisie din primarie, numita in parte chiar de primar, poate schimba un director care a comis ilegalitati. Si ne putem astepta sa gasim ilegalitati cand vom intra in acte.

Daca ai un numar de directori pe care te poti baza, profesionisti si integri, ei isi vor putea struni directia. Toate acestea se fac cu multa transparenta. Cand ai toate contractele si facturile online, va fi foarte greu sa mai faci tipul acesta de afacere.

De unde profesionisti integri, mai ales pe salarii mici? Ii aveti?

Sigur ca da. O sa ii vedeti in curand, cand lansam candidatura si programul. Dar as vrea sa precizez un lucru. Directorii se aleg prin concurs. Eu voi prezenta oamenii pe care ii consider potriviti, dar, potrivit legii, ei vor da concurs.

Se spune ca nu vor sa vina oameni in administratia publica. E partial adevarat. Se tem sa vina in administratie asa cum a fost ea pana acum. Cand exista o garantie de onestitate si buna functionare, vor fi oameni care sa-si doreasca sa intre in administratia publica, chiar si pentru a scrie asta in CV-ul lor.

Va veti incepe mandatul cu o mare auditare a primariei?

Vrem sa inceapa chiar de acum. Am vazut deja la trei primarii din Bucuresti fenomenul lui 10% si asta nu se poate fara o complicitate a intregii administratii, inclusiv a consiliului. O sa incepem o campanie in care vom solicita oamenilor sa puna presiune pe primarii pentru a face publice contractele din ultimii trei ani si pentru ca primariile sa demareze chiar de acum audituri cu firme profesioniste pentru felul in care au cheltuit banii in ultimii 3 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Nicusor Dan candidat primarie, #Oprescu spaga primarie , #candidat primaria Bucuresti