Cine sunt influencerii din "garnitura noua" de la Antena 3 si Sputnik, folositi ca unelte ale linsajului mediatic in campania electorala pentru Bucuresti

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 00:01
67019 citiri
Cine sunt influencerii din "garnitura noua" de la Antena 3 si Sputnik, folositi ca unelte ale linsajului mediatic in campania electorala pentru Bucuresti
Captura foto Antena 3

In lipsa unei dezbateri publice intre toti candidatii la Primaria Capitalei, campania electorala s-a mutat la televiziunile "de trib", unde in ultimele zile dezinformarea pare sa fi atins paroxismul. Astfel, dupa modelul brevetat cu succes impotriva DNA-ului si a fostei sefe Laura Codruta Kovesi, televiziunile Romania TV sau Antena 3, precum si publicatia propagandei ruse, Sputnik.md, practica seara de seara un adevarat linsaj mediatic indreptat, in mod special, impotriva candidatului PNL/USR la Primaria Capitalei, Nicusor Dan.

Cu interventii in direct din partea actualului primar, Gabriela Firea, cu pauze publicitare pline de clipurile Primariei Bucuresti, emisiuni din prime time precum Sinteza Zilei au facut apel la noua garda de influenceri, sau analisti politici, asa cum sunt ei prezentati.

Noile vedete, precum Dana Budeanu sau Oana Lovin, cu un background in fashion sau video-chat, poarta noul mesaj al televiziunii condamnatului penal Dan Voiculescu, dupa ce si-au castigat popularitatea prin propagarea unor conspiratii cu privire la actuala pandemie de COVID-19 sau prin protestul fata de restrictiile sanitare.

Organizatia ActiveWatch a reactionat, printr-un comunicat de presa, la derapajele Antena 3 referitoare la pozitionarea fata de campania electorala.

"Am consemnat o premiera in "campania electorala" televizata: candidatei Gabriela Firea i-a fost acordat, in direct, dreptul la replica pentru niste afirmatii pe care le facuse candidatul Nicusor Dan intr-o conferinta de presa ce avusese loc cu multe ore inainte de interventia doamnei primar. Dar asta a fost cea mai mica problema a emisiunii Sinteza Zilei. Timp de o ora si jumatate, candidatul Nicusor Dan a fost anchetat, judecat si executat, fara sa fie audiat, intr-un stil de mult consacrat de Antena 3 (si copiat cu mai putin succes de alte televiziuni de trib)", se arata intr-un comunicat al organizatiei non-guvernamentale ActiveWatch cu privire la emisiunea Sinteza Zilei din 15 septembrie. Sanctionata in mod repetat, desi tardiv, de catre CNA, Antena 3 a continuat in toata aceasta perioada modelul clasic de emisiuni.

Noile vedete ale Antenei 3, varful de lance al campaniei Gabrielei Firea

Dana Budeanu este de departe cel mai electrizant nume nou din platoul Sinteza Zilei. Necunoscuta publicului larg pana de curand, cunoaste cu adevarat notorietatea in momentul in care actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea, reposteaza pe Facebook un mesaj in care Budeanu le jigneste pe Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele "Daruieste Viata", asociatia care construieste, doar din donatii, primul spital din Romania dedicat copiilor bolnavi de cancer. Acest episod a avut loc in urma cu un an, in octombrie 2019. Ca urmare a acelui mesaj, postul Pro TV anunta incetarea colaborarii cu Dana Budeanu, care tinea un mic segment de fashion in cadrul emisiunii "Vorbeste Lumea". Una din nasele de botez ale fetitei Elenei Udrea si stilista care se ocupa de vestimentatia fostului premier Viorica Dancila, Dana Budeanu isi face propriul canal de YouTube, axat pe comentarii politice, si unde reuseste sa aiba in scurt timp zeci de mii de vizualizari.

Fosta sotie a milionarului Radu Budeanu (Dana si-a inceput cariera cu mai multe rubrici de fashion in publicatiile Ciao si CanCan detinute de omul de afaceri) spune ca are studiile facute la Londra, unde ar fi studiat marketing-management la Royal Holloway of London, plus un master in European Business la London School of Economics. Iar dupa declaratiile acesteia, pana la varsta de 25 de ani a terminat si un doctorat la University College London.

"Am studiat integrare europeana la Londra, cand voi tot niste saracii fara coloana vertebrala erati! Am un doctorat in integrare europeana si teza mea a fost tocmai despre cum UEMUE se va dizolva! Se intampla acum multi ani, cand voi, astia cu opinii #, mancati tot ca sclavii din mana unor politicieni, partide, infractori, corupti si sanchi moguli, pe care azi ii blamati pervers si ipocrit", a sustinut Dana Budeanu pe pagina ei de Facebook, in urma cu cateva luni. Pe siteul EThOS, unde pot fi consultate peste 500.000 de teze de doctorat, lucrarea Danei Budeanu nu poate fi gasita.

In prezent, pe langa noua cariera de comentator politic, Dana Budeanu isi gestioneaza propriul brand de fashion, firmele acesteia inregistrand insa incasari modeste. Potrivit unei analize Newsweek, cele patru firme detinute de aceasta i-au adus un venit de 2.500 de lei pe luna, anul trecut.

Promovata intens de Sputnik si Antena3, unde si-a impartasit opiniile cu privire la noul coronavirus dar mai ales cu privire la cursa electorala din Capitala, Dana Budeanu este o sustinatoare infocata a Gabrielei Firea. "Eu nu sunt PSD-ista, reveniti-va, dar eu sunt cu Gabi. Eu sunt sora lui Gabi, daca Rares e fratele lui Nicusor. Eu sunt de sange cu Gabi", a spus aceasta, la emisiunea Sinteza Zilei din data de 1 septembrie, ce s-a soldat cu o somatie din partea CNA.

Declaratiile si analizele prezentate la Antena3 de catre Dana Budeanu, preluate obsesiv de catre Sputnik.md, au sustinut repetat o serie de legaturi pe care Nicusor Dan le-ar avea cu lumea interlopa, iar pana la imaginea unui personaj puternic care controleaza intreaga piata imobiliara din Capitala nu a mai fost decat un pas. "Dana Budeanu recapituleaza ceea ce se stie de Nicusor Dan, recapitulare care scoate in evidenta un fapt socant: in ciuda aparentelor inselatoare, Nicusor Dan e un timp (sic) foarte puternic care face ce vrea cu forte de temut: cu partide puternice, precum PNL, ca si cu clanuri de temut, cum ar fi "Clanul sportivilor", scrie Sputnik.

Oana, Codruta si Iosefina, troli politici si experti epidemiologi

Oana Lovin, care in acest moment are peste 45.000 de urmaritori pe Facebook, s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin numeroase postari video critice la adresa presedintelui Klaus Iohannis, a fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, dar si prin participari la mitinguri anti-jusitie, precum cel din iunie 2018, organizat de PSD (condus, la acea vreme, de Liviu Dragnea) in Piata Victoriei. Tanara precizeaza ca este absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti.

La cateva luni dupa Protestul diasporei din 10 august 2018, Oana Lovin impreuna cu Codruta Cerva, o alta sustinatoare a fostului lider PSD Liviu Dragnea, au mers sa le ofere flori jandarmilor, in semn de multumire pentru felul violent in care au actionat impotriva manifestantilor pro-justitie.

Aceasta cunoaste insa faima adevarata cand, dupa un protest anti-COVID, atunci cand este fotografiata cu un manunchi de sparanghel in mana, presa subliniaza cariera ei de videochatista.

Unul dintre principalele roluri pe care le-a adoptat insa in ultima perioada pare a fi cel de troll al USR. Practic, asa cum se observa din postarile pe pagina ei de Facebook, adunarile USR-PLUS sunt singurele pe care le troleaza. Ultima ei izbanda o reprezinta faptul ca i-a strigat "M**e" presedintelui Klaus Iohannis, la inaugurarea metroului din Drumul Taberei, fapt pentru care a fost amendata cu 400 de lei.

In aceeasi zi, aceasta, impreuna cu Codruta Cerva, a bruiat si conferinta de presa a lui Nicusor Dan, actiune promovata de Sputnik si relatata de Romania TV. Aceastea s-au plans pe Facebook, cand nu au fost lasate sa intre in sediul de campanie: "Azi la sediul de campanie a lui Mucusor! L-am asteptat afara pentru ca s-a inchis in sediu de campanie, impreuna cu presa. Noi nu am avut voie. Nicusoare??? Nu esti barbata, fata", a scris Cerva pe Facebook.

Dupa mitingul "anti-dictatura medicala" din data de 18 mai, la care au participat cateva sute de persoane, Oana Lovin s-a declarat dezamagita de Antena 3.

"Unde este Antena 3? Draga Antena 3, mai tii minte cand statul asta paralel iti facea probleme, noi, astia pe care ii vezi pe aici, pentru care ai chemat ieri militia sa ne aresteze, noi am fost si am facut plimbarea aceea in jurul Cotroceniului. A doua oara nu o sa se mai intample. Am fost buni atunci si va garantam boicot in masa, Antena 3. Antena 3, pentru noi, a murit", a spus Oana Lovin, din Piata Victoriei.

In urma cu zece zile este insa invitata la emisiunea Sinteza Zilei, unde a participat alaturi de Codruta Cerva, partenera ei in trollul politic. Amintim ca Codruta Cerva, sora avocatei Cosmina Cerva, invitata frecvent la Antena 3 si Romania TV, s-a remarcat prin mitingurile pro-Dragnea pe care a incercat sa le organizeze dupa condamnarea acestuia. "DNA-ul chiar trebuie desfiintat! Nu avem nevoie de Directia asta! Face numai rau Justitiei si Romaniei. Infiintarea DNA a fost cel mai prost lucru", a spus aceasta din urma, intr-o emisiune mai veche a lui Mihai Gadea.

Iosefina Pascal, una dintre organizatoarele prostestelor din Piata Victoriei, este o alta vedeta, cu aproape 10.000 de urmaritori pe Facebook, prezenta si ea cu teorii conspirationiste legate de Covid, in studiourile Antenei3. Ea sustine, pe Facebook, ca autoritatile incearca sa instituie o "dictatura sanitara", iar participantii la protestul de duminica au strigat: "Cred in Dumnezeu, nu in Covrig-19", "Exista Dumnezeu!", "Arafat, stim si noi: Nu exista valul doi!".

Ea este asistenta europarlamentarului Maria Grapini, are 27 de ani si a devenit celebra dupa ce a participat la emisiunea "Romania 100", realizata de Antena 3, unde i-a indemnat pe romani sa-si exercite judecata critica, sa dea dovada de "empatie sociala" si sa deschida ochii la parazitarea institutiilor publice si a justitiei. Pe atunci, era studenta la germana-engleza, la doua facultati diferite, una de stat si alta privata, si era fost membru al organizatiei de tineret PSD, scrie adevarul.ro.

In trecut, Pascal s-a remarcat si prin critici la adresa presedintelui Klaus Iohannis, dupa episodul de anul trecut al adoptiei micutei Sorina de catre o familie de romani stabiliti in SUA. Iosefina Pascal s-a mai facut cunoscuta si prin prezena in studioul Antena 3.

Potrivit Aktual.24.ro, Pascal a devenit, in ultimii ani, pe fondul presiunilor clasei politice (PSD-ALDE-UDMR) asupra justitiei, o adversara infocata a procurorilor anticoruptie, atragandu-si, astfel, aprecierea Sputnik, canal media finantat de guvernul rus. "Iosefina este o prezenta puternica pe Internet, acolo unde textele sale, bine scrise - si pline de o insufletire rara astazi - fac furori", nota Sputnik, in 3 iulie 2019. Un alt titlu al Sputnik: "Iohannis, facut praf de o cunoscuta internauta: "La fund, acolo iti pasa tie de tara mea!".

Sarmiza Andronic, noua propagandista de la Antena 3

Mihai Gadea si realizatorii Antena 3 o au invitata la Sinteza Zilei, de cateva luni, pe Sarmiza Andronic, care este prezentata drept "analist politic".

Luni seara, 21 septembrie, intr-o emisiune la care era prezent si Marcel Ciolacu, ea l-a atacat pe Nicusor Dan pentru folosirea termenului "panarama". "Ar fi foarte bine ca Nicusor Dan sa fie taxat la vot pentru aceasta iesire total nepermisa. Am vazut eleganta cu care doamna Firea trateaza aceasta campanie, domnia sa nu ataca, nici nu ar avea cum, nu sta in firea domniei sale", a sustinut Sarmiza Andronic.

Marti, 22 septembrie, dupa ce Mihai Gadea isi prezinta "nucleara" - in fapt un videoclip cu Florin Salam in care face mai multe dedicatii pentru mai multi interlopi - care ar evidentia relatiile lui Nicusor Dan cu lumea interlopa, Sarmiza Andronic ii cere acestuia sa iasa public si sa infirme acuzatiile. "Sunt atatea acuzatii grave aparute in presa, care presupun ca sunt intemeiate, sa iasa public si sa dovedeasca ca nu sunt adevarate", a argumentat aceasta.

In 2007, Andronic a candidat pentru un loc de parlamentar european pe lista Partidului Initiativa Nationala, formatiune politica infiintata de Cozmin Gusa, actual membru PSD. Dupa o perioada de umbra, reapare noua ani mai tarziu in compania lui Sebastian Ghita. Ea a fost director de comunicare al lui Sebastian Ghita, mai exact al Partidului Romania Unita, in timpul campaniei electorale din 2016. Partidul lui Ghita, desi a fost promovat puternic de Romania TV, nu a reusit sa intre in Parlament. De altfel, ea a si candidat pentru un loc de parlamentar, pe listele acestui partid, in judetul Neamt.

"Linsajul public", subliniat de ONG-urile din Media

Active Watch a anuntat sesizarea CNA cu privire la modul in care Sinteza Zilei a tratat in emisiunea din 15 septembrie subiectul posibilelor legaturi intre Nicusor Dan si un anumit "interlop" numit Caine.

"In cadrul emisiunii sus mentionate a fost dezbatut pe larg (interval orar 21:00 - 22:30) posibila implicare a candidatului la functia de primar general al municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, in acte de natura ilegala. In fapt, subiectul de interes public legitim a fost abordat intr-o maniera ce contravine in totalitate legislatiei audiovizuale in vigoare, precum si standardelor profesionale internationale care guverneaza activitatile mass-media.

Cadrul dezbaterii a fost dezechilibrat atat prin structura panelului de invitati (in cadrul emisiunii a beneficiat de un spatiu amplu de exprimare inclusiv doamna Gabriela Firea, principalul contracandidat al domnului Nicusor Dan), cat si prin dinamica si continutul discutiilor din platou. Intregul segment a fost construit in jurul unor speculatii si acuzatii grave la adresa candidatului Nicusor Dan, fara ca acestuia sa i se asigure conditii similare de exprimare a propriului punct de vedere.

In opinia noastra, acest model de dezbatere prezinta riscul de a compromite, prin lipsa de profesionalism si partizanat, un subiect de interes public major. Consideram ca jurnalistii au datoria sa fie critici si provocatori in beneficiul adevarului si interesului public, insa actul jurnalistic trebuie sa fie realizat cu buna-credinta si cu respectarea unor minime standarde profesionale. Si, evident, sa respecte legea", se arata in plangerea ActiveWatch.

Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
După anunțurile PNL și PSD conform cărora nici Gabriela Firea și nici Sebastian Burduja nu vor candida din partea celor două partide la Primăria Capitalei, președintele PNL a găsit deja o...
#dana budeanu, #Antena3, #oana lovin, #Gabriela Firea, #NIcusor Dan, #campanie, #alegeri locale, #Active Watch , #Gabriela Firea