Nicusor Dan: Taxa auto dorita de Firea incalca Constitutia si practica CJUE UPDATE Replica Primariei

Miercuri, 14 August 2019, ora 15:21
13030 citiri
Nicusor Dan: Taxa auto dorita de Firea incalca Constitutia si practica CJUE UPDATE Replica Primariei

Deputatul Nicusor Dan, fost candidat la Primaria Capitalei in 2012 si 2016, afirma ca noile masuri anuntate de Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, reprezinta un "nou gest de imagine".

El subliniaza ca masurile nu vor avea un impact semnificativ asupra traficului.

"Dupa 3 ani, Firea descopera ca Bucurestiul este poluat si supraaglomerat.

Masurile propuse azi de primarul Capitalei sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atat asupra traficului, cat si asupra poluarii", se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

Totodata, deputatul precizeaza "adevaratele" masuri pentru a reduce traficul si poluarea.

"Adevaratele masuri pentru reducerea traficului si a poluarii sunt: soseaua de centura, parcarile "Park and Ride", o strategie de management a locurilor de parcare pentru tot orasul, un adevarat sistem de management al traficului, benzi unice pentru transportul in comun.

Din pacate, pe niciuna din aceste componente esentiale ale programului electoral al Gabrielei Firea nu s-a facut niciun progres notabil", conform sursei citate.

UPDATE 1 Intr-o completare la primul comunicat, Nicusor Dan adauga ca "masura de a taxa diferentiat masinile inmatriculate in afara Bucurestiului si Ilfovului incalca Constitutia si practica CJUE".

Nicusor Dan arata ca "lansarea proiectului in spatiul public fara aceasta minima verificare dovedeste inca odata incompetenta administratiei Firea".

Deputatul independent mentioneaza o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a contatat ca intentia Germaniei de a introduce o taxa de utilizare a autostrazilor doar pentru cetateni straini incalca dreptul european.

De asemenea, printr-o decizie din 2010, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca taxa instituita de primarul Radu Mazare pentru intrarea in statiunea Mamaia incalca Constitutia, aminteste sursa citata.

In plus, conform art. 53 din Constitutie, orice limitare a dreptului la libera circulatie se poate face doar prin lege, nu prin decizie a autoritatii locale. De exemplu, taxa de pod de la Cernavoda este prevazuta de OG 15/2002, cu valoare de lege.

UPDATE 2 In replica la acuzatiile lui Nicusor Dan, Primaria Capitalei precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com ca "taxa de acces in statiunea Mamaia a fost anulata de instanta, deoarece avea caracter discriminatoriu si limita libertatea de circulatie a persoanelor care poseda autoturisme inmatriculate in alt judet decat Constanta, chiar daca aceste persoane achitau alte taxe de utilizare a arterelor rutiere (rovinieta) ".

Asta in timp ce "vinieta Oxigen are acelasi fundament juridic cu cel al RoVinietei instituita de Guvern; nu este o taxa de acces, ci achizitia unui tichet/ vinieta de utilizare a drumurilor publice ale municipiului Bucuresti pentru categoriile de autoturisme care au un grad ridicat de poluare, fiind exceptate de la obligatia achizitiei cele care au grad redus de poluare sau electrice, conform normelor UE".

PMB sustine ca aceasta vinieta este agreata de Comisia Europeana, deoarece este prevazuta in PICA (Plan Integrat de Calitate a Aerului), document ce s-a elaborat la solicitarea Comisiei Europene.

Ce taxe vrea Firea sa introduca in Bucuresti

Primarul general Gabriela Firea a anuntat, miercuri, ca va supune dezbaterii publice si apoi votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti o vinieta pentru Bucuresti, pentru a reduce gradul de poluare din Capitala.

Proiectul va sta in dezbatere publica 45 de zile si va fi supus votului CGMB la finalul lunii septembrie.

Iata ce taxe propune Firea:

  • Pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau tari care tranziteaza Bucurestiul va trebui cumparata vinieta electronica Oxigen-B (Bucuresti) . Accesul pentru o zi va costa 10 lei, in timp ce pentru un an posesorul va trebui sa plateasca 1.900 lei. Taxa nu va fi platita de masinile de Bucuresti si Ilfov
  • Toate autoturismele nonEuro, Euro1 si Euro2 vor fi interzise in zona centrala a Capitalei.
  • Pentru autoturismele Euro3 inmatriculate in Romania, inclusiv in Bucuresti si Ilfov, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C (adica Centru) care costa 75 de lei/luna sau 900 lei pe an.

Restrictiile se aplica incepand cu 1 ianuarie 2020 zilnic, de luni pana vineri, in intervalul orar 07:00-22:00, cu exceptia sarbatorilor legale.

Vezi aici ce amenzi primesc cei care nu platesc taxa si care e zona considerata centrul Capitalei - Firea anunta taxa auto pentru Bucuresti. Toate masinile sub Euro 3 nu mai au voie deloc in centrul Capitalei

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com