Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nicusor Dan: Merg pana la CCR daca nu intru in Consiliu

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:43
7209 citiri
Nicusor Dan: Merg pana la CCR daca nu intru in Consiliu

Nicusor Dan, candidatul independent la functia de consilier al Primariei Capitalei, care luni, dupa alegeri, obtinuse peste 5 la suta din voturi, dar marti seara scazuse la 4,7 la suta, este decis sa mearga pana la Curtea Constitutionala pentru a obtine ceea ce si-a propus.

"Faptul ca 70.000 de oameni au votat pentru un candidat independent si s-au coalizat, cumva, impotriva reprezentantilor partidelor politice este un semnal de schimbare. Chestiunea cu intratul sau neintratul in Consiliu este o problema tehnica. In cazul in care nu voi strange 5 la suta, voi face o contestatie care va fi judecata, probabil, in cateva luni, la Curtea Constitutionala.

Sansele ca aceasta sa-mi dea dreptate sunt foarte mari, pentru ca nu este normal ca un candidat pe lista unui partid sa intre cu 13 sau 14.000 de voturi, iar un candidat independent sa aiba nevoie de 40.000 de voturi. Stiu ca asa este legea, dar orice lege poate avea prevederi neconstitutionale si acesta este rolul Curtii Constitutionale", a declarat, pentru Ziare.com, Nicusor Dan.

"In cazul in care nu facem 5 la suta, contestatia va fi depusa miercuri dupa amiaza sau joi dimineata", ne-a spus candidatul independent la Consiliul Primariei Bucuresti.

Sistemul actual face aproape imposibila intrarea unui independent in CGMB, in conditiile in care un candidat intr-o astfel de pozitie trebuie sa obtina de trei ori mai multe voturi decat cele necesare pentru fiecare consilier sustinut de un partid. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in ce priveste adunarea semnaturilor pentru depunerea candidaturii, dar mobilizarea uriasa din jurul lui Nicusor Dan a facut posibil acest lucru.

Intrebat daca este atras de vreun partid politic, in special dupa ce Ludovic Orban a declarat, marti, pentru Ziare.com, ca "Nicusor Dan este apropiat de valorile Partidului National Liberal", presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat ca nu va intra intr-un partid politic, oricare ar fi acela.

Ludovic Orban: Nicusor Dan, apropiat de valorile PNL - Interviu Ziare.com

"In niciun caz nu voi intra intr-un partid politic. Probabil ca vor mai exista declaratii de acest gen, dar oamenii astia se uita la scorul de noua la suta, nu la persoana mea. Daca se uitau la persoana mea, puteau sa ma vada si pana acum, avand in vedere ca sunt o persoana publica de cinci ani de zile", ne-a declarat Nicusor Dan.

Nici macar Parlamentul nu-l atrage pe candidatul independent. "Categoric nu. Am cerut voturile bucurestenilor pentru o lupta pentru Bucuresti, pe care o ducem deja de cativa ani, o sa o continuam cu alta anvergura acum, dupa ce ne-au votat 70.000 de oameni. Lupta pentru Bucuresti abia acum incepe si ar fi penibil sa o abandonam dupa trei luni. In situatia in care apar candidati independenti veritabili si corecti, s-ar putea ca structura formata in jurul meu sa-i sprijine", a mai spus fostul olimpic la matematica.

"Mai am 15.000 de euro"

Intrebat ce va face cu echipa pe care a format-o, Nicusor Dan a raspuns ca acest lucru ramane sa fie discutat. "S-a format un curent de cateva zeci de mii de oameni, sustinatori ai unui independent, si o structura de cateva sute de oameni care au activat in campania electorala. Daca ea va capata o structura juridica, ramane sa vedem".

Campania non-conformista a lui Nicusor Dan, dusa mai mult online si cu imagini cu impact puternic - un exemplu ar fi afisul ce aminteste de revolta din piata Tien An Men plasat langa Bucur Obor - a costat in jur de 50.000 de euro. Acesti bani au provenit in mare parte din donatii.

"Mai avem inca bani de luat, bani de dat. O sa facem publice cheltuielile si veniturile folosite in campanie. Am strans cam 40-45.000 de euro, am cheltuit cam 50.000, diferenta am platit-o eu. La inceputul campaniei am spus ca am 20.000 de euro, ceea ce inseamna ca mai am in jur de 15.000 de euro".

Potrivit spuselor lui Nicusor Dan, implicarea sa in politica, ca independent, nu ar trebui sa fie singulara. "Pentru peisajul politic din Romania ar fi bine ca, incepand din aceasta toamna, multi oameni competenti din Romania, poate cu mai multi bani decat am avut noi, sa incerce sa intre in politica, pentru ca numai asa putem incerca sa schimbam felul in care este guvernata Romania", a mai spus Nicusor Dan.

"Vor mai urma miscari de strada"

In perioada de pana la urmatoarele alegeri, Nicusor Dan este convins ca vor mai urma miscari de strada, asa cum s-a intamplat la inceputul acestui an. "Nu cred ca in Romania se va repeta perioada '92-'96, a guvernarii Vacaroiu. Cred ca vor urma miscari de strada, asa cum s-au intamplat in ianuarie", a precizat Nicusor Dan.

Intrebat daca va candida la urmatoarele alegeri locale, daca nu va avea succes acum, Nicusor Dan a raspuns: "Da, daca nu va aparea un alt candidat independent mai bun decat mine".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Nicusor Dan contestatie alegeri, #Nicusor Dan partid politic, #Nicusor Dan bani cheltuiti campanie , #candidat primaria Bucuresti