Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Nicusor Dan, Clotilde Armand si Cristian Ghinea incearca salvarea USR din capcana Coalitiei pentru Familie. Fiecare, in felul sau!

Marti, 08 August 2017, ora 19:30
12079 citiri
Nicusor Dan, Clotilde Armand si Cristian Ghinea incearca salvarea USR din capcana Coalitiei pentru Familie. Fiecare, in felul sau!
Foto Facebook/Nicusor Dan

Au trecut mai putin de opt luni de cand USR (Uniunea Salvati Romania) a intrat in Parlament. Formatiunea condusa de Nicusor Dan a obtinut sustinerea a noua procente dintre cei care au votat in decembrie 2016. Un scor bun pentru un partid care a participat in premiera la un scrutin parlamentar.

Nicusor Dan si USR au raspuns la nevoia de improspatare a scenei politice si la nevoia de modernizare a clasei politice.

Uniunea, la inceputul anului, cand societatea romaneasca s-a aflat sub asaltul PSD, a facut o opozitie activa, creativa si dinamica. Implicarea parlamentarilor USR intr-o lupta aproape corp la corp cu Florin Iordache si Liviu Dragnea care doreau sa anihileze infractiunea de abuz in serviciu i-a mobilizat si pe liberali, o formatiune mai mare, dar extrem de inerta.

Dupa numai jumatate de an, USR a intrat in deriva din cauza unei dezbateri interne ce priveste problema "familiei traditionale". Nicusor Dan nu a putut sa administreze si sa gaseasca o solutie la confruntarile din partid pe marginea acestei teme si a ales sa demisioneze din pozitia de presedinte al USR la inceputul lunii iunie 2017.

Aceasta dezbatere ascunde, de fapt, un conflict deschis intre tabara conservatoare condusa de Clotilde Armand - USR Popular si tabara de centru-stanga condusa de deputatul Cristian Ghinea - USR Liberal. Nicusor Dan s-a pozitionat la mijloc.

In aceste zile, cele doua factiuni din partid au cazut de acord sa realizeze un referendum la care vor vota electronic cei 1.800 de membri ai partidului. Votul se desfasoara pe parcursul unei intregi saptamani in perioada 7-13 august. O eventuala victorie a platformei USR Liberal ar insemna mai multe sanse pentru intoarcerea lui Nicusor Dan la conducerea partidului.

Aceasta dezbatere, in principiu, e una falsa pentru ca USR a fost sustinut de alegatori ca o alternativa la vechile partide. A fost votat sa faca o altfel de politica si sa lupte din rasputeri cu fenomenul de coruptie din societate. In campania electorala, familia traditionala si pozitionarile religioase nu au existat in dezbaterea publica.

USR a cazut in aceasta capcana la putin timp dupa alegeri, desi erau semnele unei confruntari dintre stanga si dreapta in interiorul partidului inca din toamna anului trecut. Imediat dupa scrutin, criza s-a acutizat, iar incercarea Coalitiei pentru Familie de a modifica prevederile constitutionale a devenit un subiect fierbinte pe agenda interna a USR.

Ce vrea Clotilde Armand?

"Simt o mare empatie pentru aceasta suferinta a poporului roman, suferinta pe care si eu o simt in interiorul sufletului meu. Si familia mea mica a fost distrusa, nici meritele noastre de parinti nu sunt recunoscute. Si pe noi, soarta, in mod injust, ne-a lovit, fara sa primim un raspuns la intrebarea: de ce noi? Eu inteleg de ce acest popor are nevoie de Dumnezeu si de biserica, exact asa cum noi am avut nevoie si avem nevoie in continuare de Cristos", a scris Clotilde Armand in cartea "Am ales Romania".

Clotilde Armand sustine platforma politica USR Popular care vine cu o viziune conservatoare si militant crestina. Foto: Facebook/Clotilde Armand

Clotilde Armand a trecut printr-o puternica drama personala alaturi de sotul ei, matematicianul Sergiu Moroianu. Doi dintre cei sase copii ai cuplului au decedat. Unul dintre ei, micuta Ondine, dupa numai cateva luni de viata, din cauza sindromului de moarte subita, iar Clara a murit la zece ani, fiind lovita de un motociclist care se deplasa in mare viteza in apropierea scolii unde invata.

Atasamentul doamnei Armand fata de propria familie, drama prin care a trecut si povara pe care o poarta i-au creat aceasta viziune politica mai conservatoare si profund religioasa care vine in conflict cu viziunea mult mai deschisa, lipsita de prejudecati si toleranta a multor membri USR.

Cea mai mare problema a platformei conservatoare sustinuta de Clotilde Armand e ca nu rimeaza cu aspiratiile celor care au votat USR. Acestia vor modernizarea societatii, deschiderea ei, detasare de militantismul religios si transparenta in actul de guvernare. O victorie a consilierului Primariei sectorului 1 din Bucuresti ar duce la o transformare profunda a formatiunii si posibila pierdere a unei bune parti din electorat.

"Sustinem protejarea familiilor, inclusiv a celor monoparentale, a femeilor si a copiilor. Clarificarea in Constitutie a definitiei casatoriei, in acord cu Codul Civil si cu intentia evidenta a legiuitorului, protejeaza un fundament al societatii in fata incercarilor de inginerie sociala de inspiratie marxist-totalitara. Incurajarea si protejarea familiei inseamna responsabilitatea fata de viitorul Romaniei", se arata in clipul de promovare a platformei politice USR Popular.

Ce vrea Nicusor Dan?

Fostul presedinte al partidului se pozitioneaza la centru, intre cele doua platforme si doreste sa "lase aceasta dezbatere in societate", a declarat intr-un interviu pentru cotidianul Adevarul, facand referire la confruntarea in ce priveste tema familiei traditionale.

Nicusor Dan, fost lider USR, sustine o pozitionare centrista a partidului, fiind adeptul unui program care sa nu limiteze comunicarea cu alegatorii din mediul rural. Foto: Facebook/Nicusor Dan

Nicusor Dan a declarat ca vrea sa se intoarca la carma USR cu conditia ca formatiunea politica sa nu limiteze posibilitatea de a intra in dialog cu toate categoriile de alegatori. Acesta a atras atentia ca o pozitionare anti biserica ar compromite orice sansa a formatiunii de a atrage voturi din mediul rural. Fondatorul USR sustine ca e important sa rezolve problemele oamenilor, nu sa creeze noi teme de conflict in societate sau sa alimenteze unele deja existente.

"Exista o chestiune care aparent ne divizeaza: luarea unei pozitii fata de referendumul pentru familie. Ceea ce nu ne-a impiedicat sa lucram in continuare impreuna - dovada sunt rapoartele de activitate pe plan local si parlamentar ale USR. Mai mult, la Congres am agreat impreuna in statut ca USR va respecta in activitatea sa, in orice directie, jurisprudenta CEDO asupra drepturilor omului. Am decis tot impreuna ca sustinem neconditionat parteneriatul civil si suntem unicul partid din Romania care a anuntat public ca are o astfel de prioritate", a scris Nicusor Dan intr-o scrisoare adresata membrilor de partid, citata de News.ro.

In acelasi document politic, Nicusor Dan precizeaza ca in cazul unui referendum va sustine propunerile Coalitiei pentru Familie, dar "nu va ezita sa se opuna acesteia in cazul in care organizatia va incerca sa impuna pe agenda politica proiecte care ar incerca sa restranga drepturi sau libertati consacrate de tratate internationale sau decizii CEDO sau daca ar pune in pericol traseul de integrare europeana a tarii", a scris fostul presedinte USR in acelasi document adresat colegilor de partid.

Ce vrea Cristian Ghinea?

Fostul ministru al Fondurilor Europene in Guvernul Ciolos este cel mai important sustinator al platformei politice USR liberal. Deputatul Cristian Ghinea este un membru al opozitiei extrem de activ si pragmatic a carui voce a inceput sa se faca auzita. Acesta sustine ca USR trebuie sa se opuna incercarilor Coalitiei pentru Familie de a modifica legea fundamentala a Romaniei in ce priveste prevederile referitoare la familie si consacrarea formulei - familia e formata din barbat si femeie.

Deputatul USR Cristian Ghinea este sustinatorul platformei politice USR Liberal, una care se opune scopului Coalitiei pentru Familie de a modifica legea fundamentala a Romaniei. Foto: Facebook/Cristian Ghinea

Cristian Ghinea si adeptii platformei liberale anunta ca "sustinem parteneriatul civil si respingem schimbarea definitiei constitutionale a casatoriei. Vom milita activ la referendumul intern din USR pentru pozitionarea ca fiind unicul partid parlamentar care-i va reprezenta pe cei 30% dintre romani care voteaza NU (la referendumul privind schimbarea Constitutiei - n. red.) Suntem singurul partid al libertatilor civile din Romania. Nu avem dreptul sa dezertam de la obligatia morala de a ne reprezenta publicul nostru primordial", se arata in documentul politic, citat de News.ro.

Deputatul Cristian Ghinea considera ca USR trebuie sa-si consolideze sprijinul alegatorilor din mediul urban si sa fie un factor de accelerare a modernizarii societatii romanesti.

In aceasta saptamana, membrii USR isi aleg destinul politic intr-o incercare unica de a impune un nou mod de a face politica in Romania. In ciuda criticilor, aceasta acceptare a confruntarii de idei in interiorul formatiunii, aceasta chemare la vot a membrilor de partid pentru a-si alege viitorul, e unica in ce priveste viata politica din Romania.

"Vreau sa precizez ca astfel de dezbateri interne au loc in toate partidele europene si ca asa este firesc sa se intample atunci cand exista democratie interna. Ne-am obisnuit prea mult cu partidul superbirocratizat si ierarhic in care, de regula, un lider ia toate deciziile. Inteleg si ca suntem captivi momentului, iar in acest moment, strict in acest moment din timp, referendumul pentru modificarea Constitutiei nu este pe agenda zilei. Dar va fi. Si un partid este obligat sa priveasca nu doar la poza zilei, ci si in viitor. Si asta face USR acum", a scris Ioana Lupea, fost purtator de cuvant al partidului, pe pagina personala de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#USR Coalitia pentru Familie, #referendum USR, #USR popular liberal, #Clotilde Armand USR popular , #Clotilde Armand