Nicusor Dan vrea sa fie candidatul Opozitiei la Primaria Capitalei: De ce nu revine in USR si ce acord le propune partidelor Interviu

Joi, 19 Septembrie 2019, ora 09:11
7782 citiri
Nicusor Dan vrea sa fie candidatul Opozitiei la Primaria Capitalei: De ce nu revine in USR si ce acord le propune partidelor Interviu
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Nicusor Dan crede ca un candidat independent, asa cum ar fi el, are sanse mai mari sa fie sustinut de toate partidele de Opozitie la Primaria Capitalei si le propune acestora incheierea unui acord si formarea unei echipe care sa inceapa sa pregateasca politicile publice care vor fi asumate dupa castigarea alegerilor locale de anul viitor.

Inscrierile pentru desemnarea candidatului USR la Primaria Bucuresti s-au incheiat pe 15 septembrie, in cursa intrand, alaturi de Nicusor Dan, doi membri ai partidului: Dragos Dragoteanu si Mihnea Barbulescu. Procedura s-a blocat, insa.

Roxana Wring a demisionat, marti, din functia de presedinte al USR Bucuresti, iar Biroul Municipal inca mai lucreaza la redactarea regulamentului in baza caruia se va desfasura competitia interna, un mare semn de intrebare fiind ridicat, de exemplu, cu privire la faptul ca Nicusor Dan nu mai este membru al USR, desi se lupta sa fie desemnat unicul candidat al partidului.

Contactat de Ziare.com, Nicusor Dan a acceptat sa ne raspunda pe scurt la cateva intrebari pe teme mai mult sau mai putin delicate, care ii preocupa pe sustinatorii USR din Bucuresti (si nu numai pe ei), cum ar fi: ce solutie are pentru RADET si de ce refuza sa revina in partidul pe care l-a fondat.

Spuneti-ne mai intai daca stiti de ce s-a blocat procedura si ce urmeaza.

Stiu doar ca a fost anuntat un calendar pentru desemnarea candidatului USR Bucuresti la primarie, care avea un termen limita de inscriere a candidaturilor - 15 septembrie. Eu am luat cunostinta de el, pentru ca am avut intalniri cu membrii filialelor de sector. Calendarul mai cuprindea campania electorala propriu-zisa si perioada in care membrii USR voteaza, daca nu ma insel, 12-13-14 octombrie, prin vot electronic. Dar eu nu stiu in ce masura regulamentul pe care ei l-au propus era complet.

USR a avut un congres in perioada 14-15 septembrie si eu mi-am depus candidatura in mod special dupa ce s-a incheiat congresul, pentru ca sa nu existe niciun fel de speculatii ca as vrea sa interferez in activitatea USR.

Afla mai multe despre:

Ce le raspundeti celor care sustin ca nu aveti dreptul sa va inscrieti in competitia interna a USR pentru ca nu mai sunteti membru al partidului, iar statutul ar interzice o candidatura externa?

In ceea ce priveste posibilitatea ca ei sa ma sustina pe mine din punct de vedere statutar (eu stiu foarte bine, pentru ca eu am scris statutul!), statutul prevede o procedura prin care membrii pot sa candideze si sa aiba sustinerea partidului pentru asta, iar Conferinta Municipiului Bucuresti are autoritatea de a desemna candidatul, dar statutul nu exclude posibilitatea ca aceasta Conferinta a Municipiului Bucuresti, care contine toti membrii USR Bucuresti, sa decida: 'Noi sustinem un independent, nu un membru de-al nostru'.

La conferinta de presa de marti ati mentionat situatia de la Timisoara. Puteti sa ne dati mai multe detalii?

Acolo nu au avut practic un regulament de desemnare a candidatului, au avut un set de documente pe care le-au emis de-a lungul timpului si intr-unul dintre ele spuneau ca deschid competitia si pentru cei din afara. Negru pe alb. Pana la urma, insa, toti cei patru candidati au fost membri ai USR.

Citeste mai multe despre Ce vrea sa faca din Timisoara germanul care a studiat in 3 tari, vorbeste 4 limbi si a negociat planuri de pace in Africa - Interviu

In dezbaterile de pe retelele sociale apare frecvent intrebarea: Ce solutie ar avea candidatul USR la Primaria Capitalei pentru rezolvarea problemelor RADET. Dvs ce solutie propuneti?

Exista mai multe aspecte. In primul rand, sunt doua lucruri care trebuie facute imediat pentru ca sa nu fim in situatia de faliment si incapacitate de a da caldura bucurestenilor. Unul dintre ele este plata datoriilor, (acestora noi, dupa intrarea in insolventa!) pentru a se regla situatia cu ELCEN, pentru ca dupa cum stiti in urma cu cateva zile Comitetul Creditorilor ELCEN a amenintat cu sistarea furnizarii agentului termic.

Dupa datoria istorica, de aproape 1 miliard de euro, mai exista o datorie de 200 de milioane, din care 100 de milioane sunt scadente. Aceea trebuie platita de urgenta.

Apoi, atat cat se poate iarna asta, trebuie facute lucrari pe magistrale. Specialistii stiu ca daca in ultimii doi ani o conducta ti-a plesnit intr-un loc, chiar daca ai reparat-o, sansele sunt foarte mari ca ea sa plesneasca la 2-3 metri mai incolo. RADET are situatia acestor avarii si trebuie sa intervina.

Asta pe termen scurt si foarte scurt. Mai departe, trebuie facut un calcul de optimizare si va spun cu sinceritate ca eu nu sunt acum in situatia sa il fac. Este un calcul care trebuie sa tina cont de tot ce inseamna capacitate de productie si retea, ca sa aflam ce este mai eficient si probabil ca, pana la urma, o sa fie o solutie mixta: RADET o sa cumpere o parte din activele ELCEN, pentru ca sa aiba o activitate integrata - productie si distributie - si apoi sa se faca un calcul de optimizare, sa vezi daca este eficient sa folosesti centralele pe care le cumperi pentru uzul tau sau in anumite puncte din oras sa construiesti propriile tale centrale, mai mici sau mai mari, in functie de densitate, si in felul asta sa nu mai folosesti marile magistrale, care merg pe distante de zeci de kilometri, ci sa folosesti reteaua secundara.

A fost o fantezie absoluta aceea ca in momentul in care tu, RADET, ai datorii de aproape 1 miliard la ELCEN sa spui ca vrei sa il preiei, gratis. Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe cazul Portului Constanta (in care autoritatea locala nici macar nu era datoare statului roman!) si a spus ca nu poate, cu atat mai mult RADET nu poate sa preia ELCEN gratis. Poate sa preia platind niste active care sa ii asigure functionarea pe mai departe.

O alta intrebare pe care si-o pun multi dintre simpatizatii USR este de ce nu reveniti in partid. Daca, prin regulamentul de participare, Biroul Municipal va decide ca doar membrii USR pot candida, reveniti in partidul pe care l-ati fondat?

Nu. Sunt doua motive pentru care nu o fac. Unu: Situatia este identica cu cea din momentul in care eu am plecat. Noi, USR, am promis pe subiectul referendumului pentru familie o neutralitate, partidul s-a pozitionat in mod legitim, printr-o majoritate, in alta directie.

Ca si crez politic, eu cred ca politica nu trebuie sa intre in astfel de chestiuni si ca un partid al unei generatii trebuie sa aiba si progresisti, si conservatori. Acesta este crezul meu politic, este ceea ce am si promis alegatorilor care ne-au votat.

A doua chestiune: Urmeaza niste alegeri locale in Bucuresti si mare parte din publicul de dreapta vrea ca Opozitia sa aiba un candidat unic. Un candidat care este independent are sansa sa fie sustinut de toate celelalte partide.

PNL si Alianta 2020 sunt intr-o competitie pentru alegerile parlamentare care urmeaza si o sa fie foarte greu ca unul sa sustina candidatul celuilalt sau invers. Si atunci eu cred ca un independent e solutia cea mai buna.

Dar daca ati fi ales, faptul ca sunteti independent (altfel spus singur) nu ar reprezenta o vulnerabilitate? Ce le spuneti alegatorilor care nu cred ca o sa va puteti desfasura activitatea fara un partid in spate, de exemplu si pentru ca un primar are nevoie de voturi in Consiliul General?

Aceasta este o intrebare foarte serioasa, iar raspunsul meu este urmatorul: in mod clar, niciun partid nu o sa aiba majoritate in Consiliul General. Si atunci, solutia pentru Opozitie este sa existe un acord politic negociat, pe cateva luni (din fericire, mai avem 8 luni pana la alegeri), care sa cuprinda elementele principale de politica publica.

Vor fi de luat niste decizii dureroase la Primaria Capitalei si e mult mai simplu ca ele sa fie prevazute intr-un acord politic intre primar si partidele care dau CGMB, pentru ca in momentul in care echipa incepe activitatea sa poata lua acele masuri care, daca nu sunt agreate dinainte, pot sa nasca multe discutii si sa prelungeasca termenele de implementare.

De asemenea, pentru ca e vorba de a schimba o intreaga echipa care conduce Bucurestiul de 12 ani, sunt foarte multe proceduri de ordin tehnic in legatura cu care (eu asa as vrea, ar fi ideal pentru bucuresteni!) ca o echipa stabilita sa inceapa sa lucreze pe ele deja in februarie, martie, pentru ca in iunie, dupa ce castiga, sa stie exact ce are de facut.

Aceasta echipa sa fie formata de toate partidele care semneaza acordul despre care vorbiti?

Da, asa cum vor bucurestenii.

Alianta USR-PLUS a stabilit ca va sustine un singur candidat. PLUS l-a desemnat pe Vlad Voiculescu. Daca dvs ati castiga alegerile interne si ati fi desemnat candidatul USR, cum ar trebui sa se faca alegerea intre dvs si Vlad Voiculescu, cine sa intre in alegeri? Prin dezbateri publice, prin primaries?

Eu sunt gata sa merg la orice fel de dezbatere. Nu am vazut niciun sistem de primaries controlabil, am auzit o propunere ca voteaza oricine plateste o cotizatie de 5-15 lei... Mi se pare extrem de nefezabil.

Eu cred ca, pana la urma, sondajul de opinie este instrumentul cel mai eficace. El poate sa descrie si ce vor bucuresenii, si ce vor oamenii care voteaza Opozitia, si ce vor oamenii care voteaza Alianta, mi se pare de departe cel mai echitabil instrument.

La final, spuneti-ne principalele trei lucruri pe care i le reprosati Gabrielei Firea la finalul mandatului de primar general. Ce v-a deranjat cel mai tare, care sunt cele mai mari greseli pe care le-a facut?

Primul lucru este ca nu a facut nimic, practic. Daca e sa luam principalele ei investitii, gasim niste garduri puse la tramvaie... Cu bugetul ei de 4 miliarde se pot trimite mai multe rachete in Cosmos, acesta este ordinul de marime, iar noi am pus in Bucuresti niste garduri la tramvai.

Al doilea este dezechilibrul financiar pe care l-a generat in primarie. Stim ca bugetul pe 2019 este extrem de dezechilibrat. Dezechilibrul provine din faptul ca Primaria a avut venituri de 4 miliarde in fiecare din ultimii trei ani si ei au estimat venituri de 7 miliarde si cheltuieli de 6 miliarde si jumatate. Asa ca riscul ca Primaria Capitalei sa intre in incapacitate de plata este foarte mare.

Iar al treilea lucru: Companiile municipale, care au costat cateva sute de milioane de euro si care nu si-au dovedit utilitatea.

Si care, mai mult, continua sa isi desfasoare activitatea, in contradictie cu o decizie definitiva a instantei, care a declarat nelegala infiintarea lor.

Aici e o discutie juridica. In opinia mea, principalul motiv de nelegalitate este functionarea lor dupa ce instanta le-a declarat nelegale. Acolo este o chestiune nelegala, chiar penala, pentru ca oamenii care au semnat contracte, executie bugetara si asa mai departe nu mai aveau mandatul pe care il daduse Consiliul General.

Cunoscută prezentatoare, despre apropierea de Diana Șoșoacă: ”A luptat pentru dreptate, nu s-a speriat că cel vizat era o celebritate. Făcea pe dracul în patru...”
Cunoscută prezentatoare, despre apropierea de Diana Șoșoacă: ”A luptat pentru dreptate, nu s-a speriat că cel vizat era o celebritate. Făcea pe dracul în patru...”
Diana Șoșoacă, candidată la președinția României, are o bună relație de prietenie cu una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la TVR, Marina Almășan. După ce în spațiul...
Rareș Bogdan anunță „moartea” coaliției PSD-PNL: „Există doar la nivel guvernamental și tehnic”. Pe cine vor trimite liberalii la ședințele de coaliție
Rareș Bogdan anunță „moartea” coaliției PSD-PNL: „Există doar la nivel guvernamental și tehnic”. Pe cine vor trimite liberalii la ședințele de coaliție
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat joi că din punct de vedere politic nu mai există coaliţia, există doar la nivel guvernamental şi tehnic, el arătând că decizii politice...
#Nicusor Dan candidat Primaria Capitalei, #Nicusor Dan candidat USR, #Nicusor Dan USR Bucuresti , #candidat primaria Bucuresti
  1. Cunoscută prezentatoare, despre apropierea de Diana Șoșoacă: ”A luptat pentru dreptate, nu s-a speriat că cel vizat era o celebritate. Făcea pe dracul în patru...”
  2. Rareș Bogdan anunță „moartea” coaliției PSD-PNL: „Există doar la nivel guvernamental și tehnic”. Pe cine vor trimite liberalii la ședințele de coaliție
  3. PNL vrea să-i readucă pe români în țară: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră și Prima Casă, pentru diasporenii care revin în țară
  4. Geoană, acuzat că se apără cu fake news-uri „grosolane”, după investigația legăturilor dintre un fost coordonator de campanie și un propagandist rus
  5. Promisiunile făcute de Mircea Geoană românilor: „Administraţia mea prezidenţială va fi întotdeauna transparentă”
  6. Geonă, categoric: „Nu există nicio contribuţie a domnului Mănescu la campania prezidenţială”. De ce crede că întrebările jurnaliștilor sunt „tendențioase”
  7. Sebastian Burduja denunță o campanie de dezinformare care folosește chiar titlul cărții scrise de el: Planul pentru România
  8. Elena Lasconi: „Biserica ar trebui să fie în afara politicului, ceea ce nu este. Eu nu o să bag cu lingurița pe gât credința nimănui” VIDEO
  9. Reacția vicepreședintelui Parlamentului European după ce o tânără dintr-o multinațională s-a sinucis fiind presată să nu mai lucreze de acasă
  10. Principalele motive pentru care votează românii. Ce așteptări au de la Parlamentul European SONDAJ