Cum vrea Nicusor Dan sa rezolve 3 probleme majore ale Capitalei: Termoficarea pe butuci, cladirile cu bulina si companiile municipale

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 08:11
13642 citiri
Cum vrea Nicusor Dan sa rezolve 3 probleme majore ale Capitalei: Termoficarea pe butuci, cladirile cu bulina si companiile municipale
Foto: Arhiva Ziare.com/Gabriel Kolbay

Nicusor Dan sustine ca a identificat o serie de solutii destul de simple si de clare pentru rezolvarea unor probleme majore ale Bucurestiului, care le dau de furca, de ani buni, tuturor administratiilor locale ale orasului.

Nicusor Dan vrea sa candideze ca independent la functia de primar al Capitalei, dar cu sprijinul partidelor din Opozitie. Momentan, oficial, are doar sustinerea partidului pe care l-a fondat, adica al USR. In aceste conditii - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - Nicusor Dan si-a lansat marti un site de campanie. Acesta contine, printre altele, Proiectul pentru Bucuresti, adica viziunea politicianului pentru dezvoltarea orasului.

La solicitarea Ziare.com, omul politic care isi doreste sa preia administrarea orasului de la Gabriela Firea, la alegerile locale din 2020, a detaliat cateva dintre masurile despre care spune ca ar ajuta la rezolvarea rapida marilor probleme ale Capitalei.

Iata cateva dintre aceste masuri.

Consolidarea tuturor cladirilor cu bulina rosie, in 3 ani. Iata in ce conditii

Peste 8.000 de bucuresteni locuiesc in cele aproape 350 de cladiri cu bulina rosie din Capitala. Toti acesti oameni risca sa isi piarda viata, la un cutremur mare, ajungand sub munti de daramaturi.

Administratia Firea a lansat un program de consolidare a cladirilor cu risc seismic si lucreaza, in principal, la cladiri din zona de Centru.

Ceea ce n-a reusit inca este sa se apuce de consolidarea celor mai multe dintre blocuri cu bulina rosie de prin oras. Motivul principal: vazand ca, in anii din urma, consolidarea unor cladiri s-a blocat, cei mai multi dintre bucuresteni refuza sa accepte lucrarile si sa se mute, pentru 2-3 ani, in locuinte de necesitate puse la dispozitie de administratia locala.

Legea - adica OG 20/1994 - ii permite Gabrielei Firea sa ceara ordonante presedintiale pentru mutarea fortata a locuitorilor din imobilele cu risc seismic si realizarea consolidarii. Dar primarul general evita aceasta solutie, in principal pentru ca, aplicand-o, si-ar pierde din popularitate.

Nicusor Dan sustine, insa, ca, daca s-ar trece peste astfel de chestiuni minore, iar PMB ar proceda cum spune legea - adica daca oamenii ar fi obligati cu instanta sa accepte consolidarea - in 3 ani pericolul reprezentat de cladirile cu bulina din Bucuresti ar fi indepartat.

"Aici exista 3 etape care trebuie parcurse. Prima este una de evaluare. Noi avem, inca, in zona de Centru, cladiri inalte interbelice care n-au fost expertizate. O astfel de expertizare a inceput in timpul ministrului Nicolae Noica (in perioada 1996-1999), dar nu s-a finalizat. Asa ca mai intai ar trebui sa facem asta. Cu ordonanta presedintiala, acolo unde proprietarii nu permit accesul in cladire. Asta s-ar putea face intr-un an, cu banii PMB.

Apoi, tot PMB ar trebui sa se ocupe de proiectarea lucrarilor.

Si, in cele din urma, ajungem la executie. Aici e un punct critic, pentru ca exista un principiu de drept potrivit caruia PMB nu poate intra pe proprietatea cuiva fara acord. Dar legea spune ca, pentru a intra, PMB trebuie sa ceara ordonanta presedintiala. Iar PMB n-a facut asta. Acum consolideaza fie imobile proprii, fie imobile in care s-a inteles cu proprietarii", a mai spus Nicusor Dan pentru Ziare.com.

Salvarea termoficarii: bani europeni si lucru in rimt mai alert

Reteaua de distributie a agentului termic din Capitala are cam 4.000 de kilometri de conducte prin care circula apa fierbinte. Dintre acestea, circa 1.000 de kilometri sunt conducte magistrale, cu grosime chiar si de peste un metru.

Tevile sunt vechi si de 65 de ani si pocnesc des, mai ales iarna. In perioada 1995 - 2000, pe vremea cand primar era Traian Basescu, s-au schimbat vreo 100 de kilometri de conducta. In rest, nu s-a prea investit.

In prezent, administratia Firea incearca schimbarea a pana la 20 de kilometri de conducta pe an. De lucrari s-au ocupat RADET (intre timp intrata in faliment), mai multe firme contractate de Regie, dar si Compania Energetica SA (care probabil va disparea si va lasa loc companiei nou infiintate Termoenergetica Servicii SA).

In plus - ca sa aiba bani pentru a schimba cam un sfert din conductele vechi - pana la finele anului, PMB poate depune, pe ultima suta de metri, o cerere de finantare pentru a obtine 176 de milioane de euro de la UE.

Daca rateaza termenul de depunere, ar putea pierde banii.

In context, Nicusor Dan sustine ca lucrurile ar trebui accelerate, iar sistemul, dinamizat.

"Am pierdut deja 4 ani. De ce? Din cauza ca RADET nu si-a platit datoria catre ELCEN si astfel nici nu a putut ajunge niciodata intr-o situatie financiara care sa ii permita sa acceseze banii europeni. Sigur ca acum exista Termoenergetica, fara datorii. Dar nu a tras nici ea banii europeni.

In plus, ritmul in care s-au schimbat retelele este mai mult decat insuficient. De la 1.000 de kilometri de retea primara, in 3 ani, am schimbat cam 30-40 de kilometri. Asta inseamna ca va dura 100 de ani sa terminam!? Tot ce trebuie sa faci este sa aloci bani si sa ai o viteze de lucru mult mai mare!

Daca n-o faci cum trebuie - si in Bucuresti nu s-a facut cum trebuie - ajungi sa ai probleme pe partea de productie. In sensul ca, neincasandu-si banii, nici ELCEN nu s-a putut moderniza suficient. Si ati vazut explozia de weekendul trecut...

Si aici trebuie facut un calcul serios pentru a stabili daca pentru partea de nord a orasului merita sa construiesti centrale noi, ca sa nu mai alimentezi zona din CET-urile din sudul orasului. Nu vorbim despre declaratii, ci despre calcule adevarate, care sa arate daca merita sa construiesti. Si daca da, cum: cu bani proprii sau in parteneriat public privat", a mai spus Nicusor Dan.

Companiile municipale: multe merita desfiintate. Dar nu neaparat toate

Gabriela Firea a reformat administratia, infiintand 22 de companii municipale. Ulterior, 20 dintre ele (cu exceptia Trustului de Cladiri Metropolitane si a CM Cimitire - n.red.) au fost declarate ilegale de instanta, in urma solicitarii USR. Companiile au fost, insa, readuse in legalitate - intr-o maniera contestata din nou de USR - printr-un nou vot al Consiliului General.

Marea problema a celor mai multe dintre aceste companii a fost - inca de la inceput - lipsa de transparenta si faptul ca, in loc sa le arate bucurestenilor ce au facut, au tinut la secret modul in care au cheltuit banii sau in care si-au ales conducerea.

Nicusor Dan sustine ca, din cauza ineficientei, multe companii ar trebui desfiintate. Dar nu neaparat toate.

"Ca filosofie generala, sunt domenii in care o municipalitate poate decide ca vrea sa lucreze cu o companie proprie. Nu sunt impotriva acestui mod de a gandi. (...)

Acum, pe situatia practica a companiilor din Bucuresti, discutia juridica e foarte complicata. Eu inclin sa cred ca - dupa aprobarea noului Cod Administrativ prin OUG - reconfirmarea lor este legala. Inclin sa cred. Am auzit si opinia contrara.

In orice caz, problema acestor companii este alta: Asa cum au fost ele gandite, sunt gauri negre, din punct de vedere economic. Si asta inseamna ca multe dintre ele ar trebui restructurare, activitatea lor ar trebui redusa si multe ar trebui desfiintate. Sigur, in urma analizelor si fara sa afectam contractele in derulare.

Am auzit si teoria potrivit careia daca va veni un primar nou va da oamenii afara. Inteleg ca ceea ce spun poate fi citit in aceasta nota. Cu toate astea, n-o sa ma abat de la un principiu. Anume: primaria nu e institutie de asistenta sociala pentru angajatii ei si ai institutiilor din subordine. Scopul ei este sa optimizeze serviciile pentru bucuresteni, cu banii bucurestenilor", a mai spus Nicusor Dan.

Politicianul spune ca, in perioada urmatoare, va organiza dezbateri publice pentru a putea vorbi cu bucurestenii despre aceste idei, dar si despre multe altele legate de optimizarea transportului in comun, reducerea poluarii din Capitala si cresterea vizibilitatii orasului in lumea de business, in cea turistica si cea culturala.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Nicusor Dan proiect Bucuresti, #Nicusor Dan termoficare, #Nicusor Dan consolidari risc seismic, #Nicusor Dan desfiintare companii municipale , #candidat primaria Bucuresti
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Este cat se poate de clar ca Nicusor Dan este cel mai bun candidat
Poza hello
hello
rank 5
Este clar ca Nicusor Dan este cel mai bun candidat pentru primaria