Nicusor must go on

Autor: Nicolae Stefanuta - europarlamentar USR
Marti, 13 Iunie 2017, ora 07:28
20224 citiri

Anul acesta se implinesc 500 de ani de la Reforma initiata de germanul Martin Luther. In fata conciliului de la Worms, Martin Luther spunea vorbe ce au devenit memorabile: "asa gandesc eu si nu pot altfel".

Contemporanii l-au descris ca pe un singuratic, un introvert, un certat cu lumea si un autocrat. Probabil asa a si fost, fapt care nu ii ia insa din importanta actiunilor sale neobisnuite si care au schimbat lumea.

Pastrand proportiile, caracteristicile unui Luther convins de dreptatea si etica actiunilor sale se vad si la un om care deja a facut lucruri importante pentru Romania. Ele sunt subliniate atat de cei care il contesta, cat si de cei care il urmeaza indeaproape.

Nicusor Dan, pentru ca despre el este vorba, nu a aparut ieri in politica romaneasca. El a facut politica statului de drept in tribunale ani buni de zile. Cu rigoarea matematicianului si cu rabdarea omului inarmat cu dreptate, Nicusor a salvat Romania parc cu parc de 20 de ani incoace. Intre el si alte figuri politice recente este daca vreti aceeasi diferenta ca intre Paul Goma si deputatul cu mitraliera - primul, disident constant timp de decenii, al doilea, un parvenit cocotat pe valul Revolutiei.

Devenit liderul unei miscari nationale si presedintele ei ales, domnului Dan incep sa i se reproseze lucruri. Inzestrat cu un prenume diminutivat, cu o statura modesta si cu o voce blanda, Nicusor devine pe zi ce trece caricaturizat ca fiind "mic" pentru o tara careia ii place "marele".

"Ce te-a adus pana aici, nu te aduce mai departe" - a fost analiza succinta a unuia din colegii partidului pe care l-a infiintat. Nicusor a fost bun in trecut, insa daca nu vine in curand cu skill-uri noi, ii multumim frumos si il trimitem acasa.

Cateva din critici sunt justificate.

Nicusor e exasperant de pasionat de proiectele legate de Bucuresti. Aflat in vizita la Bruxelles dupa un zbor la 5 dimineata, el se asaza la masa si incepe imediat sa scrie la o fundamentare (oare a cata?) a unei actiuni in justitie impotriva unuia care ridica blocuri pe terenul ce trebuia sa fie al unui parc. Da, Nicusor scrie el insusi chestii din astea. De la inaltimea functiei de lider al Opozitiei, insa, partidul lui ii cere tot timpul - iar procesele le pot continua de acum altii.

Nicusor, spune-se, nu este charismatic. Mereu matematicianul, pare ca vorbeste cu tine citind de pe o imensa tabla pe care sunt intinse structurat si in ordine idei.

Problema lor este ca, desi corecte, ele au acelasi succes de public ca descoperirea ca poti afla aria triunghiului pornind de la laturi. In plus, pentru o natiune crescuta cu iliesti si basesti, care dau bine pe ecrane si "te fac din vorbe", figura retinuta a omului nostru e imediat trecuta la categoria musca, in vreme ce sunt doriti cocosii.

In fine, din interior i se imputa, disociat de cele de mai sus, ca ar fi un dictator, inabil sa accepte pareri si cursuri diferite de cele proprii. Ba mai mult, Nicusor nu ar fi un democrat.

Confruntat cu o decizie contrara - aceea de a adopta sau nu o pozitie in chestiunea referendumului Coalitiei pentru Familie - Nicusor bate ca Hrusciov cu pantoful in masa si demisioneaza intempestiv.

Nimic nu este mai ilustrativ pentru retorica de tipul Nicusor cel Dictator decat aparentul episod al refuzului dat fostului premier Dacian Ciolos. Nicusor nu-l vrea pe Ciolos, chiar daca noi il vrem.

Nu-l vrea pentru ca se teme, ca orice autocrat nesigur de pozitia lui. Nu a mai contat ca acea discutie a avut loc in cadru privat si nu la masa negocierii. Nu a mai contat nici ca pe masa nu a existat niciodata intentia fostului prim-ministru de a veni in USR, chestiune de altfel infirmata in nenumarate randuri.

Drumul lui Nicusor insa este abia a inceput

Sedusi mereu de nou si de providenta, iata ca l-am crucificat pe cel care este deja liderul de partid.

Una peste alta, corul de critici pare sa construiasca temeinic textul unui epitaf politic. Nicusor este un om terminat, care trebuie sa lase locul unei noi generatii de lideri din partid.

Pentru mine si pentru o buna parte din public, drumul lui Nicusor insa este abia a inceput. Sa va spun de ce.

Demisia lui Nicusor a fost un pas politic corect si necesar. A fost in acelasi timp si unicul lucru pe care putea sa-l faca. Pomenesc de la inceput ca sunt unul dintre cei care cer cu tarie opozitie reala fata de referendumul Coalitiei pentru Familie (CpF).

Eu nu sunt insa presedinte de partid. Nu sunt nici tatal unei familii in care 3 copii vor una si ceilalti 2 opusul. Nu sunt nici antrenorul unei echipe care voteaza la vestiar si ia o majoritate de 6 la 5 ca tactica de joc.

In esenta, Nicusor stie ca are oameni cu pareri diferite in partid si ca delinierea ideologica ar fi o prostie in momentul de fata. Obisnuiti cu declamarea unor idealuri goale pe care partidele le iau drept ideologii, vrem clar ca si USR sa se pozitioneze numaidecat in dreapta sau stanga.

Nenumarate sondaje interne arata, insa, ca balanta in partid este undeva la mijloc intre cei care doresc o pozitionare pe chestiunea referendumului CpF si cei care nu doresc. Or, un atribut al presedintelui este sa constate o stare de fapt si sa urmareasca consensul cat mai larg.

Ca sa fac o analogie, pentru ca tot se apropie presedintia noastra a Consiliului UE, in acel for supunerea la vot a unei chestiuni care divizeaza statele membre in tabere egale e considerata un act agresiv de opresiune a minoritatii de catre majoritate.

Or, fortarea subredei majoritati din Biroul National in sensul unui vot a fost exact asta - o fortare a lucrurilor, atunci cand consensul era inca departe.

Dovezi din lumea din care facem parte (victoria zdrobitoare a lui Emmanuel Macron si a unui partid nou infiintat si cu o pozitionare incerta, insa mergand asemanator cu USR spre centru) arata ca in politica de multe ori rabdarea este superioara tentatiei tineresti a categoriilor.

Este si motivul pentru care nou lansata Platforma 100 nu contine in termeni de ideologie mai mult decat niste corecte, dar generale dorinte de bine.

Faptul ca domnul Dan a gestionat acest episod anuntandu-si opozitia, precum si intentia de demisionare in cazul unui vot arata, de fapt, taria de caracter si de lider care incep sa se intrevada.

Da, Nicusor a facut un capat de tara din acest vot, pentru ca el va defini felul in care lucrurile vor merge mai departe in USR: cu acceptare mai larga fata de diferente sau cu radicalism ideologic.

Caracterul domnului Dan este si garantia cea mai palpabila a deciziilor pe care le va lua in viitor. Publicul intelectual si urban care formeaza predominant masa de sustinere a USR este unul extrem de greu de satisfacut, vanitos si usor de dezamagit. Acesta este un public care nu va ierta usor compromisurile specifice vietii politice, iar domnul Dan a aratat pana acum in mod constant ca nu adopta compromisul ca stil de viata.

Dincolo de toate, Nicusor Dan este si va ramane un anticorupt convins. Am fost la un eveniment acum 5 ani la care l-am cunoscut pentru prima data. Proaspat iesit din prima cursa electorala pentru Capitala, Nicusor a fost imediat curtat de partide, de consultanti, de oameni din sistem, care mai de care gata sa participe la ceea ce era atunci in Bucuresti un nou fenomen. Nicusor zambea, multumea politicos pentru teancul de carti de vizita ce i se intindeau oportunist si mergea mai departe.

Pentru aceste calitati, imi doresc sa continue sa mearga mai departe.

Nicolae Stefanuta este un sibian activ in sfera politicilor publice europene, pasionat de optimizarea procesului decizional public prin intermediul tehnologiilor informatiei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Nicusor Dan demisie USR, #Nicusor Dan coalitie familie , #demisie USR