Știrea că Nicușor Dan ar fi colaborat cu fosta Securitate a surprins multă lume, documentul fiind dat publicității cu câteva zile înainte de alegerile locale. CNSAS a precizat, însă, că acel document nu-i aparține, iar redactarea sa atrage multe semne de întrebare.
Un investigator al CNSAS a fost invitat la Euronews România și a analizat, în direct, toate elementele raportului respectiv.
"Eu vin din direcția investigații a CNSAS, sunt unul dintre cei 30-35 de investigatori, noi suntem cei care verificăm relația cu securitatea a persoanelor publice. Am văzut 24 de ani de documente. Țin să precizez că sunt aici strict în nume propriu, nu reprezint instituția și nu voi face referire la persoane și verificări", a declarat Răzvan Popa, investigator la CNSAS pentru euronews.ro.
Prima lucru pe care l-a făcut Răzvan Popa a fost o analiză de formă.
"Ce îmi spune prima dată documentul acesta este că e făcut la calculator, nu e dactilografiat, deși așa pare. Este un font destul de apropiat de fontul original al mașinii de scris. Ce are caracteristic mașina de scris este că impresiunea literelor, succesiunea în care dactilografa lovește tastele nu este egală, pentru că fiecare tastă vine cu viteza ei, cu greutatea ei. Banda pe care se află tușul este mai uzată sau mai nouă și, din acest motiv, textul este mai pronunțat sau mai apăsat, sau mai diluat."
Popa a vorbit și despre lipsa diacriticelor din documentul care-l acuza pe Nicușor Dan că ar fi colaborat cu Securitatea.
"Mașinile de scris din anii 80, aveau diacritice, Securitatea scria cu diacritice și scria perfect corect."
Și îndosarierea documentului i-a dat de gândit investigatorului CNSAS.
"La găurile de îndosariere este o discuție tehnică. Îndosarierea dosarelor se face la patru găuri și la îndoirea documentului sunt găuri doar la mijloc. Oricine are curiozitatea să-i facă un dosar mai măricel, de 200 de file și îl leagă doar în două găuri, va observa că va face așa dosarul. Deci un dosar autentic nu se îndosariază și nu se arhivează în felul ăsta. Intuiesc că acele găuri au fost făcute ca să pară că provin dintr-un dosar. Dar nu provin."
Nici numerotarea paginilor nu dă autenticitate documentului, a spus Răzvan Popa la Euronews România.
"Observați pe prima pagină numerotarea. O numerotare anterioară barată, pagina 2 a documentului, care e ok, nu trebuie să aibă numerotare. Urmează pagina 3, care ar fi trebuit să aibă un număr de numerotare, respectiv 32. Lipsește."
O altă greșeală descoperită de Popa este la datarea documentului.
"3.07.1988 este o zi de duminică și nimeni, în documentele Securității, nu dădea termen duminică. Până și securiștii se odihneau duminică. Deci cine a făcut documentul ăsta n-a avut inspirația să verifice calendarul."
Și conținutul documentului i-a ridicat lui Răzvan Popa multe semne de întrebare.
"O să încerc să vă reformulez niște texte așa cum le-ar fi scris securiștii. Însuși titlul: Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia. Nu poate fi vorba de cetățeni, sunt niște copii. Ar fi spus 'a lotului de elevi, a echipei' etc, nu i-ar fi calificat ca niște cetățeni."
"Cel mai flagrant este 'a oferit informații'. Nu există așa ceva. Ar fi și insultător pentru securitate să aștepte să i se ofere informații. Le-a furnizat, acesta este termenul standard. Aici apare frecvent 'a oferit'. Nici pomeneală de așa ceva. Cu siguranță că cine a întocmit acest document a folosit un document autentic unde a întâlnit aceste nume probabil împreună, dar ce nu a intuit sau nu i-a păsat este că acești doi ofițeri erau specialiști în problema legionari. Erau ofițeri la SMB, la serviciul 110, nu la 140, cel de învățământ", a continuat Popa.
În încheiere, investigatorul CNSAS a spus clar că documentul, care-l acuză pe Nicușor Dan de colaborare cu Securitatea la 17 ani, este un fals grosolan.
"Unii termeni sunt jenanți. Nu pot să-i dau nici măcar 1% de autenticitate. Nu-ți trebuie 24 de ani de citit astfel de dosare. Vă garantez că cercetări de-ai noștri extern, care citesc dosare la noi și nu o fac cu frecvența noastră, au mirosit falsul de la un kilometru".