Cristian Busoi, pariul lui Iohannis pentru Bucuresti! Cu ce se ocupa Nicusor Dan?

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 08:21
6369 citiri
Cristian Busoi, pariul lui Iohannis pentru Bucuresti! Cu ce se ocupa Nicusor Dan?

Presedintele Klaus Iohannis l-a luat pe Cristian Busoi, europarlamentar, membru PNL, intr-o plimbare oficiala prin Capitala.

Domnul Busoi s-a inscris in competitia interna a liberalilor pentru a ocupa pozitia de candidat la Primaria Bucurestiului si a castigat.

Domnul Busoi se afla la originea scandalului in ce priveste prima propunere pentru noul ministru al Sanatatii. Chirurgul rezident Andrei Baciu este un colaborator al domniei sale.

In opinia mea, plimbarea de marti inseamna o forma regala de binecuvantare din partea lui Klaus Iohannis pentru candidatul liberal la Primaria Capitalei. Dar ce sanse are sa castige europarlamentarul pozitia de primar al Bucurestiului?

Eu cred ca are sanse sa castige doar daca va alerga singur in aceasta cursa. Competitia pentru pozitia de lider al celui mai mare oras din tara va fi una deschisa si atipica. Multi alegatori informati si un Bucuresti fara edil dupa arestarea lui Oprescu. Alegerea va fi dintr-un singur tur de scrutin, iar victoria va reveni celui care strange cele mai multe voturi. O competitie dura, cu cifre mari.

Nominalizatul PNL s-ar putea bucura de sprijinul presedintelui Iohannis care, probabil, se va manifesta prin astfel de evenimente simbolice. Dar asta ar fi suficient pentru ca domnul Busoi sa castige?

Cu mai putin de un an pana la confruntarea electorala, Nicusor Dan cred ca se afla intr-o pozitie buna. E din ce in ce mai vizibil, si-a creat o formatiune politica si este posibil sa fie sustinut in campania pentru Bucuresti si de partidul Monicai Macovei, M10. Pare putin in acest moment, dar sa nu uitam ca, in urma cu patru ani, Nicusor Dan, ca independent, a luat 9% din voturile bucurestenilor.

Daca MP-ul lui Traian Basescu decide sa-l sustina tot pe Nicusor Dan, liberalii ar avea o mare problema.

Cu toata campania declansata deja de Cristian Busoi, dupa parerea mea acesta e invizibil pentru cei mai multi locuitori ai orasului. Va fi perceput ca un candidat proaspat, fara experienta in alegeri. In plus, e un candidat lipsit de expertiza in problemele orasului, iar, daca se va compara cu Nicusor Dan care conduce un ONG, "Salvati Bucurestiul", si lupta de ani de zile cu abuzurile primarilor din oras, cred ca va fi in dezavantaj.

Nu se stie care sunt resorturile din interiorul PNL care l-au propulsat pe Cristian Busoi in pozitia de cel mai bun candidat pentru primarie, dar cred ca banii au contat mult. Salariul de europarlamentar vechi, din 2007, plus pozitia de sef CNAS pentru o perioada, l-au transformat pe Cristian Busoi intr-o persoana care are resurse si influenta pentru a organiza o campanie de electorala atat de costisitoare.

Pe de alta parte, Monica Macovei, in campania prezidentiala din 2014, a dezvoltat si implementat in Romania un model de finantare prin mici donatii rapide facute de sustinatori prin PayPal. Nu a strans multi bani, dar a reusit ceva spectaculos: sa-i faca pe oameni sa participe si sa-l responsabilizeze pe candidat. Astfel, la nivelul comunitatii, se creeaza o legatura extrem de puternica intre politician si alegator, una mai tare decat cea bazata pe promisiuni fara acoperire sau cea bazata pe cumpararea de voturi. Sensul politicii e orientat catre cetatean si nu spre un tatuc politic de la care oamenii asteapta minuni.

Din semnele aratate pana acum, PNL va merge pe solutia clasica de campanie a unui mare partid: afise, televiziune si pomeni electorale. S-ar parea insa ca Nicusor Dan va avea o alta strategie, sa-i spunem una de gherila pe care Macovei a experimentat-o in confruntari anterioare.

In acest moment, e prematur sa facem pariuri, dar Bucurestiul va fi castigat de candidatul perceput de oameni ca fiind cel mai departe de actuala clasa politica, una care s-a prabusit cu zgomot in aceasta toamna.

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
Lucrările la Podul Grant, la un pas de finalizare. Când va fi redeschisă circulația FOTO
Lucrările la Podul Grant, la un pas de finalizare. Când va fi redeschisă circulația FOTO
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat, miercuri, că pe data de 31 martie va fi redeschisă circulaţia rutieră pe Podul Grant, pe sensul Crângaşi - Turda. "Aşa cum am...
#candidat PNL Primaria Capitalei, #Cristian Busoi Primaria Capitalei, #Nicusor Dan Primaria Capitalei , #candidat primaria Bucuresti
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Poza 3195
3195
rank 5